Tort caramel

de Miha in Torturi, 1 Feb 2010 | 8789 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 5 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 30 g amidon
  • 100 g faina
  • 1 praf de copt
  • 3 linguri bilute de ciocolata
  • Pentru crema:
  • 3 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 220 ml lapte
  • 250 ml frisca
  • 1 lingura amidon
  • 10 g gelatina
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida
  • 1 lingura lichior de ciocolata
  • Pentru turturii de caramel:
  • 50 g zahar
  • Pentru sirop:
  • 50 g zahar
  • 100 ml apa
  • 2 linguri lichior de ciocolata
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort caramel:

Blat:


Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare, cu un praf de sare. Cand s-a intarit bine se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana obtinem o bezea lucioasa.


Galbenusurile le amestecam cu uleiul, dupa care incet incet le incorporam in bezea.


Faina o amestecam cu praful de copt si amidonul si o incorporam si pe ea in amestecul de mai sus. La sfarsit, bilutele de ciocolata.


Aluatul obtinut il turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste deasupra. Se face proba cu scobitoarea. ;)


Crema:


Galbenusurile le amestecam cu amidonul. Omogenizam.


Gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece.


Zaharul il caramelizam si cand a devenit auriu su adauga laptele fierbinte. atentie la aburi si la faptul ca se umfla si poate da pe alaturi. Punem din nou pe foc si tinem pana se topeste tot caramelul, amestecand continuu.


Turnam caramelul fierbinte peste galbenusuri, incet sa nu rezulte cocoloase. Punem din nou pe foc si amestecand continuu fierbem pana incepe sa se ingroase. Consistenta trebuie sa fie ca aceea a unei smantani. lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si dam la rece pana incepe sa se intareasca.


Frisca lichida o mixam pana devine pufoasa si o incorporam in budinca de caramel.


Blatul copt si racit il taiem in 3.


Crema o impartim in 2 si o repartizam intre cele 3 blaturi, pe care le insiropam.


Glazura:


Ciocolata o topim impreuna cu untul si frisca lichida. Dupa ce s-a racorit adaugam si lichiorul. Lasam la racit si cand a ajuns la consistenta unei smantani mai groase o turnam peste tort.


Turturii de caramel:


Zaharul il caramelizam, apoi cu o furculita trasam linii (abstracte :)) ) pe hartie de copt, unsa cu putin ulei.


Ornam cu frisca si turturii de caramel.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (23)

Miha 1

02.02.2010, 20:34

Auch...ma'c sa ma ascund.

Brindusa 1

02.02.2010, 20:50

Eee, cum n-am vazut eu frumusetea asta pana acum? Ca ati venit voi si ati mnacat tot! Mama ce-mi place cum le ornezi, Miha. Eu n-am rabdare.

ala_oancea 1

03.02.2010, 10:55

Bucataras, mai am timp M-am gandit deja la cateva retete ...

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mirela0911

9160 puncte

Rocsi

7810 puncte

RODIMUR

7490 puncte

oanapl

7120 puncte

Constelatialeu

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tort Sah