"Um Ali" -Prajitura "Mama lui Ali"

de Mihaela11_jo in Prajituri, 10 Ian 2012 | 7472 vizualizari

 

Desertul “Um Ali” este una dintre cele mai populare dulciuri arabesti, foarte aromat si consistent,nelipsit de la ocaziile speciale si de la restaurantele hotelurilor de 5 stele din lumea araba.
Practic este o budinca de paine, care se poate prepara din paine, cornuri,aluat de placinta sau aluat frantuzesc.
Este un desert specific Egiptului.
Exista mai multe legende referitoare la originea acestui desert.
In timpul ocupatiei otomane, sultanul care vana in delta Nilului a avut pofta de un desert.S-a oprit intr-un mic sat.Acolo, pentru a-i face pe plac sultanului, satenii au rugat-o pe cea mai vestita bucatareasa sa pregateasca ceva special.Aceasta a incropit un desert din ce a avut in casa: putina paine uscata inmuiata in lapte cu zahar, nuca de cocos,fistic,migdale.
Se povesteste ca atat de mult i-a placut sultanului acest desert ca la urmatoarea vizita in sat a cerut sa fie servit cu “Um Ali”.
O alta legenda spune ca Um Ali a fost prima sotie a sultanului Ezz ElDin Aybek.Dupa moartea sultanului aceasta a pus la cale un complot pentru a ucide cea de-a doua sotie a sultanului, si in cinstea reusitei ar fi facut acest desert si l-ar fi impartit supusilor.
Am vazut aceasta reteta la una dintre cele mai populare emisiuni culinare din lumea araba:”Bucataria lui Manal Al Alem”.
Pentru prietenele de pe bucataras care s-au plans ca mancarurile arabe sunt foarte laborioase iata o reteta foarte simpla si aromata.

 

INGREDIENTE

  • 1/2 pachet foi de placinta( 250 g)  
  • 3 pahare de lapte  
  • 1 pahar de zahar  
  • 1 pahar de frisca lichida  
  • 1 pahar de smantana grasa( l.araba:”ghemar”)  
  • 1/2 pahar de stafide  
  • 1/2 pahar fulgi de nuca de cocos  
  • 1/4 pahar de migdale zdrobite  
  • 1/4 pahar de alune de padure zdrobite  
  • 1/2 pahar fistic zdrobit  
  • ulei de porumb sau floarea soarelui
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Um Ali" -Prajitura "Mama lui Ali":

Aluatul de foi de placinta se scoate din congelator cu o seara inainte si se lasa in frigider pana dimineata. A doua zi se scoate din frigider si se mai lasa la temperature camerei vreo 2 ore. Se taie rondele din alauatul de placinta de cca 1 cm. Rezulta niste taitei mai lati, care se desfac intr-un bol.


Se incinge uleiul intr-o cratita antiaderenta si se adauga taiteii din alauatul de placinta; cand acestia au luat o culoare aurie se scot intr-o strecuratoare sa se scurga plusul de ulei. Intr-un vas termorezistent se pun taiteii din foaia de placinta.


Se pune la foc mediu laptele,frisca lichida si zaharul si se amesteca din cand in cand pana a dat in clocot. Se pune peste taiteii si se lasa sa absoarba bine laptele cu zahar. Se presara cu stafide, apoi cu migdalele, nuca de cocos si alunele de padure. Se unge cu smantana si se presara cu fistic si migdale.


Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade si se lasa 10 de minute ; se scoate folia de aluminiu si se mai lasa la cuptor 10 minute sau pana se rumeneste.


Se consuma calda sau rece. Pofta buna!





 
Daca ti-a placut reteta noastra ""Um Ali" -Prajitura "Mama lui Ali"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (33)

ANCA 1

04.11.2012, 10:59

Mihaela, azi vreau sa fac praji!! cat inseamna un pahar? de 200 sau 250 ml, sau cat?

Mihaela11_jo 1

05.11.2012, 13:00

Draga Anca, in general paharele mele au 250 ml, dar si daca sunt mai mici ,folosesti acelasi pahar ca masura pt toate ingredientele

ANCA 1

08.11.2012, 19:17

multumesc, acum e in progress nu am apucat cand intrebam, numa bine ca mi-ai si raspuns! deja imi ploua-n gura!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Evantai cu legume
  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu crema de ciocolata si aroma de migdale