Tort Amandină nereuşit (de post)

de portiadelumina in Torturi, 23 Noi 2013 | 7094 vizualizari

 

Sunt momente în viaţă când, forţat de împrejurări (de preferat cele bune) trebuie să faci şi un desert. Şi dacă fericitul eveniment este în post, stai şi te gândeşti cu cei ai putea da "gata" oaspeţii. Evident, e necesar să menţionez faptul că postul de mâncare este doar o zecime din ceea ce trebuie să fie postul adevărat, sufletesc, dar despre asta vorbim în alte articole. Aş mai spune că pentru tura asta, ca un nebucătar amator cu ştate vechi prin bucătărie în special la partea de mâncat, am ales să fac un tort amandină, asta pentru că-mi plac amandinele. Fireşte, dacă aş fi ştiut să gătesc tot ceea ce-mi place, cu siguranţă aş fi fost şi eu în rândul oamenilor în ceea ce priveşte greutatea. Pentru necunoscători menţionez că mai am nevoie de 1 kg pentru a fi la greutatea optimă.
Revenind la reţetă, pentru că de asta aţi intrat aici, trebuie să spun că m-am inspirat din amandinele Laviniei (Creatsa), modificând (mai bine spus adăugând) câte ceva pe la ingrediente.
Aşadar, să purcedem la drum.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat
  • 3 căni cu făină
  • 1.5 căni zahăr
  • 2 plicuri praf de copt
  • 1 lingură rasă de bicarbonat
  • un praf de sare
  • 1 plic cacao (cca 80 de gr)
  • 2 căni apă
  • 0.5 cană ulei
  • 20 gr oţet
  • Siropul
  • 100 gr. zahăr
  • 20 gr vanilie
  • 1 sticluţă esenţă rom
  • Crema
  • 400 gr margarină rama
  • 250 gr zahăr pudră
  • 3 plicuri zahăr vanilar
  • 3 plicuri cappuccino
  • 1 lingură cafea
  • 1 sticluţă esenţă rom
  • Glazură
  • 0.5 l lapte soia
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 plic praf budincă
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Amandină nereuşit (de post):

Dacă la introducere am fost bogat în vorbe, am să încerc să fiu mai scurt la modul de pregătire.

Am amestecat ingredientele uscate (ale blatului) cât s-au omogenizat şi separat soluţia de apă, ulei şi oţet pe care am turnat-o în mixul uscat şi am amestecat pănâ s-au omogenizat perfect. Aluatul obţinut l-am pus într-o tavă rotundă (25 cm) în care am pus dinainte hârtie de copt. Am preîncălzit aragazul şi mai apoi am pus la copt (la jumătatea cuptorului) blatul pentru tort. Coptul a durat 30 de minute, oricum, e de folos scobitoarea, nu minte niciodată.

Între timp (cât s-a copt blatul), am făcut siropul după metoda arhicunoscută de zahăr caramelizat şi stins cu apă, peste care am pus esenţa de rom. Am o sticluţă întreagă pentru că-mi place aroma esenţei foarte mult.

Cum siropul s-a făcut foarte repede, am purces rapid şi la terminarea cremei. Margarina am pus-o dinainte pe calorifer, aşa încât a fost numai bună de mixat cu celelalte ingrediente menţionate. Margarina nu trebuie să fie topită, altfel nu se creează volumul necesar (ca o spumă mai tare) de care are nevoie crema.

Blatul l-am tăiat a doua zi, aşa este rocomandat. L-am tăiat şi l-am însiropat, apoi am aşezat crema pe pe una părţile obţinute în urma secţionării. Am aşezat peste cremă cel de al doilea blat (tot însiropat) şi am curăţat marginile tortului de părţile mai puţin estetice (de la copt). Spun asta pentru că nu există perfecţiune nicăieri, chiar dacă în multe poze din lumea asta ar părea că sunt făcute de mâini extrateresre. Dar se taie la montaj. :))

Am făcut glazura (cum spuneam în introducere mai mult budincă) mixând trei linguri de zahăr, un plic de budincă, 5 linguri de lapte de soia pe care le-am adăugat în 0.5 l lapte de soia fiert.

Am ornat tortul cu crema obţinută, am folosit posh-ul pentru câteva forme de cremă şi vişine din dulceaţă.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

crema pentru blat (fiindcă are multă margarină) trebuie să fie mixată foarte bine, altfel zahărul nu se încorporează corect

2

Pentru că nu am avut la îndemână pentru ceva de post, am folosit o cremă de budincă pe care am preparat-o cu lapte de soia. Nu e o grazură în adevăratul sens al cuvântului, dar cu ceva a trebuit să dau şi eu o faţă tortului. :D

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Amandină nereuşit (de post)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (87)

portiadelumina 1

26.02.2015, 19:37

Georgiana, am istoric vechi în nepricepere pe acest site. A fost bun la gust, numai că aspectul a fost de clasă inferioară, cumva, precum o bască folosită pentru a acoperi o şa de bicicletă.

geoline 1

26.02.2015, 19:55

Buna asemanare, insa nu si pentru tortul acesta! Mie mi se pare destul de reusit, as vrea sa vad ca face si tatal meu asa ceva vreodata...insa stiu ca este imposibil

portiadelumina 1

26.02.2015, 20:05

A fost un tort pe care mi l-am făcut de ziua mea (care pică mereu în post). Nu ştiu dacă ei trecut prin reţetele mele, dar dacă ai trecut, ai văzut că sunt foarte comentate, dar nu pentru frumuseţea lor, ci pentru arta conversaţiei. Ce gătesc are gust bun, chiar are, se pare că nu are şi bun gust, şi aici mă refer la aspect. E drept, nici nu le moderez (fardez), mie îmi place să arate natural.

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort aperitiv cu mazare si crema de branza

de Rocsi 9

ieri la 21:00

Biscuiti fragezi cu branza sarata si seminte: Reteta simpla si gustoasa

de laura_n 7

ieri la 17:20

Pate de pui si dulceata de zmeura - O combinatie inedita si gustoasa pentru micul dejun

ieri la 13:15

Rețetă de vedetă. Marele tenor Luciano Pavarotti pregatea  Spaghetti aglio ca nimeni altul!

ieri la 11:14

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tort Amandina de ocazie