Varză călită în vas Zepter

de Panacris in Mancaruri de legume, 30 Iun 2013 | 11131 vizualizari

 

Recunosc că sun fan varză în orice variantă, crudă, călită, preparată, dulce sau acră;) A venit momentul să probez varza în minunatul vas Zepter! ;) A ieșit așa de bună, că am ”pus” de o nouă ”șarjă”, după cum știți noi suntem familie de Zmei, mâncăm mult și bun;)

 

INGREDIENTE

  • varză nouă,
  • ardei verde 1 bucată,
  • ceapă galbenă 1 bucată,
  • roșie proaspătă 1 bucată,
  • ulei de msăline 2 linguri,
  • sare iodată,
  • piper proaspăt măcinat,
  • mărar proaspăt 1/2 legătură.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varză călită în vas Zepter:

 Varza pare să aibă o proprietate deosebită în eliminarea produselor toxice, pe care le obligă să iasă din ţesuturi. Totodată, varza asigură cicatrizări de bună calitate, prevenind sechelele.

Această legumă a avut întotdeauna o asemenea importanţă încât e bine să prezentăm pe larg proprietăţile ei uimitoare, indicaţiile ei şi modurile de folosire.

Calităţile sale sunt de necontestat, astfel că varza poate fi folosită cu succes în prevenirea şi tratarea unui număr extrem de mare de boli, ea fiind o adevărată farmacie naturală. Ea este bogată în special în provitamina A, vitaminele C şi E, vitamina B1, vitamina B2, vitamina PP şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor, oligoelemente, varza conţine cantităţi însemnate de potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor, sulf.

Varza este o legumă foarte puţin calorică, ea având în jur de 25 de calorii la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizează o parte din calorii, sunt constituite în primul rând din pentosan, glucide parţial asimilabile. În afară de asta, ele mai conţin zaharoză, glucoză şi fructoză. Protidele, care completează aportul energetic, sunt prezente şi ele la un nivel ridicat. Bogăţia vitaminică a verzei trebuie însă subliniată, ea figurând printre legumele cu cel mai mare conţinut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Prin fierbere însă, se pierde aproximativ 30-40 la sută din conţinutul de vitamina C.

Varza este, de asemenea, foarte bogată în vitamina E: 2-7 miligrame la 100 grame, ceea ce constituie un adevărat record pentru o legumă, 200 de grame de varză consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E. 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamina A. Provitamina A (sau carotenul, care se transformă în vitamina A în organism) este şi ea foarte bine reprezentată, astfel că o porţie de 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sunt şi ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adică toate cele care constituie grupa anticanceroasă.

Folosind vasul Zepter pentru prepararea verzei, se vor păstra toate valorile nutritive și vitaminele, în stare naturală, nedistrugându-se prin fierbere și evaporare.

Acum să trecem la treabă. Ceapa, ardeiul și morcovul se curăță, se toacă mărunt și se pun  în vasul Zepter, rece, la călit cu 2 linguri de ulei de măsline, cca. 2-3 minute, acoperit, până ce acul indicator de la termocontrol ajunge pe zona verde (sau dacă iese abur), fără niciun pic de apă. Apoi se ridică capacul, se adaugă varza tocată fideluță, măratul tocat mărunt și felii de roșii. După cum ați sesizat, nu am adăugat niciun strop de apă!!! Se asezonează de sare, piper , apoi se acoperă, se lasă la foc mediu, cca. 15 minute, până ce acul indicator de la termo control ajunge în ultima parte a zonei verzi, deoarece vasul a fost umplut la capacitatea maximă. În acest moment se stinge focul și se lasă acoperit cca. 30 de miute, deoarece fierberea continuă. Varza călită în vasul Zepter, are o un gust deosebit, plus că îți păstrează valorile nutritive. Eu am servit simplă, dar Zmeilor a trebuit să le aduc un adaos de cârnați țărănești, de data asta fierți în apă;)

Daca ti-a placut reteta noastra "Varză călită în vas Zepter" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Varza calita cu ciuperci si snitel de curcan