Varza cu rata in sos de rosii, ca la mama acasa

de taniakswn in Rata, 22 Dec 2017 | 4559 vizualizari

 

Este o reteta din Bucovina, cei ce au mancat asa ceva, nici pana acuma nu au uitat gustul si aroma deosebita. Se poate gati, fie la cuptor fie la ceaun, la foc mai iute, dar in ambele modalitati, vom obtine acelasi rezultat. Dupa cum vedeti si din ingredientele de mai sus, nu lipsesc legumele de sezon, de aceea am tinut sa v-o prezint in aceasta perioada ca sa va puteti rasfata, pana dispar de pe piata legumele si verdeturile proaspete.

reteta romaneasca

 

INGREDIENTE

  • 1 varza de 2,5 kg
  • 3 morcovi mijlocii
  • 2 rosii coapte si decojite
  • 3 cepe mijlocii
  • 3 ardei grasi (verde, rosu, galben)
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 250 ml suc de rosii proaspat sau conservat
  • 2 linguri vegeta (naturala)
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura marar
  • cateva crengute de cimbru (verde sau uscat)
  • sare
  • piper
  • ulei de masline
  • 1 rata (1,8-2 Kg)
  • cateva foi de dafin
  • boabe de piper (facultativ)
  • 1 lamaie
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza cu rata in sos de rosii, ca la mama acasa:

Mai intai ne vom ocupa de ratusca noastra.

Dupa ce a fost bine spalata si frecata cu putina lamaie si sare, se va lasa la scurs, dupa care o vom usca cu un prosop curat de bumbac. Daca rata este de curte, va trebui sa o punem la foc odata cu varza, cu totii stim ca ratele de curte fierb mai greu. Apoi ne vom ocupa de varza. Tocam nu prea marunt varza pe care o vom inabusi in putin ulei de masline, dupa care vom adauga rata taiata bucati nu prea mici (fie in 8 parti, fie in mai multe). Acoperim vasul si lasam sa scada putin varza ocupandu-ne de legume. Cele 3 cepe le vom toca marunt si le vom pune la calit in ulei de masline (cca 30ml), iar intre timp vom curata morcovii si-i vom da pe razatoare, iar ardeii grasi ii vom curata de codite si seminte, dupa care ii vom taia cubulete, nu prea marunte. La fel vom proceda si cu rosiile, dupa ce au fost in prealabil decojite le vom toca si le vom adauga impreuna cu celelalte legume taiate peste ceapa calita. Vom lasa circa 10 minute, pana legumele si-au schimbat putin culoarea, apoi vom adauga și sucul de rosii; vom mai lasa 5 minute sa mai fiarba si vom pune totul peste varza cu rata, care inca fierbe la foc potrivit. Vom amesteca bine si vom adauga in final si verdeturile tocate marunt, crengutele de cimbru, foile de dafin, vegeta si vom asezona cu sare si piper. Cine doreste, mai poate adauga si alte contimente, dupa preferintele si gustul fiecaruia. Dupa parerea mea, aceasta mancare de rata cu varza, nu ar mai avea nevoie decat doar de sare si putin piper negru, proaspat macinat. Gustul ei aromat si de neuitat vine de la toate legumele si desigur verdeturile proaspete si crengutile de cimbru. Lasam sa fiarba la foc mic inca vreo 15-20 de min, pana ne asiguram ca rata si varza sunt bine gatite. Nu trebuie lasat prea mult ca sa nu scada sosul, pentru ca mancarica noastră e mult mai gustoasa avand mai mult sos. Daca a scazut prea mult, putem adauga 1/2 pahar de apa fiarta si mai lasam cateva minute sa clocotească, dupa care putem sa intrerupem focul. Se servește caldă, alături de mămăliguță și cine dorește, poate servi și cu smântână. Este o mâncare foarte sănătoasă, bogată în vitamine, minerale, fibre și proteine. Deci este recomandat sa mancam mai des varza cu legume, cu sau fara carne. Am obtinut o mancare foarte gustoasa și delicioasă.

Vă doresc pofta buna!

Specific: Romania

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza cu rata in sos de rosii, ca la mama acasa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Piept de gasca afumat cu varza caramelizata