Tort fraisier

de Criss in Dulciuri, 12 Mai 2016 | 16050 vizualizari

 

Tortul fraisier este un tort clasic frantuzesc, cu foi de pandispan, crema de vanilie si capsuni, iar deasupra are o foaie de martipan. Tortul meu nu e facut 100% dupa reteta originala, pentru ca nu am gasit martipan nici la Lidl si nici la Kaufland. Asa ca deasupra am pus ciocolata alba si a iesit un tort foarte bun si asa, dar cu siguranta il voi repeta cand voi gasi martipan.

Tortul in esenta este unul foarte simplu si nici nu dureaza mult sa il faceti. Doar ca ar trebui lasat ceva mai mult in frigider. Dar eu am avut musafiri, asa ca nu l-am lasat mai mult de 3 ore. Ideal este sa faceti doua foi de piscot sau pandispan din cate 3 oua fiecare. Eu am preferat varianta mai simpla (se intelege de ce) si am facut un singur blat din 6 oua si apoi l-am taiat in doua foi egale. La crema din nou am facut modificari. In reteta originala, crema paticera se amesteca cu 150 g unt spumat. Eu am pus 200 ml frisca naturala Pilos si am adaugat si un plic gelatina hidratata, pentru ca frisca naturala nu se bate atat de tare ca si frisca lichida Meggle si am vrut ca tortul sa aiba o tinuta frumoasa.

Una peste alta, gustul e foarte bun si racoros datorita capsunelor. Din fericire au aparut deja capsunele de Satu-Mare si acestea au si gust, spre deosebire de capsunele grecesti sau spaniole, care au doar forma si culoare dar niciun pic de gust si aroma.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • -6 oua medii
  • -6 linguri zahar
  • -6 linguri faina
  • Crema:
  • -500 ml lapte
  • -100 g zahar
  • -4 galbenusuri
  • -80 g faina
  • -1 fiola esenta de vanilie/pastaiede vanilie/zahar vanilat
  • -200 ml frisca lichida Pilos
  • -1 plic gelatina hidratata in putina apa 
  • -1 kg capsune
  • -100g ciocolata alba
  • -80 ml frisca lichida
  • -3 patratele ciocolata neagra
  • Sirop:
  • -100 ml apa
  • -1 lingura zahar
  • -4 capsune zdrobite
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort fraisier:

Se bat albusurile spuma, apoi se adauga zaharul in doua reprize se se bat in continuare pana se topeste zaharul si nu se mai simt cristalele. Se adauga apoi galbenusurile si se omogenizeaza. Apoi se adauga faina, amestecand cu o paleta cu miscari usoare, de jos in sus, avand grija sa nu se lase albusurile. Ideal e sa impartim compozitia in doua si sa coacem doua foi separat, dar eu m-am grabit si am copt un blat pe care apoi l-am taiat in doua, dupa ce s-a racit.

Laptele se pune la fiert impreuna cu vanilia. Separat se spumeaza galbenusurile cu zaharul, se adauga faina, apoi laptele fierbinte, amestecand sa nu se formeze cocoloase. Se pune vasul pe foc mic si se fierbe crema amestecand in continuu, pana cand se ingroasa ca o budinca. Apoi se ia vasul deoparte, se lasa putin crema sa se racoreasca si se adauga gelatina hidratata, amestecand pana cand se dizolva toata gelatina. Se pune crema in frigider sa se raceasca, apoi se amesteca cu frisca batuta.
Pe un platou se pune inelul detasabil al formei de tort si o foaie de pandispan. Pe margine e bine sa folosim hartie de copt (asa cum se poate vedea in imagini) si se pun jumatati de capsune de jur imprejur. Pe blatul insiropat se pun capsune . (Eu am pus jumatati de capsune, pentru ca pe restul le-am mancat in timp ce le curatam :P). Peste capsune se pune crema de vanilie, apoi se acopera cu cel de-al doilea blat insiropat. Se pune tortul in frigider pentru minim 2 ore, dupa care se poate scoate inelul. Deasupra se pune martipan de regula, dar puteti face si un jeleu de capsune sau puteti orna cum va place. Eu am vrut ca macar aspectul sa se apropie de original, astfel ca am topit ciocolata alba, am adaugat frisca lichida si am turnat apoi pe tort. Am pus tortul in frigider 20 minute, apoi l-am decorat cu capsune si ciocolata neagra. Delicios!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort fraisier" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (36)

Spiridus 1

20.02.2018, 19:01

Cat de aspectuos este!

Criss 1

22.02.2018, 16:25

lucy2002 1

07.01.2020, 07:58

Foarte frumos sunt sigura ca este delicios!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort 1 Mai