Vita-de-vie pregatita pentru iarna

de Ina in Conserve, 27 Mai 2010 | 50137 vizualizari

 

Nu las sa treaca niciun an fara sa-mi pregatesc aceasta reteta, intrucat ne plac mult sarmalutele in foi de vita-de-vie, pe care le gatesc cu placere fie vara, fie iarna...
Azi m-am apucat de treaba, iar acum va impartasesc si voua reteta mea, care nu a dat gres niciodata. ;)

 

INGREDIENTE

  • frunze de vita-de-vie ( deobicei soi de vie ruseasca, sau 1001 )
  • 2 litri apa
  • o cana cu sare gronjoasa
  • borcane cu capac cu filet
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Vita-de-vie pregatita pentru iarna:

    Frunzele de vita-de-vie se aduna la sfarsitul lunii mai, cat sunt inca fragede. Eu folosesc frunze de vie ruseasca, intrucat nu-s poroase, au textura fina si nervurile subtiri, ajutand  astfel sa nu se rupa frunzele la rulare.

    Fierbem 2 litri cu apa impreuna cu o cana de sare gronjoasa. ( ca la saramura de branza, sa stea oul crud deasupra )

    Luam manunchiuri de frunze si le cufundam 5 secunde in saramura fiarta, acestea inmuindu-se imediat. Le scoatem repede intr-un vas si procedam lafel cu toate frunzele.

    Dupa ce le-am oparit in saramura, asezam frunzele unele peste altele, cate 10-12 bucati aranjate in acelasi sens. Le impaturim urmarind nervura principala ( ca in foto ), apoi incepem sa rulam pornind de la zona petiolului, obtinand suluri de frunze. Scurgem bine de surplusul de saramura si le punem pe o farfurie, pana terminam toate frunzele de rulat.

    Asezam cu grija sulurile de frunze in borcane, indesand forte bine, pentru a nu lasa spatii goale. Intr-un borcan de 720 ml. incap cca. 10-12 suluri, adica in jur de 120 frunze.

    Turnam  peste frunze saramura in care le-am oparit, acoperind bine totul. Astupam gura borcanului cu o folie alinemtara , apoi infiletam capacele, dupa ce le-am tinut un minut in apa clocotita pentru a adera mai bine la gura borcanului.

    Frunzele astfel pregatite pot fi folosite la sarmale si dupa 1-2 ani, daca borcanele inchise ermetic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Vita-de-vie pregatita pentru iarna" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

vik 1

01.07.2010, 21:24

oricum, nu culeg decat 100, ca suntem numai 2 la cina

Ina 1

01.07.2010, 21:25

eu abia am facut 4 borcane dintr-o sacosa plina cu frunze.....

Ina 1

01.07.2010, 21:26

dar merita, iarna nu stau sa caut si sunt si foarte gustoase

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu Aluat Fraged, Crema de Vanilie Fara Coacere si Frisca

ieri la 22:08

Inghetata cremoasa de vanilie - Cea mai usoara si rapida reteta

ieri la 15:31

Tartă fragedă cu nectarine - Rețeta rapidă și delicioasă

ieri la 13:13

Cartofi noi cu unt si marar - Reteta ucrainiana pentru o garnitura simpla si gustoasa

pe 21.05 la 19:36

TOP
utilizatori

Rocsi

1540 puncte

Ksenya

1075 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

vasimur

227 puncte

 Merisor

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Gogonele si pepenasi in saramura a la Nico