Tort Vargabeles

de Corinuta in Torturi, 8 Mai 2011 | 22798 vizualizari

 

Vargabeles este un desert satios, intalnit in multe din restaurantele din Transilvania. Simplu de preparat, cu ingrediente nepretentioase, acest desert este de fapt budinca de taietei lati cu branza de vaci, subtiata cu smantana, legata cu oua, indulcita cu zahar, parfumata cu vanilie si coaja de lamaie si data la cuptor pentru desavarsire. Aparut in secolul al XVIII-lea in Cluj, poarta numele unui hangiu Varga si se traduce aproximativ prin ''captuseala cizmarului''. :D

 

INGREDIENTE

  • 400 g taietei lati 
  • 300 g branza de vaci
  • 200 g ricotta
  • 4 oua
  • 6 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 100 g stafide
  • 100 ml lapte
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 2 linguri unt topit sau ulei
  • 1 varf de cutit sare
  • 2 linguri pesmet
  • unt ptr uns tava
Portii: 8
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Vargabeles:

Se fierb taieteii in apa cu putina sare, apoi se strecoara, se amesteca cu untul si se lasa la racit. Se toarna laptele caldut peste stafide si se lasa la inmuiat.

Se amesteca branza cu ricotta, trei linguri de zahar, un zahar vanilat, coaja de lamaie si galbenusurile. Se bat albusurile cu un praf de sare si cu restul de zahar si zahar vanilat. Se scurg stafidele si se adauga la branza.

Se unge o forma de tort cu unt si se pudreaza cu pesmet. Se preancalzeste cuptorul la 180 de grade.

Se amesteca taieteii cu branza si se toarna in tava, apoi se niveleaza. Se intinde albusul deasupra si se da la cuptor timp de 15 minute pana cand spuma de ou se rumeneste la suprafata.

Se serveste rece, simpla sau pudrata cu zahar, cu frisca sau cu sirop de fructe.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Vargabeles" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 1500 lei
2999.99 lei
1499.99 lei

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

COMENTARII (34)

katty 1

18.11.2014, 22:12

anca_rm 1

19.11.2014, 12:48

ce bun este si cat de bine arata

dantes 1

05.04.2020, 09:51

Bun!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema capuccino