Tort de morcovi cu crema de urda (10-12 persoane)

de bubulina44 in Torturi, 14 Mar 2012 | 3218 vizualizari

 

Stiti cum este cand mergeti la piata si gasiti cate o tanti in varsta care va vinde si ce nu va trebuie...ca va este mila? Ceva de genul am "patit" sambata cand am dat peste o tanti care voia sa imi vanda...morcovi, mai multi decat aveam nevoie "ca sunt dulci si buni si ca fruct si ca leguma". Cum puteam sa nu iau....si m-am pricopsit cu aproape 2 kilograme. Aveam si o bucata de urda cumparata si am zis sa incerc o reteta traditionala americana la care ma gandeam de mult. O sa vedeti ca sunt multe retete la care ma tot gandesc, numai timp sa am sa le pun in aplicare.

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 200 gr faina pentru prajituri
  • 4 oua
  • 100 ml ulei
  • 50 gr unt
  • 4 morcovi mari cam 350 gr
  • coaja rasa a unei portocale
  • 150 gr miez de nuca
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 1 jumatate lingurita scortisoara macinata
  • 1 jumatate lingurita nucsoara macinata
  • 150 gr zahar brun macinat    
  • Crema
  • 300-350 gr urda dulce
  • 1 lingura miere
  • 200 ml smantana dulce pentru frisca
  • 1 lamaie stoarsa si coaja rasa      
  • Decorare
  • 1 morcov lunguiet nuci pisate  
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de morcovi cu crema de urda (10-12 persoane):

Pentru ca totul sa se desfasoare rapid, trebuie sa pregatiti de la inceput toate ingredientele, sa le aveti la indemana.


Se bat ouale cu zaharul brun rapid, cateva minute (se pot bate si cu mixerul daca doriti, la o viteza mai mica la inceput si o viteza mai mare la final) apoi se adauga uleiul, untul la temperatura camerei sau topit (pe foc sau la microunde) si coaja rasa de la o portocala. Se adauga adauga morcovii rasi peste care s-a presarat zaharul vanilat, cu tot cu zeama lasata si se amesteca bine.


Separat se amesteca faina, cu praful de copt, scortisoara si nucsoara si nucile pisate mai marunt apoi se incorporeaza cu oule batute si morcovii si se amesteca bine sa nu se faca cocoloase.


Eu am folosit o tava de tort, cu diametrul de 24 cm, cu fund detasabil, mi-a fost mult mai comod. Se tapeteaza tava cu hartie de copt, se unge cu putin unt si se tapeteaza cu faina pentru a nu se lipi compozitia. Se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade si se lasa la aceasta temperatura in jur de 30 minute, pana va creste si se face testul cu scobitoarea. Blatul se lasa la racit iar intre timp se prepara crema.


Pentru crema, se rade urda(eu am folosit razatoarea medie, pentru ca urda sa ramana ca niste mici bulgarasi), se amesteca cu o lingura de miere iar frisca se bate la viteza medie pentru a se ingrosa putin. Nu am vrut sa adaug intaritor sau gelatina asa ca am batut frisca foarte putin, doar cat sa devina mai cremoasa apoi am adaugat in bolul mixerului si branza rasa, amestecate cu miere. Am adaugat si coaja rasa de la o lamaie mare si le-am mixat pe toate la viteza mare in jur de 5 minute.


Dupa ce s-a racit blatul se monteaza tortul: eu aleg de multe ori doar 2 straturi de blat deoarece prefer ca cel de jos sa fie mai gros iar cel de sus si crema sa fie mai subtire. Asadar se intinde crema, un strat destul de gros, apoi se aseaza blatul din partea de sus si se intinde un strat subtire de crema, cu o spatula sau un cutit cu lama lata. Pe margini am presat miez de nuca pisat iar in mijloc am asezat morcoveata!


Pentru "firele de paianjen de morcov" am avut o ustensila de curatat foarte buna, cu mai multe capete si chiar si o mica razatoare, cu niste orificii cu ajutorul carora am putut face panzele acelea cat era morcovul de lung. Daca nu aveti un astfel de ajutor dureaza doar 1 minut sa feliati morcovul in lung cat de subtire iar apoi sa le mai feliati cat aveti nevoie. Nu uitati sa uscati intr-un servet morcovul pe care il utilizati pentru decor.


Se pune la rece minim 30 minute apoi se poate servi....si nu va veti mai opri :)



 

TIPS-URI

1

Nucile din blat se pot lasa mai mari intrucat blatul va fi pufos dat totodata usor umed datorita morcovilor iar nucile atat cele de pe margine cat si cele din interior, desi pisate se vor simti putin crocante. Plus: daca nu spuneti nimanui cu ce este, sunt sanse mici sa ghiceasca :) gustul e....formidabil!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de morcovi cu crema de urda (10-12 persoane)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 30 %
199.99 lei
139.99 lei

Storcator citrice

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

mihaelar63 1

14.05.2012, 12:47

Ce bun

bubulina44 1

13.06.2012, 09:22

Multumesc, ma bucur ca va place, l-am mai facut de vreo 2 ori si chiar e un deliciu

Panacris 1

20.04.2015, 13:48

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Fasole batuta
  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

  • 25

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tort din foi de clatite cu mere si caramel din banane