Tort “Mama”, cu crema de lamaie si jeleu de zmeura

de Tuxedo in Torturi, 1 Iun 2013 | 6684 vizualizari

 

Este tortul mamei, care si-a serbat ziua de nastere pe 8 mai, dar nu am reusit sa scriu reteta pana acum …este un tort deosebit de delicios, deosebit este putin spus, poate unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am mancat vreodata! Combinatia dintre crema de lamaie si jeleul de zmeura este una dintre cele mai bune! Fondantul este optional, l-am facut pentru ca am vrut sa vad cum se face si cum imi iese, reteta o gasiti pe blogul Ritei Oarga, care are maini de aur si este o artista! Ii multumesc mult pentru sfaturile pretioase care mi le-a dat, m-au ajutat foarte mult! Blatul, de data aceasta nu l-am facut de la zero, am cumparat praf special pentru blaturi de tort si l-am facut in 2 timpi si 3 miscari, dar daca vreti un blat facut in casa va sugerez reteta mea de chec cu lamaie si unt, pentru ca nu merge alt blat la acest tort, are nevoie de un blat umed, care nu trebuie insiropat!

 

INGREDIENTE

  • pentru o forma cu diametrul de 24 cm sau o forma patrata cu latura de 20 cm.
  • Blat:
  • 5 oua
  • 1 cana si 2/3 faina
  • 250 gr unt la temperatura camerei
  • 1 si 1/2 cana zahar
  • 8 linguri lapte
  • coaja rasa de la o lamaie mare
  • zeama de la o lamaie
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt
  • Crema de lamaie:
  • 300 gr zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 200 gr unt
  • suc de la o lamaie mare
  • 1 zahar vanilat sau seminte de la n baton de vanilie
  • Jeleu de zmeura:
  • 400 gr zmeura (proaspata sau congelata)
  • 5 linguri zahar
  • 10 gr gelatina
  • Fondant:
  • 300 gr marshmallows 400-450 gr zahar praf din comert 3 linguri rase de amidon alimentar 2 linguri de apa ulei de palmier pentru uns optional, esenta pentru aromatizare
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort “Mama”, cu crema de lamaie si jeleu de zmeura:

Blatul este de fapt o reteta de-a mea de chec si mi se pare cel mai potrivit pentru acest tort pentru ca este umed si nu necesita insiropare.

Se scoate untul cu 2-3 ore inainte pentru a se incalzi la temperatura camerei, sau se taie cubulete si se incalzeste putin cate putin in microunde (cam 25-30 de secunde, verificat din 10 in 10)

Intr-un castron inalt mixam intai untul pana cand devine omogen, adaugam zaharul si frecam pana la incorporare. Separam oualele si adaugam cele 5 galbenusuri in untul frecat cu zahar. Mixam foarte bine. Punem laptele si iar mixam pana cand zaharul s-a topit iar aluatul capata o consistenta pufoasa si albicioaasa. Se adauga apoi vanilia, coaja de lamaie si zeama de lamaie si se amesteca pana la incorporare.

Cernem faina in care punem si praful de copt si o adaugam in aluat treptat, mixand foarte bine. Separat batem albusurile spuma cu un praf de sare si le adaugam in aluat amestecand cu un tel in forma de para, de jos in sus. Se incalzeste cuptorul la 160 de grade C si bagam checul intr-o forma marisoara (eu o folosesc pe cea rotunda)  unsa cu ulei (daca vasul e de teflon) si se lasa la copt cca 60 – 70 de minute. Se face testul cu scobitoarea si daca este gata, se lasa la racit putin apoi il rasturnam pe un platou si il pudram cu zahar.

Crema de lamaie: este crema de la Alba ca zapada, cine a facut-o va sti sa o faca :-).

Intr-o oala de inox cu fundul dublu amestecam  zaharul cu 300 ml lapte si punem pe foc amestecand din cand in cand ca sa se dizolve zaharul. In alt vas, amestecam restul de lapte (200ml) cu amidonul (cu ajutorul unui tel). Atentie sa nu faca cocoloase!

Luam cratita de pe foc si turnam acest amestec peste laptele fierbinte (sa nu fiarba) din craticioara de inox, in suvoi subtire, amestecand energic cu ajutorul unui tel in forma de para si punem inapoi pe foc amestecand in continuu pentru a nu lasa crema sa se lipeasca si pana cand aceasta se ingroasa ca o budinca. O tragem de pe foc si lasam sa se racoreasca putin (sa aiba temperatura suportabila la deget! daca este prea fierbinte, se poate branzi). Cand s-a racorit adaugam treptat zeama de la o lamaie. O bagam in frigider pentru 2 ore acoperita cu o folie de plastic exact pe suprafata acesteia ca sa nu se intareasca.

