Tort de morcovi cu crema de urda (10-12 persoane)

de bubulina44 in Torturi, 14 Mar 2012 | 5746 vizualizari

 

Stiti cum este cand mergeti la piata si gasiti cate o tanti in varsta care va vinde si ce nu va trebuie...ca va este mila? Ceva de genul am "patit" sambata cand am dat peste o tanti care voia sa imi vanda...morcovi, mai multi decat aveam nevoie "ca sunt dulci si buni si ca fruct si ca leguma". Cum puteam sa nu iau....si m-am pricopsit cu aproape 2 kilograme. Aveam si o bucata de urda cumparata si am zis sa incerc o reteta traditionala americana la care ma gandeam de mult. O sa vedeti ca sunt multe retete la care ma tot gandesc, numai timp sa am sa le pun in aplicare.

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 200 gr faina pentru prajituri
  • 4 oua
  • 100 ml ulei
  • 50 gr unt
  • 4 morcovi mari cam 350 gr
  • coaja rasa a unei portocale
  • 150 gr miez de nuca
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 1 jumatate lingurita scortisoara macinata
  • 1 jumatate lingurita nucsoara macinata
  • 150 gr zahar brun macinat    
  • Crema
  • 300-350 gr urda dulce
  • 1 lingura miere
  • 200 ml smantana dulce pentru frisca
  • 1 lamaie stoarsa si coaja rasa      
  • Decorare
  • 1 morcov lunguiet nuci pisate  
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de morcovi cu crema de urda (10-12 persoane):

Pentru ca totul sa se desfasoare rapid, trebuie sa pregatiti de la inceput toate ingredientele, sa le aveti la indemana.

Se bat ouale cu zaharul brun rapid, cateva minute (se pot bate si cu mixerul daca doriti, la o viteza mai mica la inceput si o viteza mai mare la final) apoi se adauga uleiul, untul la temperatura camerei sau topit (pe foc sau la microunde) si coaja rasa de la o portocala. Se adauga adauga morcovii rasi peste care s-a presarat zaharul vanilat, cu tot cu zeama lasata si se amesteca bine. 

Separat se amesteca faina, cu praful de copt, scortisoara si nucsoara si nucile pisate mai marunt apoi se incorporeaza cu oule batute si morcovii si se amesteca bine sa nu se faca cocoloase. 

Eu am folosit o tava de tort, cu diametrul de 24 cm, cu fund detasabil, mi-a fost mult mai comod. Se tapeteaza tava cu hartie de copt, se unge cu putin unt si se tapeteaza cu faina pentru a nu se lipi compozitia. Se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade si se lasa la aceasta temperatura in jur de 30 minute, pana va creste si se face testul cu scobitoarea. Blatul se lasa la racit iar intre timp se prepara crema.

Pentru crema, se rade urda(eu am folosit razatoarea medie, pentru ca urda sa ramana ca niste mici bulgarasi), se amesteca cu o lingura de miere iar frisca se bate la viteza medie pentru a se ingrosa putin. Nu am vrut sa adaug intaritor sau gelatina asa ca am batut frisca foarte putin, doar cat sa devina mai cremoasa apoi am adaugat in bolul mixerului si branza rasa, amestecate cu miere. Am adaugat si coaja rasa de la o lamaie mare si le-am mixat pe toate la viteza mare in jur de 5 minute.

Dupa ce s-a racit blatul se monteaza tortul: eu aleg de multe ori doar 2 straturi de blat deoarece prefer ca cel de jos sa fie mai gros iar cel de sus si crema sa fie mai subtire. Asadar se intinde crema, un strat destul de gros, apoi se aseaza blatul din partea de sus si se intinde un strat subtire de crema, cu o spatula sau un cutit cu lama lata. Pe margini am presat miez de nuca pisat iar in mijloc am asezat morcoveata!

Pentru "firele de paianjen de morcov" am avut o ustensila de curatat foarte buna, cu mai multe capete si chiar si o mica razatoare, cu niste orificii cu ajutorul carora am putut face panzele acelea cat era morcovul de lung. Daca nu aveti un astfel de ajutor dureaza doar 1 minut sa feliati morcovul in lung cat de subtire iar apoi sa le mai feliati cat aveti nevoie. Nu uitati sa uscati intr-un servet morcovul pe care il utilizati pentru decor.

Se pune la rece minim 30 minute apoi se poate servi....si nu va veti mai opri :)

 

 

TIPS-URI

1

Nucile din blat se pot lasa mai mari intrucat blatul va fi pufos dat totodata usor umed datorita morcovilor iar nucile atat cele de pe margine cat si cele din interior, desi pisate se vor simti putin crocante. Plus: daca nu spuneti nimanui cu ce este, sunt sanse mici sa ghiceasca :) gustul e....formidabil!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de morcovi cu crema de urda (10-12 persoane)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

mihaelar63 1

14.05.2012, 12:47

Ce bun

bubulina44 1

13.06.2012, 09:22

Multumesc, ma bucur ca va place, l-am mai facut de vreo 2 ori si chiar e un deliciu

Panacris 1

20.04.2015, 13:48

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort de ciocolata