Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate

de Andra_Constantinescu in Torturi, 10 Feb 2016 | 6509 vizualizari

 

Stiti ca a fost ziua mea de nastere, iar astazi este si a sotului meu, caruia ii doresc multa sanatate si putere de munca. Cu aceasta ocazie, dar si cu faptul ca implinim 9 ani de cand suntem impreuna, am pregatit acest tort delicios cu blat pufos, inspirat de la prajitura Mirelei "Kinder - Felie de lapte", crema de ganache cu nuci caramelizate (inspiratia a venit de la tortul Egiptean) si glazura de ciocolata, idee preluata de la Merisor.
A fost foarte bun tortul, iar tata l-a asemuit cu o amandina.
Sper sa va placa!

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua;
  • sare;
  • 120 g zahar;
  • un plic de zahar vanilat;
  • 3 linguri miere de salcam;
  • 3 linguri lapte;
  • 150 ml ulei;
  • 3 linguri faina;
  • 3 linguri gris;
  • 3 linguri cacao;
  • un plic de praf de copt.
  • Sirop:
  • 100 g zahar;
  • 400 ml apa;
  • esenta de rom.
  • Crema de ganache cu nuci caramelizate:
  • 300 ml frisca lichida;
  • 300 g ciocolata cu caramel;
  • 150 g nuci macinate;
  • 7 linguri zahar.
  • Glazura:
  • 150 ml frisca lichida;
  • 100 g ciocolata cu caramel;
  • 50 g ciocolata cu lapte.
  • Decor:
  • 300 ml frisca lichida (tinuta la frigider);
  • cipsuri de ciocolata.
  • Diametru tava: 26 cm
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate:

Blat:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se separa albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile se mixeaza cu un praf de sare, zaharul, zaharul vanilat si mierea. Se adauga, pe rand, laptele si uleiul si se omogenizeaza, apoi faina, grisul, cacaua si praful de copt si se mixeaza.

Albusurile se bat spuma intr-un alt vas, dupa care se incorporeaza putin cate putin in aluat, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula de silicon.

Aluatul rezultat se toarna intr-o forma de tort detasabila, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, si se introduce la cuptor pana cand trece de testul scobitorii. Se scoate din forma dupa 10-15 minute dupa ce a fost scos din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Sirop:

Intr-un craticior se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se lasa sa se raceasca, dupa care se adauga esenta de rom.

Crema de ganache cu nuci caramelizate:

Frisca lichida si ciocolata rupta bucatele se pun intr-un craticior si se tin la foc, mestecand continuu pana cand se topeste toata ciocolata. Nu se lasa sa se atinga punctul de fierbere! Se pune intr-un castron si se lasa sa se raceasca si, eventual, se baga apoi la frigider pentru ca trebuie sa fie rece, altfel nu se va bate.

Intr-un craticior se caramelizeaza cele 7 linguri de zahar, dupa care se adauga nucile macinate si se amesteca, apoi se intind pe o foaie de copt, lasandu-se sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, nucile caramelizate se dau prin robotul de bucatarie pentru a se marunti.

Dupa ce s-a racit crema de ganache, aceasta se mixeaza, apoi se adauga nucile caramelizate si se amesteca.

Glazura:

Frisca lichida si ciocolata rupta bucatele se pun inr-un craticior si se tin la foc, mestecand continuu, pana cand se topeste toata ciocolata. Se lasa sa se raceasca.

Asamblare:

In forma de tort detasabila, in care a fost copt blatul, se asambleaza tortul astfel: se taie blatul in 3, se pune o foaie, se insiropeaza, se adauga crema, apoi blat, se insiropeaza, crema si la final blat, care se insiropeaza pe deasupra. Se da torul la frigider pentru cateva ore sau peste noapte. Dupa ce s-a inchegat bine, se desprinde tortul de pe marginile formei cu ajutorul unui cutit, apoi se scoate forma. Cu grija, se transfera tortul pe un platou. 

Se mixeaza frisca (se pot pune si 2-3 linguri de zahar in ea daca nu vi se pare dulce) si se imbraca peretii tortului cu ea, apoi cu un pieptane pentru prajituri se traseaza dungi de jur-imprejurul tortului. 

Cu ajutorul unui posh se fac floricele din frisca la baza tortului, tot de jur-imprejur.

Se toarna, din aproape in aproape, glazura peste tort.

Cu restul de frisca si cu ajutorul poshului, se fac floricele pe tort, care se orneaza cu cipsuri de ciocolata.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

Catalina L 1

11.02.2016, 21:47

f reusit

Aletta 1

12.02.2016, 10:31

La multi ani fericiti,

Andra_Constantinescu 1

12.02.2016, 10:37

Multumesc, dragilor!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tort cu vanilie si piersici