Salata asortata cu maioneza si ceapa caramelizata

de Merisor in Salate, 11 Dec 2013 | 14045 vizualizari

 

As fi putut sa-i spun salata orientala, dar nu am respectat reteta clasica si a trebuit sa-i gasesc alta denumire.
De cand am descoperit gustul cepei caramelizate, am inceput sa o folosesc in diverse combinatii pentru ca da un gust aparte, un gust usor dulce-picant-acrisor, iar aceasta salata a iesit foarte buna, dar bineinteles, raportat la gustul meu si al familiei mele!

 

INGREDIENTE

  • Pentru salata:
  • 1Kg cartofi albi
  • 1 borcan de gogosari(400 gr)
  • 200 gr masline
  • 150 gr sunca presata
  • 4 oua fierte
  • Pentru ceapa caramelizata:
  • 2 cepe rosii
  • 1/2 lingurita sare
  • 50 ml ulei de masline
  • 120 ml otet
  • 1 varf lingurita oregano
  • 1 varf lingurita cimbru
  • 1 varf lingurita busuioc
  • 1 varf lingurita piper
  • 1 lingura zahar
  • Pentru maioneza:
  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingurita mustar
  • 250 ml ulei
  • 1 lingurita sare
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata asortata cu maioneza si ceapa caramelizata:

Punem cartofii in coaja, spalati bine, la fiert intr-un vas cu apa cat sa-i acopere. 

Ii lasam pe foc pana se patrund bine la testul cu furculita, cam 35 de minute.

Intre timp pregatim otetul balsamic, pentru ca trebuie sa se imprieteneasca bine ingredientele folosite la acesta.

Punem intr-un recipient cu capac otetul impreuna cu oregano, busuiocul, piperul si cimbrul si agitam bine recipientul sa se imbine aromele. Il lasam asa pana cand tocam celelalte ingrediente.

Pregatim si maioneza, amestecand galbenusul cu mustarul si sarea, apoi picurand ulei putin cate putin si mixand pana obtinem compozitia dorita.

Lasam maioneza la frigider si ne ocupam de ingredientele pentru salata.

Pregatim un vas mare si incapator in care vom amesteca totul.

Scurgem gogosarii de lichidul in care au stat, ii clatim putin si ii tocam julien, apoi ii lasam intr-o sita la scurs.

Clatim maslinele si le scoatem samburii.

Fierbem ouale 10 minute pentru a iesi tari.

Taiem sunca presata fideluta.

Cartofii, dupa ce s-au fiert ii scurgem de apa si ii lasam la racit, apoi ii curatam de coaja, ii taiem cubulete(eu i-am taiat in patru bucati sau in 6) si ii punem in vasul.

Apoi pregatim ce imi place mie cel mai mult la aceasta salata: ceapa caramelizata.

Curatam, spalam si tocam ceapa solzisori.

Punem uleiul intr-o tigaie la incins, apoi adaugam ceapa tocata si presaram putina sare peste ea. Amestecam usor cu o spatula de lemn si picuram putina apa, astfel incat sa nu obtinem acel gust putin gretos de ceapa prajita.

Nu lasam ceapa sa se patrunda definitiv ci doar sa se inmoaie putin si sa devina usor translucida, apoi adaugam zaharul si amestecam pana cand acesta se topeste. 

Adaugam otetul, acoperim cu un capac si mai lasam 2-3 minute la foc incet, dupa care stingem focul si lasam ceapa sa se raceasca in lichidul format

Mie imi place de mor acel lichid, yummy!

Dupa ce se raceste, scurgem ceapa de lichid si o adaugam peste cartofii din vas, amestecand usor sa se imbine, ceapa se va lipi usor de cartofi.

Apoi adaugam restul ingredientelor: gogosarii, sunca presata, maslinele si maioneza si amestecam usor pentru a nu se zdrobi cartofii.

La final curatam ouale, le taiem frumos pe lung, in patru si le asezam din loc in loc in salata.

TIPS-URI

1

Ar fi recomandat ca ouale sa se aseze in salata exact in timpul servirii, pentru a nu oxida.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata asortata cu maioneza si ceapa caramelizata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Salata orientala