Turtă dulce - rețeta clasică

de Rita Ilies in Prajituri, 3 Noi 2015 | 3529 vizualizari

 

Se spune despre turta dulce că a apărut cam pe la sfârșitul primului mileniu, când un călugăr armean pe nume Grigore Macarie se retrage în Franța unde începe să pregătească diferite produse de patiserie. Cel mai apreciat a fost turta dulce. Acesta a divulgat chiar și denumirea ingredientului principal, spunând că este vorba de minunatul ghimbir.
În secolul al XVI-le turta dulce se vindea deja peste tot. În Anglia, orașul Market Drayton devine foarte cunoscut pentru turta dulce produsă acolo. În anul 1793, existau nu mai puțin de patru brutării care coceau acest aromat desert, mirosul ghimbirului fiind răspândit pe toate străzile.
Sursa: Historia

Azi m-am gândit să vă aduc o rețetă de turtă dulce pe care am găsit-o scrisă în limba maghiară într-un caiet vechi cu rețete . Mă gândesc că vă va fi de mare folos, pentru că în curând se apropie sărbătorile.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru aluat:
  • 480 g făină
  • 190 g zahăr pudră
  • 50 g unt 80% grăsime
  • un ou
  • 125 g apă
  • un vârf de cuțit bicarbonat de sodiu
  • un vârf de cuțit de sare ( eu am folosit sare roz )
  • o linguriță cu pudră de ghimbir
  • o linguriță cu pudră de anason stelat
  • o linguriță cu pudră de scorțișoară
  • Ingrediente pentru glazură:
  • albușul de la un ou
  • 100 g zahăr
  • două linguri cu apă fierbinte
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Turtă dulce - rețeta clasică:

Orice rețetă bună de turtă dulce începe cu siropul.


Într-o crăticioară am caramelizat o lingură cu zahăr, apoi am stins-o cu cele 125 g apă, obținând astfel siropul.


Am luat vasul de pe foc și am adăugat restul de zahăr în care am încorporat și mirodeniile. În acest sirop, am omogenizat apoi 150g din făina pregătită.


Am pus făina rămasă ( 330g ), bicarbonatul și sarea într-un vas încăpător. Am adăugat compoziția din crăticioară, apoi oul ( eu am pus două ouă de prepeliță pe lângă puțin ou rămas de la niște foietaje făcute înainte ) și untul.


Am frământat bine până când obținut un aluat elastic și foarte ușor de modelat.


Din acesta am făcut 30 de biluțe ( cam 40 g fiecare ), pe care le-am așezat în tava tapetată cu hârtie de copt. Le-am apăsat ușor pentru că ele mai cresc destul de mult în timpul coacerii.


Le-am copt în cuptorul preîncălzit, 15 minute la 170 de grade. Urmăriți turtițele, deoarece fiecare cuptor coace diferit.


În timpul în care acestea s-au copt, m-am ocupat de glazură. Am bătut albușul spumă, adăugând treptat cele 100 g de zahăr pudră. La final, am adăugat cele două linguri cu apă fierbinte.


Am pus turtele calde într-un castron cu capac, iar peste ele am turnat glazura. Am închis castronul și l-am scuturat puțin pentru a acoperi frumos turtele.


Am scos turtițele pe un grătar și le-am lăsat la aer pentru ca glazura să se usuce. Sunt minunate alături de o cană cu lapte fierbinte.


Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

Dacă vă plac aromele intense puteți să măriți cantitățile de mirodenii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Turtă dulce - rețeta clasică" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (40)

dantes 1

26.12.2015, 09:59

Buna!

Gicuta69 1

26.12.2015, 21:16

Rita Ilies 1

31.12.2015, 08:55

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert placinta cu rahat
  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Nuci cu crema de ciocolata