ZACUSCA CU BURETI

de amalia01 in Zacusca, 16 Oct 2015 | 899 vizualizari

 

S-a imbracat gradina toata
in tonuti dulci de aramiu;
miroase a vanata coapta,
a gogosar si rubiniu.


E zarva mare in ograda-
cu mic, cu mare buchisesc
in vechea "carte de bucate"
dupa "ZACUSCA CU BURETI".

- Se curata mai intai ceapa-
Citeste mama; rade-apoi:
Asta e treaba pentru tata,
de gogosari ne-ocupam noi!

Bunica vine cu buretii
alesi, spalati, taiati marunt,
iara bunicul , sub mustata
zambeste, vinete cocand.

- Cine se duce in camara?-
intreaba mama macinand-
sa imi aduca bulionul,
niste ulei, piper, dafin...

- Fug eu, fug eu! striga mezina.
Dar, mama, n-ai uitat ceva?
- Asa e, pui! Eh, bat-o vina,
fugi de adu si cratita!

E zarva mare in ograda,
focul trosneste-ncetulet,
si toti ai casei dau zabava
langa ZACUSCA CU BURETI.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg ceapa
  • 5 kg gogosari rosii
  • 2,5 kg vinete
  • 1,5 kg ciuperci ( "bureti de roua")
  • 500 ml ulei
  • 500 ml bulion
  • 15 foi de dafin
  • 1 lingura piper boabe
  • sare
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA ZACUSCA CU BURETI:

Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa la scurs.

Ceapa se curata, se spala si se taie in sferturi.

Gogosarii se curata de cotoare, se spala si se taie in sferturi.

Buretii se curata de picioruse, se spala si taie nu foarte marunt.

Ceapa, vinetele si gogosarii se macina prin masina de tocat, separat.

250 ml de ulei se incinge intr-o oala mare ( cca 10 l) si apoi se adauga ceapa, calind-o pana devine sticloasa.

Restul de ulei se pune intr-o alta cratita si se calesc gogosarii tocati, pana se inmoaie, apoi se adauga peste ceapa. Se amesteca usor , lasand sa fiarba la foc mic cca 30 minute, dupa care adaugam vinetele. Continuam sa amestecam din cand in cand , lasand compozitia sa fiarba incet. Cand devine pastoasa se adauga buretii si bulionul, foile de dafin, piperul si sare ( dupa gust). Se fierbe pana cand se transforma intr-o pasta omogena.

Se pune compozitia in borcane, se "sigileaza" si se pun la dunst uscat pentru 12 ore.

Se eticheteaza si se pun in camara pentru iarna, cand o servesti cu mare pofta alaturi de cei dragi.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "ZACUSCA CU BURETI" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (6)

delia64 1

16.10.2015, 16:01

Asa da , in echipa se face treaba buna !!!Frumoasa poezioara !!!Buna zacusca !!!

-Licurici- 1

16.10.2015, 16:49

Cred ca-i tare buna!

noiinbucatarie 1

30.08.2016, 21:12

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura delicioasa zmeura
  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Zacusca de fasole si ciuperci