Tort sah-mat

de marcelika in Torturi, 21 Sep 2013 | 29277 vizualizari

 

Am vrut sa-i fac un tort surpriza sotului meu de sf. maria, si am reusit. Pentru prima data l-am auzit ca e prea mare portia de tort .....
Dragele mele, nu mai reusesc sa pun poze ......nu stiu ce se intampla, doar cu acelasi aparat fac poze....imi spune ca sunt prea mari

 

INGREDIENTE

  • blaturi :
  • 12 oua,
  • 12 lg zahar,
  • 12 lg faina.
  • 2 lg cacao,
  • 12 lg ulei ,
  • nuca.
  • crema:
  • 1 l frisca lichida hulala,
  • 2 pliculete gelatina, un plic crema de lamaie dr oetqer,
  • o cana lapte
  • glazura:
  • 200 grame ciocolata menaj,
  • 100 gr unt,
  • 2 lg de frisca.
sirop: 100 gr zahar si o cana apa, esenta rom.
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort sah-mat:

Blaturi: se imparte totul la 2, mai putin la faina...la blatul alb se pun 7 lg de faina , iar la cel de cacao se pun 5 lg faina si 2 cacao.

Se face un blat alb si unul da cacao.

Se separa albusurile de galbenus. mai intai se mixeaza galbenusurile cu 3 lg zahar si cu 6 lg ulei pana se topeste zaharul, se bat si albusurile (fara zahar la inceput) pana se fac spuma tare, se adauga restul de zahar , se continua mixatul pana se intareste ft bine( sa nu cada din castron cand il intorci invers).

Peste albus se adauga galbenusurile batute, se amesteca lin si se adauga faina toata odata si se incorporeaza incet pentru a ramane de o consistenta omogena .

Se pune in tava,( eu doar ce mi-am cumparat o tava dreptunghiulara, nu am masurat-o) si se baga la cuptor.

La fel si cel de cacao......peste care puneti nuca.

Le lasati la racit.
Crema: se bate crema de lamaie....daca vreti cu ciocolata, nu-i bai !

Frisca se mixeaza.

Am uitat, intre timp gelatina o puneti la inmuiat in 5 lg apa rece dupa care o puneti la bain-marie sa se topeasca.

Dupa ce ati mixat frisca , jumatate din ea o incorporati in crema de lamaie impreuna cu toata gelatina.
Dupa ce s-au racit blaturile, le asezati unul peste celalalt si le taiati fasii lungi .

Cand taiati blaturile calculati ca sa aveti nr egal de fasii,eu am avut 18 , si mi-au iesit pe lungime 6 fasii, pe trei randuri

Incercati sa aiba aceeasi latime pe cat posibil.Dupa care asamblati tortul alternand fasiile si lipindu-le ori cu crema , ori cu frisca, eu cu crema.

Se face siropul (rece) din apa , zahar si esenta, amestecati pana se topeste zaharul si insiropati fiecare fasie in parte.Nu exagerati, pentru ca el absoarbe, e ft pufos blatul, si se va "fugi" de pe crema altfel .

Veti pune crema peste fiecare strat de blat, iar la final veti orna cu frisca.Pentru glazura veti topi ciocolata la bain marie impreuna cu untul, se amesteca pentru a se topi, dupa care adaugati 2 lg de frisca batuta, nu se intareste tare peste tort.....ramane de o consistenta ok..
SA AVETI SPOR LA TREABA SI POFTA MARE !

 

 

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort sah-mat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

Krystyan Trendy 1

06.05.2014, 12:18

foarte bun

marcelika 1

12.05.2014, 10:52

multu iubitica trendy

Gabri 1

20.02.2015, 14:13

foarte bine arata ,o sa il incerc si eu .

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert tort Sah de biscuiti cu fructe confiate si nuca