Tort cu ciocolata si caramel

de Miha in Torturi, 25 Ian 2012 | 7893 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri amidon
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Caramel:
  • 150 g zahar
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 50 g unt
  • Crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri coniac
  • Sirop:
  • 50 g zahar
  • 2 linguri coniac
  • ~100 ml apa
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 50 g unt
  • Pentru decor:
  • 250-300 ml frisca lichida
  • 1 lingura ness
  • 100 g ciocolata rasa
  • 150 g nuca
  • 50 g ciocolata amaruie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu ciocolata si caramel:

Blat:


Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Galbenusurile se bat uleiul pana devin ca o crema, apoi se rastoarna peste spuma de albusuri. Se adauga zaharul vanilat si faina amestecata cu praful de copt si amidonul. Se omogenizeaza amestecand usor cu o spatula.



Rasturnam compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pana se rumeneste usor deasupra. Se face proba cu scobitoarea.


Caramel:


Zaharul se caramelizeaza. Lasam pe foc pana devine lichid si capata culoarea chihlimbarului. Dam deoparte sau dam focul foarte mic si turnam smantana pentru frisca. Atentie la aburii care se formeaza. Punem vasul din nou pe foc si fierbem pana se topeste caramelul si compozitia se ingroasa usor. Adaugam untul si omogenizam. Lasam putin sa se racoreasca, timp in care trebuie sa rezistam tentatiei de a baga degetele in caramel. :))) Dupa ce s-a racorit bagam blenderul vertical si mixam bine bine, apoi lasam la racit.


Crema de ciocolata:


Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Aducem la punctul de fierbere, omogenizam si lasam la racit. Dupa ce s-a mai racorit adaugam coniacul, omogenizam si dam la frigider pentru macar 1 ora, pana crema se raceste si se intareste. Bagam mixerul in crema si mixam pana crema devine pufoasa.


Sirop:


Zaharul si apa se pun la fiert timp de cateva minute. Se da deoparte si se lasa la racit. Cand e rece se adauga si coniacul.


Glazura:


Ciocolata se topeste la foc mic cu smantana si untul. Se omogenizeaza si se lasa la racit.



Blatul copt si racit il taiem in 3.


Primul blat il punem pe un platou, insiropam si acoperim cu jumatate din crema. Peste stratul de crema de ciocolata punem un strat de caramel, atat cat consideram de cuviinta.



Nu puneti prea mult, e destul de moale si va curge dintre blaturi. Ce va ramane puneti intr-un borcan si pastrati la frigider pentru alte retete de prajituri.


Acoperim cu cel de-al doilea blat insiropat, restul de crema, inca un strat de caramel si cel de-al 3-lea blat, de asemenea, insiropat. Dam la frigider pentru cateva ore. Eu l-am tinut peste noapte.


Pentru decor:


-Nessul se amesteca in frisca lichida, apoi mixeaza pana se intareste.


-Ciocolata se rade cu un curatitor de legume.


-Nuca si ciocolata tinuta cateva minute la congelator se pun la robot si se macina impreuna.


Tortul se imbraca intr-un strat subtire de frisca. Se toarna glazura pe tort, marginile se tapeteaza cu nuca macinata. Se presara ciocolata rasa si se orneaza cu restul de frisca.


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolata si caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (66)

adelinuza 1

29.01.2012, 17:26

oau...m-a cucerit.am sa il fac cu siguranta.dar eu am forma de tort cu inchizatoare de diametrul 26cm.nu am folosit-o niciodata dar sper sa mearga.si inca ceva.eu blender nu am dar merge sa fac crema cu mixerul?

Miha 1

29.01.2012, 17:31

Adelinuza, e buna si forma de 26 cm. La fel si mixerul in loc de blender.

lacrimioara 1

03.02.2013, 11:12

Arata super si cred ca si delicios maine o sa-l fac de ziua sotului meu sper sa-mi iasa

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Tort "Deliciul copiilor"