Supa de gaina, cu galuste de gris

de RODIMUR in Supe, 22 Feb 2020 | 2995 vizualizari

 

Cum am făcut rost de o găină grasă și bună (dar nu prea bătrână!) am făcut o supă delicioasă cu găluște de gris, așa cum îmi place mie foarte mult. Am gătit separat pulpele și pieptul, iar din ce a mai rămas din găină (carne destul de multă și grăsime) am făcut această supă consistentă. De fapt, este preferata mea dintre supe...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.

 

INGREDIENTE

  • Pentru supă:
  • carne de găină
  • 2 aripi
  • coșul pieptului
  • spatele
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 felie de țelină
  • 1 ceapă galbenă
  • 4-5 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • Pentru găluște:
  • 4 ouă
  • 9-10 linguri de gris
  • sare
  • piper
  • Pentru servit:
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa de gaina, cu galuste de gris:

Carnea se fasonează, se spală și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece, la foc iute, până ce se ridică spumă deasupra. Se culege spuma, se aruncă și apoi se reduce focul de la aragaz, ca să nu se tulbure supa, întrucât carnea de găină trebuie să fiarbă mai mult timp. Când este cazul, se completează cu apă caldă.

Se curăță rădăcinoasele, se spală și se taie în bucăți mari. 

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se lasă în așteptare.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.

Când carnea a fiert, se strecoară supa, printr-o strecurătoare deasă. Se recuperează carnea, iar supa se pune din nou la fiert cu: rădăcinoasele, tăiate mare și ceapa și usturoiul rămase întregi.

Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se recuperează ceapa și usturoiul din supă și se reduce focul de la aragaz.

Se alege carnea de pe bucățile de găină fierte și cine vrea, le poate adăuga în supă.

Se pregătește compoziția pentru găluște. Se mixează ouăle cu sarea și piperul și se adaugă câte 3 linguri încărcate cu gris pentru fiecare ou. Se omogenizează compoziția și cu lingura umezită în supă se fac găluștele care se lasă ușor în supa luată de pe foc, pentru aceasta.

După ce s-au făcut toate găluștele, se dă oala la foc mic, spre mediu și se fierbe supa, eventual cu capacul pus pe jumătate, pe oală.

Când găluștele au fiert, se condimentează supa cu sare și piper, se presară pătrunjelul tocat, se ia oala de pe foc, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă”, supa se poate servi.

TIPS-URI

1

După ce se adună spuma de la supă, se diminuează focul de la aragaz, ca să nu se tulbure supa. Oricum, carnea de găină trebuie să fie fiartă mai mult timp, iar supa nu este la fel de limpede ca cea de pui.

2

Strecurați supa încet, printr-o strecurătoare deasă (eventual puteți folosi și un tifon), ca să fie cât de limpede se poate.

3

Adăugați ceapa și usturoiul întregi la fiert, și după ce au lăsat gustul lor bun, trebuie să le scoateți, pentru că și acestea pot tulbura supa.

4

Pentru găluște, socotiți câte 3 linguri cu vârf de gris, pentru fiecare ou adăugat.

5

Luați oala de pe foc cât timp faceți găluștele, ca să nu se ”împrăștie”, dacă supa fierbe între timp.

6

Umeziți de fiecare dată în supă, lingura cu care luați compoziția pentru găluște.

7

După ce ați adăugat toate găluștele, dați oala la foc mic, spre mediu.

8

Cine vrea, poate adăuga în supă carnea fiartă, fără oase și piele.

9

Condimentați supa cu: sare, piper, pătrunjel la sfârșit, când luați oala de pe foc.

10

Lăsați supa ”să se odihnească” 10 minute, înainte de a o servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de gaina, cu galuste de gris" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4847 puncte

oanapl

1550 puncte

mihaelar63

1439 puncte

madi_marin

1092 puncte

Rocsi

749 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Supa cu copanele de pui si taitei