Vol-au-vent cu pui și ciuperci

de Catalina L in Pui, 22 Noi 2015 | 966 vizualizari

 

O idee buna de reteta pentru sarbatori.....

Vol-au-vent este creația maestrului chef francez Marie-Antoine Carême.
Pe la 1800, într-o patiserie din Paris, rue de la Paix, a înlocuit aluatul de la placinta obișnuită cu cel de foietaj.
Și i-a dat numele după capacul de la foietaj care pare luat de vânt.

Cine este Marie-Antoine Carême?
1783: Nascut intr-o familie saraca, Marie-Antoine Careme este abandonat pe strazile Parisului la varsta de 10 ani. Acesta este momentul care ii va schimba destinul. Este luat in ingrijire de patronul unui restaurant, ocazie cu care invata bazele bucatariei. Astfel, la 16 ani devine ucenic la una dintre cele mai celebre cofetarii pariziene. Incurajat sa si studieze, acesta isi petrece zile intregi la Biblioteca Nationala, de unde, pasionat de arhitectura, se va inspira pentru creatiile sale de cofetarie - celebrele pieces-montees.

“Un seul maitre: Talleyrand; une seule maitresse: la cuisine”/ "Un singur stapan: Talleyrrand, o singura amanta: bucataria"!
Va cunoaste celebritatea odata cu acceptarea lui in casa diplomatului francez Talleyrand, unde va crea feluri de mancare care mai de care mai sofisticate timp de 12 ani.

Astfel, Antonin, asa cum ii placea sa i se spuna, avea sa devina cel mai ravnit bucatar al Europei si, intr-un final, avea sa plece sa lucreze pentru case mult mai mari. Napoleon, George al IV-
lea Printul Regent al Angliei, Tarul Alexandru I, Curtea Vieneza, Ambasada Britanica, Lordul Stewart, Baronul de Rothschild – cu totii au vrut sa se infrupte din preparatele pregatite de Careme la ospete si au platit bani grei ca sa-l aiba la curtea lor.

A murit la varsta de 48 de ani, tanar, rapus de sacrificiul muncii permanente in bucatarie, dar vazandu-si implinit visul de a-si aduna intreaga experienta culinara intr-o carte: "L’Art de la cuisine francaise au XIX-eme siecle", carte prin care ne invita si astazi la ospetele regilor, imparatilor si nobililor pe care i-a servit.

( Sursa http://topchef.a1.ro/)

 

INGREDIENTE

Pentru cosuletele in foietaj:

  • 3 aluaturi de foietaj (3 x 240 gr)
  • 1 ou

Pentru umplutura;

  • 2 piepturi de pui (sau curcan)
  • 10 ciuperci proaspete
  • 1 ceapa
  • 20 cl smântână lichida
  • 5 cl vin alb
  • sare, piper
  • 2 linguri ulei de masline
  • boia de ardei dulce
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Vol-au-vent cu pui și ciuperci:

Puneti foile de foietaj una peste alta. Foaia groasa obtinuta o intindeti un pic cu un rulou.

Cu un cerc de metal de 8 cm taiati discurile (16 discuri pentru 8 vol-au-vent).

Faceti gauri in centru la 8 discuri cu un cerc de 6 cm.

Ungeti discurile cu ou batut numai pe suprafata. Nu puneti ou batut pe margini.

Puneti discurile pline pe o placa acoperita cu hartie de copt.

Asezati peste ele discurile gaurite.

Dati la cuptor la 200°C pentru 25-30 de minute .

Cand sunt coapte vidati cu grija centrul cosuletului. Rezervati.

Mi-a ramas 250 gr de aluat (l-am congelat era proaspat).

Daca vreti sa faceti mai multe cosulete faceti mai multa umplutura.

Pregatim umplutura;

Rumenti un pic piepturile de pui pe fiecare parte intr-o lingura de ulei de masline. 

Scoateti-le si taiati-le cubulete.

Puneti ceapa curatata si tocata marunt la rumenit, adaugati apoi cubuletele de pui si reveniti.

Puneti sare, piper, adaugati vinul alb si gatiti cateva minute.

Intr-o alta tigaie reveniti bine ciupercile spalate si taiate intr-o lingura de ulei de masline.

Amestecati cele 2 compozitii, adaugati smantana si amestecati.

Adaugati boia de ardei, lasati sa dea un clocot si luati de pe foc.

Verificati de sare si piper.

Umpleti cosuletele cu umplutura si le dati cateva minute la cuptor la 180°C.

Serviti-le calde cu orez alb- vezi reteta aici sau cu chiftele de orez negru - reteta aici.....

Pofta Buna !!!!

 

 

TIPS-URI

1

cand sunt reci cosuletele, scobiti-le usor in centru si le vidati

2

daca vreti sa faceti mai multe cosulete faceti mai multa umplutura

RETETA IN IMAGINI

Vol-au-vent cu pui și ciuperci-0
Vol-au-vent cu pui și ciuperci-1
Vol-au-vent cu pui și ciuperci-2
Vol-au-vent cu pui și ciuperci-3
Vol-au-vent cu pui și ciuperci-4
Vol-au-vent cu pui și ciuperci-5
Vol-au-vent cu pui și ciuperci-6
Vol-au-vent cu pui și ciuperci-7
Vol-au-vent cu pui și ciuperci-8
Vol-au-vent cu pui și ciuperci-9
Vol-au-vent cu pui și ciuperci-10
Vol-au-vent cu pui și ciuperci-11
Vol-au-vent cu pui și ciuperci-12
Vol-au-vent cu pui și ciuperci-13

COMENTARII (18)

Rocsi

Rocsi 1

22.11.2015, 20:11

O bunatate de cosulete!

miki_a

miki_a 1

23.11.2015, 13:02

Bravo Catalina! Minunate si delicioase cosuletele pregatite de tine!

Ksenya

Ksenya 1

25.11.2015, 09:06

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Placinte cu carne si carnati
  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!