Varza a la Cluj

de Tuxedo in Porc, 3 Apr 2013 | 25390 vizualizari

 

De cand vroiam sa fac eu o varza a la Cluj…..! cred ca nu am mancat niciodata o varza mai buna, dupa mine bate si sarmalele! Este cam bogata in calorii, ce-i drept, dar merita facuta macar acum cand avem varza murata la butoi, ca daca vine vara, nu prea merge cu varza dulce…Asadar va provoc la un dezmat…culinar bineinteles :-)
Vreau sa precizez ca am ales o reteta pe gustul meu, se poate face si cu orezul fiert, si cu varza dulce si cu carnea cruda, cu sau fara afumatura (carnati sau costita), smantana etc.Sunt mai multe variante. Eu o prefer pe aceasta!

 

INGREDIENTE

  • o varza murata mare (cca 2kg)
  • 1 kg carne tocata (porc si vita)
  • o ceapa
  • 200 gr orez
  • sare si piper
  • cimbru
  • boia de ardei
  • o ceasca de vin
  • bulion
  • 2 rosii mari
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza a la Cluj:

Intai tocam varza fideluta si o spalam in apa rece dupa care o stoarcem si o punem la calit cu ulei (eu am pus cam o ceasca pentru ca varza a fost multa). Daca considerati ca e mult, va sfatuiesc sa faceti jumatate din cantitate (carne si varza).


Adaugam in varza o lingura de boia de ardei, cimbru si piper si mai lasam sa se inmoaie putin dupa care o tragem de pe foc si ne apucam sa pregatim umplutura de carne dupa cum urmeaza:


Umplutura:


E bine sa facem umplutura din carne de vita si porc pentru ca oricum este o mancare grea si trebuie sa mai reducem cat de cat din grasime.


Asadar, tocam ceapa marunt si o calim in cateva linguri de ulei.


Cand a devenit sticloasa, adaugam orezul si mestecam foarte bine sa nu se lipeasca. Lasam sa se albeasca putin orezul, circa 3-4 minute, dupa care adaugam si carnea tocata, sarea, piperul si cimbrul si mestecam din cand in cand in ea pana cand se deschide la culoare. Adaugam si vinul si lasam sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute pana cand devine frageda.


Asamblare:


Intr-un vas marisor, punem un strat de varza apoi un strat de carne. Peste carne punem cateva linguri de suc de rosii sau bulion si il intindem pe toata suprafata.


Alternam iar cu un strat de varza apoi iar carne si la sfarsit varza!


Pe deasupra puteti sa puneti felii de rosii sau chiar rosii tocate mai marunt din conserva.


O coacem in cuptor cca 1 h si jumatate, pana cand varza se fragezeste si se rumeneste la suprafata. Intai o bagam in cuptor acoperita cu un capac sau folie de aluminiu, iar spre final o descoperim ca sa se rumeneasca frumos!


Pofta buna! ca merge langa o tuica buna

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a la Cluj" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (11)

kukibella 1

04.04.2013, 12:06

duduta 1

14.11.2013, 11:39

ionicaw 1

12.11.2014, 17:13

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert briose cu ciocolata si ness
  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

RETETA RECOMANDATA
Stamppot zuurkool (varza acra cu cartofi si afumatura)