Tort caramel

de Miha in Torturi, 1 Feb 2010 | 8494 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 5 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 30 g amidon
  • 100 g faina
  • 1 praf de copt
  • 3 linguri bilute de ciocolata
  • Pentru crema:
  • 3 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 220 ml lapte
  • 250 ml frisca
  • 1 lingura amidon
  • 10 g gelatina
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida
  • 1 lingura lichior de ciocolata
  • Pentru turturii de caramel:
  • 50 g zahar
  • Pentru sirop:
  • 50 g zahar
  • 100 ml apa
  • 2 linguri lichior de ciocolata
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort caramel:

Blat:

Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare, cu un praf de sare. Cand s-a intarit bine se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana obtinem o bezea lucioasa.

Galbenusurile le amestecam cu uleiul, dupa care incet incet le incorporam in bezea.

Faina o amestecam cu praful de copt si amidonul si o incorporam si pe ea in amestecul de mai sus. La sfarsit, bilutele de ciocolata.

Aluatul obtinut il turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste deasupra. Se face proba cu scobitoarea. ;)

Crema:

Galbenusurile le amestecam cu amidonul. Omogenizam.

Gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece.

Zaharul il caramelizam si cand a devenit auriu su adauga laptele fierbinte. atentie la aburi si la faptul ca se umfla si poate da pe alaturi. Punem din nou pe foc si tinem pana se topeste tot caramelul, amestecand continuu.

Turnam caramelul fierbinte peste galbenusuri, incet sa nu rezulte cocoloase. Punem din nou pe foc si amestecand continuu fierbem pana incepe sa se ingroase. Consistenta trebuie sa fie ca aceea a unei smantani. lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si dam la rece pana incepe sa se intareasca.

Frisca lichida o mixam pana devine pufoasa si o incorporam in budinca de caramel.

Blatul copt si racit il taiem in 3.

Crema o impartim in 2 si o repartizam intre cele 3 blaturi, pe care le insiropam.

Glazura:

Ciocolata o topim impreuna cu untul si frisca lichida. Dupa ce s-a racorit adaugam si lichiorul. Lasam la racit si cand a ajuns la consistenta unei smantani mai groase o turnam peste tort.

Turturii de caramel:

Zaharul il caramelizam, apoi cu o furculita trasam linii (abstracte :)) ) pe hartie de copt, unsa cu putin ulei.

Ornam cu frisca si turturii de caramel.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

Miha 1

02.02.2010, 20:34

Auch...ma'c sa ma ascund.

Brindusa 1

02.02.2010, 20:50

Eee, cum n-am vazut eu frumusetea asta pana acum? Ca ati venit voi si ati mnacat tot! Mama ce-mi place cum le ornezi, Miha. Eu n-am rabdare.

ala_oancea 1

03.02.2010, 10:55

Bucataras, mai am timp M-am gandit deja la cateva retete ...

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

12310 puncte

Rocsi

7860 puncte

Constelatialeu

5590 puncte

Adele

5390 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert tort Negresa de post
  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

  • 25

    S

  • 26

    D

  • 27

    L