Tartine italiene

de Catalina L in Sandvisuri, 9 Sep 2015 | 572 vizualizari

 

Vreti sa calatoriti in Italia astazi ?
Va propun cateva tartine italiene.

Prosciutto este unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale gastronomiei italiene. Aceasta sunca, pe care o puteti gusta in variantele „crudo" (uscata) sau „cotto" (trebuie fiarta inainte de a fi folosita), a trecut peste toate granitele, invadand continentele.
Cele mai cunoscute sortimente cu certificat de origine controlata sunt cele care se produc in regiunile Parma (Prosciutto di Parma - are o culoare roz si un gust dulceag, ce aminteste usor de cel al alunelor, datorat zerului de branza Parmigiano- Reggiano cu care sunt hraniti porcii ), Friuli- Venezia Giulia (Prosciutto di San Daniele, este mai inchis la culoare si cu un gust mult mai dulce) si Toscana (Prosciutto Toscana, in afara de sare, carnea fiind innobilata cu rozmarin, usturoi, ienupar si piper). Toate insa au nevoie de luni si chiar ani pentru a acumula toata savoarea.
In multe regiuni din Italia, prosciutto se pregateste si astazi respectandu-se o tehnica veche de mai bine de 2.000 de ani. Simplitatea este cuvantul-cheie. Mai intai se curata de piele si grasime piciorul de porc, capatand astfel aspectul unui copan de pui gigant, apoi se sareaza (se foloseste in special sare de mare). De acest ultim proces se ocupa „maestro salatore", care adauga o anumita cantitate de sare, lasand apoi carnea sa stea intr-o atmosfera umeda timp de o saptamana.
Urmeaza un alt strat de sare si alte doua saptamani, timp in care „maestro salatore" regleaza permanent temperatura si umiditatea pentru ca prosciutto sa capete calitatile care l-au facut celebru. In continuare se spala de sare si se lasa intr-o incapere rece, intunecata si foarte bine aerisita, pana cand se usuca foarte bine.
Acum urmeaza etapa in care prosciutto va capata gustul si aroma caracteristice fiecarei zone in parte: este lasata sa se usuce in continuare in aer liber, timp de aproape opt luni, imprumutand astfel un pic din „parfumul" muntilor sau al padurilor.
Intr-adevar, sarea si aerul sunt cele doua elemente care nuanteaza fiecare tip de prosciutto in parte. Intregul proces poate dura intre un an si doi ani, iar la sfarsit un alt „maestro" va testa calitatea fiecarei bucati de prosciutto. Intepand din loc in loc cu un ac de os, va adulmeca aroma, hotarand daca aceasta delicatesa este gata sa ajunga in farfurii.
De cele mai multe ori prosciutto se serveste alaturi de felii de pepene galben, smochine sau bulgari de mozzarella. La fel de simplu este sa pregatiti o gustare delicioasa ce poate fi servita la o petrecere. Se folosesc felii de bagheta stropite cu ulei de masline si coapte in cuptor pana cand devin aurii. Feliile de prosciutto se ruleaza si se taie in trei. Peste bagheta rumenita se asaza cate o bucatica de mozzarella si un rulou de prosciutto. Doar atat...
(sursa: http://a1.ro/lifestyle/family/prosciutto-sunca-fina-a-italiei-id62329.html)

 

INGREDIENTE

  • 3 felii de paine cu nuci
  • 4 felii de prosciutto
  • cateva felii de roșie uscata în ulei de măsline
  • 3 linguri de tapenade - pasta de masline negre
  • 3 linguri de ricotta
  • salata verde
  • sos vinaigrette (sare, piper, otet, ulei de masline)
  • 1 ou
  • ardei verde, rosii cherry
  • seminte de mac, paprika dulce
Portii: 3
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tartine italiene:

3 variante :

Ungeti cele 3 felii de paine cu tapenada si apoi cu ricotta.

1. Depuneti 2 felii de Prosciutto.
Decorati cu rosii uscate, ardei verde si rosii cherry.

Presarati seminte de mac si serviti cu o salata verde asezonata cu sos vinaigrette.

2. Adaugati peste painea tartinata salata verde. Puneti un pic de sos vinaigrette peste salata.

Faceti un ochi si-l depuneti peste salata.

Decorati cu rosii uscate si paprika . Serviti imediat.  

3. Adaugati peste painea tartinata salata verde.

Puneti sos vinaigrette si 2 felii de Prosciutto.

Decorati cu rosii uscate, ardei verde si rosii cherry.  

Pofta Buna !!!!  

 

RETETA IN IMAGINI

Tartine italiene-0
Tartine italiene-1
Tartine italiene-2
Tartine italiene-3
Tartine italiene-4
Tartine italiene-5
Tartine italiene-6
Tartine italiene-7
Tartine italiene-8
Tartine italiene-9
Tartine italiene-10
Tartine italiene-11
Tartine italiene-12
Tartine italiene-13
Tartine italiene-14
Tartine italiene-15

COMENTARII (14)

Rocsi

Rocsi 1

09.09.2015, 20:53

Catalina L

Catalina L 1

09.09.2015, 21:24

MOKUSKA

MOKUSKA 1

10.09.2015, 09:43

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Placinte cu carne si carnati
  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!