Separat, mixam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) pana se face cremos. Untul il puteti scoate cu 2 ore inainte ca sa se incalzeasca la temperatura camerei sau il puteti taia cubulete si il puteti inmuia in microunde, setand cuptorul de fiecare data cate 10 secunde pana cand se inmoiae .

Cand crema s-a racit, adaugam untul frecat spuma peste crema din craticioara si mixam foarte bine. Sau invers, crema peste unt, daca craticioara nu e suficient de inalta ca sa mixam.

Jeleul de zmeura:

Punem gelatina la inmuiat in apa rece (cat sa o acopere cu un deget), cand a absorbit toata apa, o bagam 25 de secunde la microunde sau o topim pe baie de abur.

Jeleul de zmeura se face in 10 minute, se pune zmeura intr-o craticioara de inox impreuna cu zaharul si se fierbe pana cand se topeste zaharul. O punem apoi in blender sau robotul de bucatarie si o mixam bine pana devine ca o pasta.  Adaugam apoi gelatina dizolvata, omogenizam si bagam jeleul la frigider pana se intareste bine. aprox. 1h.30 min.

In timp ce se racesc cremele, puteti sa fasonati blatul si sa-l pregatiti pentru asamblat.

Taiem blatul in 3 parti egale cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit (cutit de paine preferabil sau fierastrau special pentru blaturi).

Daca partea de sus a blatului nu este uniforma, taiati blatul astfel incat sa indepartati acea parte neuniforma, asata daca il veti imbraca in fondant, daca hortarati sa-l imbracati in frisca, nu mai este nevoie!

Asamblare tort:

Dupa cum ati vazut, tortul are pe acelasi strat si crema de lamaie si jeleu de zmeura.

Asadar, puneti pe primul blat un start de jeleu si pe al doilea blat un start de crema. Usor, dar foarte usor suprapuneti partea de blat cu jeleu peste partea de blat cu crema  de lamaie. Blatul va fi foarte fraged, asa ca lucrati cu grija, daca se poate , sa va ajute cineva, ca sa nu se rupa!

Asa procedam si cu urmatoarele, formand astfel doua starturi de crema si jeleu.

Neaparat dupa asamblarea tortului, sa il infasurati in staniol ca sa nu se deplaseze, sau daca se poate sa il asamblati intr-o forma cu inel detasabil! se va lasa o noapte in frigider ca sa se inchege bine cremele!

Daca va hotarati sa imbracati tortul in fondant, opriti o parte de crema sa nivelati foarte bine tortul, oricum nu o sa va intre toata crema la blaturi. Daca nu il imbracati in fondant, il puteti imbraca in crema ramasa si apoi il puteti orna frumos cu frisca si zmeura.

Cel mai mult, la acest tort, mi-a luat la nivelarea lui si la prepararea fondantului. In rest, se face extrem de repede si de usor! Va sfatuiesc sa cumparati fondant gata facut iar daca chiar vreti sa il faceti d-voastra, va rog sa vizitati blogul doamnei Rita Oarga (http://comoridelicioase.blogspot.ca), care va v-a detalia cu lux de amanunte cum se face fondantul si cum se imbraca un tort in fondant.

Va urez pofta buna si sper ca o sa va placa! Mie mi s-a parut divin, foarte cremos, blatul umed iar combinatia poate cea mai reusita! Sincer!

TIPS-URI

1

Jeleul se lasa sa se raceasca foarte bine, deoarece se incheaga cam greu si riscati sa va curga de pe tort!

2

Neaparat dupa asamblarea tortului, sa il infasurati in staniol ca sa nu se deplaseze, sau daca se poate sa il asamblati intr-o forma cu inel detasabil! se va lasa o noapte in frigider ca sa se inchege bine cremele!

3

Se pot folosi si capsune pentru jeleu

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort “Mama”, cu crema de lamaie si jeleu de zmeura" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de conopida cu iaurt grecesc

ieri la 12:26

Reteta de briose sarate cu sunca si cascaval

pe 27.03 la 15:04

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

pe 27.03 la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de lime si fructe de padure