Tocanita de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie

de vasimur in Porc, 2 Iun 2022 | 6659 vizualizari

 

Este o mâncărică gustoasă, din puține ingrediente și care se face foarte repede și ușor.
 
 

 

INGREDIENTE

  • 6-8 cartofi, mai mari
  • 250-300 g costiță de porc, afumată (sau șunculiță tărănească, afumată)
  • 1-2 bucăți ceapă uscată
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1-2 roșii proaspete (sau pulpă de roșie, conservată)
  • 1-2 bucăți rădăcină de morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 3-4 linguri de ulei pentru sotat legumele
  • 2-3 linguri suc de roșii (sau pastă de roșii, bulion), opțional
  • 1 legătură pătrunjel verde, tocat (sau mărar, dacă vă place!)
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce/iute, după gust
  • 1 crenguță de cimbru uscat sau verde (opțional)
Portii: 3
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocanita de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie:

Pasul 1. Curățăm și spălăm bine legumele. Ceapa și usturoiul le tocăm mărunt, morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele sau cubulețe, la fel și roșiile. Cartofii îi tăiem bucăți de mărimea dorită iar costița o tăiem felii nu prea groase, cam de 1 cm.

Observatie: Morcovii și pătrunjelul putem să-i dăm și prin răzătoarea mare, dacă dorim!

Pasul 2. Încingem uleiul, într-o tigaie, rumenim puțin costița, pe ambele părți și o scoatem pe o farfurie. Apoi sotăm legumele, mai întâi călim ceapa până ce se înmoaie și devine ca sticla, cam 3-4 minute, apoi punem rădăcinoasele și le călim împreună, nu mai mult de 2-3 minute. Adăugăm roșiile și le călim împreună, doar vreo 4-5 minute.

Pasul 3. Punem apoi cartofii, sucul de roșii, crenguța de cimbru și 1-2 căni cu apă, ca să le cuprindă și lăsăm să fiarbă, cam 20-30 minute (verificăm înțepând cartofii cu o furculiță)! Când sosul este de consistența dorită, oprim focul, adăugăm costița și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei, după gust. Pentru un plus de savoare, acuma adăugăm și usturoiul tocat/pisat și verdeața de pătrunjel, tocată mărunt! Punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile.

Servim mâncărica de cartofi cu costiță afumată, ornată cu verdeață și alături de o salată sau de murăturile preferate!

Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

Folosiți ce afumături vă place, în loc de costiță sau mușchiuleț țărănesc afumat: rasol afumat, ciolan afumat.

2

Dacă avem ciolan/rasol cu os, afumat, îl punem la fiert separat (pentru ca legumele să nu se sfarme!) și-l lăsăm până ce carnea se desprinde ușor de pe os.

3

Condimentați cu orice ierburi aromate vă place: oregano, chimen, cimbru... și mâncărica va fi pe gustul dumneavoastră.

4

Dacă nu aveți pătrunjel sau mărar proaspăt, atunci puteți folosi pătrunjel sau mărar uscat.

5

În loc de roșii proaspete sau pulpă de roșii conservată, puteți folosi bulion, pastă sau suc de roșii.

6

Puteți să puneți și țelină, dacă aveți.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocanita de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

317 puncte

mihaelar63

275 puncte

Lau

Lau 9

272 puncte

Sidy

226 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tocanita cu carne de porc, mazare si cartofi, o reteta simpla si gustoasa ca la mama acasa