Tarta-placinta tropeziana

de Catalina L in Dulciuri, 30 Iul 2016 | 3706 vizualizari

 

RETETA 300 !
Va propun o reteta foarte celebra in regiunea Provence din Franta.
A fost adusa de un cofetar polonez Alexandre Micka care in 1950 a decis să deschidă o brutărie în orasul Saint-Tropez. El a adus cu el o reteta de briosa poloneza si reteta de crema a bunicii sale.
A facut acesta tarta si a pus-o la vanzare in brutarie.
În 1955, Roger Vadim turna la Saint Tropez celebrul filml Et Dieu créa la femme ("Și Dumnezeu creă femeia").
Alexandre Micka a fost solicitat sa pregateasca masa pentru intreaga echipa. Printre alte retete el a facut si aceasta plăcintă care a fost foarte apreciata.
Brigitte Bardot chiar  i-a sugerat s-o numeasca "plăcintă de Saint-Tropez".
El a optat pentru numele de "TROPEZIANA" si a depus imediat licenta si brevetul acestei retete.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/07/tarta-placinta-tropeziana.html

 

INGREDIENTE

Pentru aluat :

  • 2 linguri de drojdie uscata
  • 250 g de făină
  • sare 1 vârf de cuțit
  • 10 cl de lapte cald
  • 1 ou
  • 40 g de zahăr
  • 2 lingurite apa de flori de portocale
  • 50 g unt moale
  • 1 gălbenuș de ou
  • zahăr perla pentru decorat

Pentru crema:

  • 1 ou + 1 gălbenuș de ou
  • 30 g de unt
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • 50 g de zahăr
  • 25g amidon de porumb -Maizena
  • 10 cl smântână lichida
  • 50 cl lapte
  • 1 linguriță de apa de flori de portocal
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tarta-placinta tropeziana:

Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina.

Lasam sa-si dubleze volumul .

In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, zaharul, oul, sarea si apa de flori de portocale. Amestecati si incorporati laptele ramas. La final adaugam untul moale si framantam cca 10-15 minute. Acoperim si lasam sa creasca 2-3 ore.


Se prepară crema:

Se lasă ouăle și untul la temperatura camerei, timp de 30 de minute.

Se pune la-ncălzit laptele.

Taiem pastaia de vanilie in lungime, scoatem semintele si le depunem in lapte.

Bateti oul, gălbenușul de ou cu zahărul și amidonul de porumb. 

Varsati deasupra laptele fierbinte, amestecand in continuu cu telul.

Se pune compozitia la foc mic amestecand mereu ca sa nu se prinda de fund, pana cand crema se ingroasa.Se ia de pe foc si se-ncorporeaza untul bine.

Se rastoarna crema intr-o tava si se pune un film alimentar la suprafata.

Se lasa sa se raceasca iar apoi se pune la frigider pentru cateva ore.

 

Se degazează aluatul si se intinde in forma de cerc.

Se pune pe hartie de copt intr-o forma circulara detasabila si se lasa sa creasca inca 1 ora.

Se incalzeste cuptorul la 180 ° C,

Se indeparteaza forma si se unge brioșa cu galbenus de ou.

Se presara deasupra zahar perla.

Se dă la cuptor timp de 15 minute sau până când este bine rumenita. Se scoate pe un gril si se lasa sa se raceasca.

Se taie briosa in 2.

Mixam smantana rece intai usor, apoi la viteza mai mare pana obtinem o frisca care se tine bine.

Incorporam frisca in crema de vanilie amestecand usor de sus in jos.

Cu ajutorul unui posh umplem briosa cu crema.

Dati la rece 2-3 ore.

Serviti !

TIPS-URI

1

am congelat 4 felii, este delicioasa si dupa decongelare

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta-placinta tropeziana" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

Rahela Velicu 1

31.07.2016, 11:30

anca_rm 1

01.08.2016, 09:33

felicitari pentru cele 300 retete , foarte faina tarta asta

miki_a 1

02.08.2016, 08:34

Felicitari din suflet pentru toate retetele frumoase si interesante pe cale le aduci, Catalina! Minunata placinta dulce! Ce gust aparte si euforic trebuie sa aiba de la apa de flori de portocal!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rețetă gustoasă de post: Sote de conopidă cu ciuperci

ieri la 19:36

Reteta de Muschiulet de porc in crusta aromata - un deliciu crocant si sanatos

de Miha 9

ieri la 18:53

Reteta Cremsnit, cum sa prepari rapid cel mai delicios desert cu crema de vanilie

de Miha 9

ieri la 18:32

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert napolitane de post