Salata Bratara rubinie

de RODIMUR in Salate, 18 Ian 2020 | 3769 vizualizari

 

De mult timp doream să fac această salată, care m-a încântat cu aspectul său de îndată ce am văzut-o, dar a trebuit să aștept până ce am găsit rodii în magazine. Credeam că se face ușor și repede, dar până la urmă mi-am dat seama că ornarea salatei ia destul timp. Noroc că la acest capitol stau foarte bine și am răbdare suficientă, mai ales când vreau să realizez ceva frumos.
Față de rețeta originală am schimbat câte ceva, mai ales la lista de ingrediente (nu am folosit ceapă prăjită, nici nuci, de exemplu) și am uns superficial cu maioneză fiecare strat, doar atât cât să asigure aderarea lor și păstrarea unui anumit aspect. Am schimbat și denumirea, cu aceasta de față, pentru că cea originală nu mi se pare că exprimă întru totul realitatea. În schimb m-am străduit să obțin aspectul care m-a încântat de prima dată, deși între timp îmi veniseră alte idei. Mă gândesc acum că acestea vor fi bune pentru o rețetă viitoare...

 

INGREDIENTE

  • 1 piept de pui
  • 1 sfeclă roșie, medie
  • 3 ouă fierte tari
  • boabele de la 1 rodie
  • 3 cartofi roz, medii
  • 3 morcovi
  • maioneză din 4 gălbenușuri
  • sare
  • piper
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata Bratara rubinie:

Se curăță morcovii și sfecla, se spală și se pun la fiert. Cartofii se spală și se fierb în coajă. Când sunt gata, se lasă să se răcorească și se decojesc. (Eu am curățat toate aceste legume, le-am spălat și le-am fiert la aburi, ca să nu fie apoase.)

Pieptul de pui se spală, se fasonează și se fierbe. Când este gata, după ce se răcorește, se taie mărunt.

Se fierb tari 3 ouă, iar când sunt gata se lasă să se răcească și apoi se decojesc.

Între timp se face o maioneză bine legată și se desface cu grijă rodia, în așa fel încât să se recupereze toate boabele, întregi.

Se dau prin răzătoarea mare și se pun separat, în vase diferite: cartofii, morcovii, ouăle și la urmă sfecla roșie, ca să nu coloreze celelalte legume.

Se pune un pahar de sticlă în mijlocul unui platou și în jurul lui se pune primul strat al salatei, din cartofii răzuiți. Se dă salatei forma rotundă, de jur împrejurul paharului și se presează stratul de cartofi.

Se condimentează cu: sare și piper și apoi se unge superficial stratul cu puțină maioneză.

Se pune al doilea strat, de morcovi, se presează, se condimentează și se unge cu maioneză.

Se procedează la fel pentru straturile următoare de: piept de pui, ouă, sfeclă roșie. (Eu am mai pus la sfârșit un strat de carne din piept de pui, pentru că-mi rămăsese mai multă.)

Se presează ușor și se nivelează salata, după care, se unge de jur împrejur cu maioneză și apoi se decorează cu boabe de rodie.

Odată decorată, salata se va da la rece, la frigider, până a doua zi, când se va scoate paharul din mijlocul ei, printr-o mișcare atentă de rotire, după care se poate servi.

TIPS-URI

1

Folosiți cartofi roz, care fierb bine și pot fi răzuiți frumos, pentru că nu sunt sfărâmicioși, ca cei albi.

2

Nu fierbeți prea mult legumele, ca să nu devină apoase. Cel mai bine ar fi să le fierbeți la aburi, dacă aveți această posibilitate.

3

Aveți grijă cu sfecla, ca să nu coloreze celelalte straturi. Salata se vede frumos, când fiecare strat își păstrează culoarea sa naturală.

4

Nu presărați prea multă sare, pentru ca legumele să nu se înmoaie și să devină apoase.

5

Presați fiecare strat, cu atenție. Salata nu trebuie să fie aerată, ci bine stratificată.

6

Ungeți superficial fiecare strat cu puțină maioneză, pentru o perfectă aderare a următorului și pentru a păstra forma salatei.

7

Pentru decor, nu cumpărați doar o rodie, pentru că se poate întâmpla să fie uscată, sau stricată și să nu aveți suficiente boabe. Desfaceți mai întâi o rodie și dacă este bună, boabele vor fi suficiente pentru decor. Dacă doriți, puteți folosi și mai multe boabe.

8

Odată terminată, salata trebuie să stea câteva ore la rece.

9

După ce salata a stat suficient timp la frigider, scoateți cu grijă paharul, printr-o mișcare ușoară de rotire, pentru a nu-i strica forma.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata Bratara rubinie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

RODIMUR 1

20.01.2020, 19:50

Daaaa, Rocsi este de efect la mese festive, eu am probat deja asta.. Mulțumesc frumos pentru apreciere!

Catalina L 1

21.01.2020, 16:51

tare faina

RODIMUR 1

21.01.2020, 18:12

Mulțumesc, Cătălina!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftelute in sos de rosii, o reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 20:19

Snitel pane din piept de pui cu parmeza

de Caty 2

ieri la 14:16

Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar

ieri la 12:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Salata cu legume, piept de pui si sos de usturoi