Varza a la Cluj

de Oana in Porc, 15 Iun 2017 | 1758 vizualizari

 

Sau sarmale imprastiate sau varza cu carne tocata in straturi cu smantana deasupra! Sigur ati mancat in Ardeal, daca nu, haideti sa vedeti cum se face!
Reteta video, pas cu pas, o gasiti mai sus!

 

INGREDIENTE

Pentru stratul de varza:

  • 1,5 kg varza murata
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurite cimbru uscat
  • 1 lingurita chimen macinat sau seminte, dupa plac
  • 2 frunze de dafin
  • 1 lingurita piper macinat
  • 2 lingurite boia dulce

Pentru stratul de orez:

  • 200 g orez
  • 1 L de apa rece
  • 1 lingurita de sare
  • 2 cepe

Pentru stratul de carne tocata:

  • 1 kg carne tocata de porc sau amestec cu vita, dupa plac
  • 2 cepe
  • putin ulei
  • sare si piper dupa gust
  • 2 lingurite boia dulce sau mai iute, dupa plac

Pentru servit:

  • 3 linguri suc de rosii si smantana grasa
  • ardei iute murat
  • paine taraneasca
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza a la Cluj:



  • Opariti varza murata daca este prea sarata, apoi taiati-o fideluta.




  • Taiati cubulete ceapa. Puneti uleiul sa se incinga bine intr-o cratita incapatoare, adaugati ceapa si lasati-o putin sa se inmoaie. Puneti apoi varza, cimbrul, piperul, boiaua, doua foi de dafin si optional o lingurita de chimen macinat. Puteti sa puneti seminte de chimen, dar mie nu imi place sa le simt :)




  • Puneti si doua cani cu apa calda, acoperiti oala cu un capac si lasati sa fiarba.




  • Intre timp, puneti la fiert si orezul. Spalati-l bine in mai multe ape, puneti un litru de apa si o lingurita cu sare si lasati-l sa fiarba 12-15 minute.




  • Amestecati intre timp si in varza, sa nu fie foarte, foarte fiarta pentru ca se mai gateste apoi si in cuptor.




  • Lasati orezul si varza sa isi vada de treaba si ocupati-va de carne.




  • Taiati mai intai cepele cubulete. Puneti putin ulei intr-o tigaie incapatoare si caliti-o putin. Adaugati carnea tocata. Eu am folosit carne tocata din pulpa de porc, puteti folosi si amestec cu vita, cum va place. Amestecati bine pana isi schimba culoarea. Condimentati cu sare, piper si boia dulce. Daca vreti sa fie picanta puteti folosi boia iute. Lasati pe foc sa se gateasca bine.




  • Scurgeti orezul fiert intr-o sita si clatiti-l cu apa rece.




  • Cand varza este gata scoateti frunzele de dafin.




  • Pentru cuptor, eu am folosit un vas adanc de fonta. Ungeti vasul cu putin ulei, puneti jumatate din varza calita, urmeaza orezul, apoi carnea si restul de varza. Puteti sa faceti mai multe straturi, asta este la alegere :)




  • Deasupra turnati sucul de rosii, daca nu va place puteti sa nu puneti. Tot acum puteti sa adaugati niste slaninuta sau felii de kaizer. Eu nu o sa pun...in schimb presar putin cimbru uscat si pun si putina smantana.




  • Puneti capacul si puneti vasul in cuptorul incins deja la 180 de grade pentru 45 de minute.




  • Varza a la Cluj este gata, miroase nemaipomenit in bucatarie! Am pregatit o farfurie, niste ardei iute murat si o paine taraneasca proaspata.


    Pofta buna!



 

TIPS-URI

1

Puteti sa folositi si varza dulce.

2

Daca folositi varza murata, gustati-o sa nu fie prea sarata, daca este, opariti-o sa mai iasa sarea din ea, apoi taiati-o fideluta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a la Cluj" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 33 %
299.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (10)

Constelatialeu 1

15.06.2017, 19:32

N-am facut pana acum dar mi-ai facut pofta !

Rocsi 1

15.06.2017, 21:41

Nu am mancat niciodata! Am zis ca o sa incerc si eu, dar cred ca las pe mai incolo, cand vine si fratele meu acasa!

mirela0911 1

17.06.2017, 08:44

Buna rau!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Camelya

10330 puncte

oanapl

8720 puncte

RODIMUR

7960 puncte

Rocsi

7390 puncte

mirela0911

6580 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Muschiulet de porc cu garnitura de orez