Tort cu mere si caramel

de Pasiune pentru bucatarie in Torturi, 9 Noi 2011 | 4688 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blaturi:
  •  4 oua
  • 170 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 60 ml ulei
  • 180 g faina
  • 15 g cacao
  • 10 g praf de copt
  •  +
  • 2 mere
  • 3 linguri zahar
  •  Mousse caramel:
  •  2 oua
  • 300 ml lapte
  • 70 g zahar
  • 3 linguri rase amidon
  • 250 ml frisca
  • Vanilie
  • 10 g gelatina
  • 100 g zahar
  •  Mousse de mere:
  •  400 g mere
  • 100 g zahar
  • 1 baton scortisoara
  • 250 ml frisca
  • 10 g gelatina
  •  Jeleu/glazura de caramel:
  •  100 g zahar
  • 50 h unt
  • 70 ml frisca
  • 5 g gelatina
  •  Décor:
  • 5 piscoturi
  • 100 ml frisca
  • Pesmet de piscoturi
  • 3 mere
  • 2 lg zahar
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu mere si caramel:

Blat:


Ouale se mixeaza cu zaharul,apoi se adauga laptele,uleiul si vanilia si se omogenizeaza. Faina se amesteca cu cacaua si praful de copt; se cern peste compozitia lichida si se amesteca bine. Compozitia se imparte in 2.


Merelor li se scot casutele pentru seminte si se taie rndele. Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt, se aseaza jumatate din rondelele de mere si se presara putin zahar; peste ele se toarna compozitia de aluat. Tava se introduce in cuptorul preincalzit pentru 15-20 min, la foc mic. La fel se procedeaza si cu celalalt blat. Fiecare blat se rastoarna pe un platou astfel incat merele sa fie deasupra.


Mousse caramel:


Ouale se mixeaza cu zaharul (70 g),apoi se adauga amidonul si laptele. Amestecul obtinut se pune intr-o cratita la bain-marie si se amesteca pana se ingroase. Se adauga vanilia.


Zaharul(100 g) se pune intr-o cratita si se topeste pe foc mic pana devine usor auriu. Zaharul caramelizat se amesteca cu crema de oua. Gelatina se pune intr-o ceasca impreuna cu 3 linguri apa rece si se lasa sa se hidrateze 10 minute. Dupa cele 10 min se dizolva pe bain-marie sau cateva secunde la microunde. Gelatina dizolvata se pune in crema de caramel si se amesteca foarte bine. Se lasa sa se raceasca,dar se mai amesteca din cand in cand. Frisca se bate spuma tare si se amesteca cu crema racita.


Mousse de mere:


Merele se curata si se taie cubulete.Se stropesc cu zeama de lamaie si se pun la fiert in apa cat sa le acopere,scortisoara si zaharul.Se fierb aprox 15 min,apoi se paseaza cu blenderul pana se fac piure.


Gelatina se pune intr-o ceasca impreuna cu 3 linguri apa rece si se lasa sa se hidrateze 10 minute. Dupa cele 10 min se dizolva pe bain-marie sau cateva secunde la microunde. Gelatina dizolvata se amesteca cu merele pasate.

Frisca se bate foarte bine si se amesteca cu merele si daca doriti puteti sa mai adaugati scortisoara.


Jeleul/glazura de caramel:


Zaharul si untul se pun intr-o cratita si se amesteca pana se topesc,apoi se adauga frisca si se amesteca bine. Se mai tine pe foc 2-3 minute pana incepe sa se ingroase putin. Gelatina se pune intr-o ceasca impreuna cu 3 linguri apa rece si se lasa sa se hidrateze 10 minute. Dupa cele 10 min se dizolva pe bain-marie sau cateva secunde la microunde. Gelatina dizolvata se amesteca cu sosul caramel si se lasa sa se raceasca.


Asamblare:


Blaturile se insiropeaza putin cu siropul preferat.


Primul blat se aseaza pe un platou , se pune inelul tavii si se toarna spuma de caramel,apoi se acopera cu cel de-al doile blat( partea cu merele trebuie sa fie in sus) insiropat. Se pune si spuma de mere si se da la frigider pentru 2-3 ore.


Cu ajutorul unui cutit se desprine inelul tavii si se imbraca marginile tortului cu frisca batuta si se presara pesmet de piscoturi. Deasupra (pe margine si in mijloc) se pun merele taiate cubulete si fierte cu putin zahar si scortisoara. In spatiul dintre randul de mere si mijloc se aseaza 5 picoturi si se toarna jeleul de caramel. Se da la frigider pana se intareste jeleul.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mere si caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (17)

luminita20_2006 1

10.11.2011, 17:40

arata foarte bine..iar combinatia e perfecta

mirela0911 1

10.11.2011, 20:09

cat de frumos si gustos e

gaby_gabytza 1

16.11.2011, 15:23

deliciosss

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

7940 puncte

RODIMUR

7480 puncte

mihaelar63

7360 puncte

Rocsi

7200 puncte

Rahela Velicu

6510 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert cozonacul bunicii
  • 07

    V

  • 08

    S

  • 09

    D

  • 10

    L

  • 11

    MA

  • 12

    MI

  • 13

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tiramisu cu dulceata de lapte

ieri la 21:35

Dulceata (chutney) cu pere si condimente

ieri la 20:40

Salata de boeuf

de Oana 9

ieri la 17:41

Aperitive pentru masa de Craciun sau Revelion

de Oana 9

ieri la 17:07

RETETA RECOMANDATA
Tort "Adela"