Sarmalute de post, cu ciuperci si orez – reteta nr. 100

de vasimur in Mancaruri de post, 28 Iun 2019 | 23706 vizualizari

 

Post să vă spun că sarmalele sunt una din mâncărurile mele preferate, indiferent de compoziția umpluturii sau dacă sunt învelite în foi de varză murată ori dulce, sau în frunză de viță de vie, hrean, ștevie sau podbal. Așa că m-am gândit la niște sarmale de post, cu ciuperci champignon și orez, învelite în varză acră. Credeți-mă pe cuvânt, sunt excelente!

 

INGREDIENTE

  • 1 varză murată, mai mare
  • 500 g ciuperci champignon
  • 1 ceapă mai mare
  • 2 rădăcini de morcov
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 bucată mică de țelină
  • 100-150 ml suc de roșii (sau pastă de tomate)
  • ulei de floarea soarelui pentru sotat legumele
  • 1 pahar cu orez
  • sare de bucătărie, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute de post, cu ciuperci si orez – reteta nr. 100:

Se separă frunzele de varză și dacă sunt prea acre, se pun în apă rece, la desărat, cam jumătate oră. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs. La fel și frunzele de varză, se pun la scurs, într-o sită.

Între timp se curăță ceapa, ciupercile, morcovii, pătrunjelul și țelina și se spală bine. Ceapa și ciupercile se toacă mărunt iar morcovii, pătrunjelul și țelina se dau prin răzătoarea mică. Se toarnă ulei într-o tigaie și se sotează ceapa împreună cu rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina). Se adaugă apoi ciupercile, orezul și sucul de roșii și se lasă să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, până ce scade apa lăsată de ciuperci, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se asezonează cu condimente, după gust și preferință.

După ce mixtul de legume s-a răcit, începem să împachetăm sarmalele!

Dacă frunzele sunt prea mari, se taie în două sau în patru bucăți și se îndepărtează nervurile și cotoarele. Nervurile și cotoarele împreună cu „inima verzei”, se taie mărunt și se pun pe fundul vasului (unul mai înalt) în care vom fierbe sarmalele, ca să nu se afume. 

Umplem frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângem prea tare ca să nu se spargă sarmalele când fierb (orezul se umflă la fiert!). Așezăm sarmalele în vas iar deasupra punem frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Deasupra putem pune și un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine.  Turnăm apă până ce le acoperă și le lăsăm să fiarbă la foc mic, ca să nu iasă compoziția din ele. Dacă scade apa, mai adăugăm pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După 1-2 ore oprim focul (gustăm dacă sarmalele sunt fierte!) și lăsăm să se răcească cu capacul pus pe oală.

Sarmalele de post, cu ciuperci și orez, se pot servi cu mămăliguță și ardei iute dacă doriți.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Dacă vă place, puteți folosi boia de ardei iute.

2

Puteți folosi și altfel de ciuperci nu numai champignon.

3

Puneți și o ceapă crudă la umplutură și sarmalele vor avea un gust aparte.

4

În loc de suc de roșii puteți folosi 1-2 linguri de pastă de tomate.

5

Nu strângeți prea tare sarmalele, când le modelați, ca să poată fierbe cât mai bine.

6

Dacă frunza de varză este mai groasă sau are nervuri, presați-o cu dosul cuțitului, fără s-o rupeți.

7

Când scade apa, mai adăugați, pentru ca să fie mereu acoperite și să nu se usuce.

8

Pentru sarmale puteți folosi și varză dulce sau frunze de viță de vie, hrean, ștevie sau podbal!

9

La fiert puteți să folosiți și cimbru sau mărar uscat (sau verde), dacă vă place.

10

Puteți servi sarmalele și cu smântână dar nu vor mai fi de post!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute de post, cu ciuperci si orez – reteta nr. 100" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

mihaelar63 1

01.08.2019, 03:38

Sunt si preferatele noastre !!!! Cu pasat !!!!

mihaelar63 1

01.08.2019, 03:40

Felicitari pentru reteta cu nr. 100

Ina 1

01.08.2019, 20:59

Bravo, dl. Vasile! La mai multe!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Mâncare de ștevie cu orez