Tort cu crema de cafea

de _Alina_ in Torturi, 17 Ian 2015 | 4530 vizualizari

 

Un tortulet cu blat pufos si o delicioasa crema de cafea.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua foarte mari (XL)
  • 100 g zahar
  • 80 g faina
  • 20 g cacao
  • 1 lg ulei floarea soarelui
  • un praf sare
  • Jeleu de cafea:
  • 150 ml cafea tare
  • 120 g zahar
  • 10 g gelatina granule
  • 50 ml apa rece
  • Crema de cafea:
  • 200 g smantana lichida neindulcita
  • jumatate (100 ml) din cantitatea de jeleu de cafea (caldut)
  • Pentru insiropat:
  • 2 lg sirop de cafea
  • 50 ml apa
  • Pentru imbracat tortul:
  • 200 g smantana lichida
  • 50 g zahar
  • Decor:
  • 100g ciocolata amaruie (55%cacao)
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de cafea:

Blat:


1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.


2. Separa albusurile de galbenusuri.


3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul mixeaza si mixeaza pana cand se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.


4. Inglobeaza galbenusurile in albusurile spuma mixand usor. Adauga uleiul si inglobeaza-l usor cu mixerul.


5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mix-ul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.


6. Toarna compozitia intr-o tava patrata (20x20 cm) unsa cu putin ulei daca e de silicon, sau tapetata cu hartie de copt in cazul uneia din teflon si introdu in cuptor pentru 30 minute, sau pana trece testul scobitorii.


7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l pe orizontala astfel incat sa rezulte doua felii.





Jeleul de cafea:


1. Pune cafeaua impreuna cu zaharul intr-un vas cu fund dublu pe foc mediu. Lasa lichidul pe foc pana cand scade la jumatate, se ingroasa si la suprafata se formeaza bule care se sparg greu, apoi opreste focul.


2. Lasa lichidul sa se raceasca pana la temperatura corpului (ideea e sa nu va opariti daca bagati degetul in el) si adaugati gelatina hidratata 10 minute in apa rece apoi amesteca pana cand aceasta se dizolva complet.


3. Imparte lichidul in doua (o jumatate o vei folosi la crema cat este caldut inca, iar cealalta vei pregati jeleul propriu-zis). Pune una din parti pe o farfurie tapetata cu folie de silicon/hartie de copt si introdu in frigider pentru cel putin ora.




Crema de cafea:

Mixeaza smantana lichida pana cand capata volum si devine aerata, adauga jeleul caldut si mixeaza pana la inglobarea acestuia.




Asamblare:

1. Pune o felie de blat inapoi in tava in care l-ai copt, insiropeaz-o, pune crema de cafea si cealalta felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu in frigider cel putin 2 ore.

2. Scoate tava de la frigider, si rastoarna blatul cu grija pe un platou.

3. Mixeaza smantana lichida cu zaharul pana cand devine aerata si creste in volum, apoi imbraca tortul cu ea. Introdu in frigider si ocupa-te de decor.



Decor:

1. Topeste ciocolata pe bain-marie, apoi intinde-o pe o foaie de acetat sau pe hartie de copt. O lasi 5minute la temperatura camerei apoi trasezi cu un cutit formele pe care le vei taia (in cazul meu, triunghiuri). Introdu foaia in frigider pentru 15-20 minute, o scoti apoi si cu un cutit cu lama fierbinte definitivezi taieturile. Introduci din nou in frigider pana in momentul decorarii. Este de preferat ca atunci cand umbli cu ciocolata sa folosesti manusi de unica folosinta si sa te misti cat de repede poti fiindca se topeste la caldura. Eventual decorezi tortul in doua etape ca sa nu se inmoaie ciocolata.;)

2. Scoti jeleul de cafea de la frigider si il tai sub forma dorita (eu am folosit niste duiuri de diferite dimensiuni,, incalzite in prealabil in apa fierbinte).


3. Scoti tortul de la frigider si il ornezi cu jeleul de cafea (ajutandu-te de o spatula sau de coada unei linguri ca sa ridici fiecare cerculet de jeleu) si cu triunghiurile de ciocolata.



S-aveti pofta!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de cafea" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 8 %
249.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (22)

_Alina_ 1

22.01.2015, 07:29

Multumesc!

Xandrinne 1

27.01.2015, 00:39

Lina24 1

12.01.2016, 09:25

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Tort cu mousse de ciocolata