Tort 2011 cu blat caramel şi cremă de griş

de ionix in Torturi, 5 Ian 2011 | 9129 vizualizari

 

ştiu că este urât cu spume... dar ata ete... atât pot şi eu :))
mulţumesc Sidy pentru reţeta blatului... aici găsiţi reţeta: http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-cu-foi-din-zahar-caramel-15384.html

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 3 gălbenuşuri
  • 200 ml lapte
  • 400 g zahăr
  • 200 ml ulei
  • circa 500 g făină
  • zahăr vanilat
  • 1 pliculeţ praf de copt
  • Pentru cremă:
  • 800 ml lapte
  • 9 linguri cu griş
  • 50 g ciocolată albă
  • 200 g unt
  • zahăr vanilat
  • 6 linguri cu zahăr
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolată amăruie
  • două linguri cu unt
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort 2011 cu blat caramel şi cremă de griş:

Preparare blat:

Se caramelizează jumătate din cantitatea de zahăr împreună cu o lingură cu apă. Când s-a făcut caramelul, stingem cu laptele şi lăsăm la foc mic până se topeşte tot caramelul. Mai amestecăm din când în când. După aia dăm laptele caramel la răcit.

Între timp frecăm gălbenuşurile cu restul de zahăr şi cu zahărul vanilat până când se topeşte zahărul. Adăugăm uleiul treptat şi frecăm cu o lingură de lemn ca la maioneză, în acelaşi sens pentru a nu tăia. Se adaugă laptele caramel răcit amestecând cu mixerul la viteză mare. Făina se amestecă cu praful de copt şi se toarnă în ploaie omogenizând bine.

Aluatul are consistenţa asemănătoare cu cel de chec, o idee mai moale. Aluatul se împarte în 3 părţi egale şi se coc la foc potrivit. Se face testul cu scobitoarea înainte de a le scoate din cuptor. NU le scoţi când sunt fierbinţi, le vei lăsa să se răcească puţin şi apoi se scot mai bine de pe hârtie de copt. Se lasă la răcit şi între timp facem crema.

Preparare cremă:

Laptele se pune la fiert împreună cu grişul, zahărul şi zahărul vanilat. Se amestecă întruna pentru a nu face cocoloaşe şi să nu se prindă de oală. Când s-a îngroşat bine, vom adăuga untul şi ciocolata dată pe răzătoare. Lăsăm până se topeşte untul şi ciocolata şi amestecâm pentru omogenizare. Totul se face la foc mic. Se dă la răcit iar cât este încă călduţă se pune pe blat. Se împarte în două părţi egale. Ciocolata amăruie se topeşte cu untul.

Asamblare:

blat-cremă- blat- cremă- blat- ciocolată topită fierbinte  Se lasă la rece cel puţin 12 ore iar apoi se serveşte.

Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

nu este nevoie de însiropare

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort 2011 cu blat caramel şi cremă de griş" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

kamy 1

05.01.2011, 20:46

daca s-a mancat inseamna ca a fost super bun...ca la oameni...fizicul e trecator 5f

ionix 1

06.01.2011, 19:07

mersic şi iar mersic

Kamy.. e el trecător dar tare mult contează pe meleagurile noastre

reisnaor_2006 1

01.12.2014, 21:26

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort cu spumă de zmeură şi ciocolată