Tort cu crema de lapte si nuca pralinata

de Lavinia in Torturi, 9 Noi 2013 | 8635 vizualizari

 

By Laura Adamache cu mici modificari :)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 300 g ciocolata cu lapte/amaruie
  • 75 g unt
  • 50 ml ulei
  • 125 ml frisca lichida
  • 5 oua
  • 75 g zahar brun
  • 75 g zahar alb
  • 250 g faina
  • 1 praf de copt
  • Sirop:
  • 150 g zahar brun
  • 250 g ml apa
  • 2 linguri Amaretto
  • Crema:
  • 1 l lapte
  • semintele de la o pastaie de vanilie
  • 250 g zahar
  • 100 g faina
  • 50 g amidon
  • 200 ml frisca lichida
  • Nuca pralinata:
  • 50 g zahar brun
  • 75 g miez de nuca
  • Glazura:
  • 200 g ciocolata cu alune+50 ml frisca lichida
  • 40 g ciocolata alba+1 lingura de frisca lichida
Portii: 16
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de lapte si nuca pralinata:

Topeste ciocolata cu frisca,uleiul si untul pe baie de abur apoi las-o la racit. Mixeaza galbenusurile cu ambele tipuri de zahar pana isi dubleaza volumul si devin cremoase. Adauga ciocolata peste galbenusuri si omogenizeaza bine. Amesteca faina cu praful de copt apoi adaug-o peste crema de galbenusuri si omogenizeaza bine.


Separat mixeaza albusurile cu un praf de sare pana devin spuma. Adauga albusurile in 2-3 transe peste galbenusuri amestecand usor de sus in jos cu o spatula. Tapeteaza o tava(26 cm ) cu unt si faina si coace blatul in cuptorul preincalzit pentru aprox 35-40 de minute (testul scobitorii) Lasa blatul la racit apoi taie-l in 3 cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau un taietor special de blaturi.


Caramelizeaza zaharul intr-o craticioara apoi stinge-l cu apa si lasa pe foc pana se topeste complet zaharul. Lasa siropul la racit apoi adauga lichiorul Amaretto.


Intr-o craticioara amesteca faina cu zaharul,amidonul si semintele de la pastaia de vanilie apoi adauga laptele in fir subtire amestecand energic cu un tel pentru a nu ramana cocoloase. Pune amestecul pe foc mic amestecand continuu pana se ingroasa.(minim 10 minute) Lasa crema la racit apoi adauga frisca batuta bine si omogenizeaza.


Pe un platou pune prima foaie de blat si insiropeaza. Pune crema,blat/sirop/crema si acopera cu ultima foaie de blat insiropata in prealabil.Opreste cateva linguri de crema si imbraca marginile tortului.


Caramelizeaza zaharul brun apoi adauga miezul de nuca si amesteca bine pana ce nuca este acoperita complet de caramel. Pune apoi amestecul pe o tava acoperita cu hartie de copt si lasa pana se raceste complet. Zdrobeste nuca cu ajutorul unui sucitor apoi tapeteaza marginile tortului.


Topeste ciocolata cu frisca lichida. Glaseaza toata suprafata tortului cu glazura de ciocolata.


Topeste si ciocolata alba apoi pune-o intr-o punga taiata la varf si formeaza cercuri(cu distanta intre ele) peste tort. Cu o scobitoare traseaza dungi de la mijloc spre margine.


Lasa tortul la rece pentru minim 8 ore.


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de lapte si nuca pralinata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (36)

Lavinia 1

10.11.2013, 09:09

Cris

cornelia16_2002 1

10.11.2013, 11:16

arata excelent si cred ca si gustul e la fel

babi5 1

23.12.2013, 10:23

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

11000 puncte

nico15

8250 puncte

Camelya

7870 puncte

Constelatialeu

7840 puncte

Valclaudia

6910 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert prajitura Lulu
  • 20

    S

  • 21

    D

  • 22

    L

  • 23

    MA

  • 24

    MI

  • 25

    J

  • 26

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tort Mascota