Zacusca de vinete

de Ina in Zacusca, 31 Aug 2014 | 8503 vizualizari

 

Pentru ca este prima data cand fac zacusca, sursa mea de inspiratie a fost reteta postata de Merisor, careia-i multumesc din suflet! :-* http://www.bucataras.ro/retete/zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-50385.html .
Bineinteles ca nu am urmat reteta intru totul, dar mi-a fost de mare ajutor si ma declar extrem de multumita de rezultat :X
Nu exagerez daca spun ca este cea mai buna zacusca pe care am mancat-o pana acum :X Totul este perfect: consistenta, culoarea, gustul, mirosul… Cu siguranta , la reusita mea a ajutat foarte mult si calitatea legumelor . Sau... sa fie norocul incepatorului? :”> :)))

 

INGREDIENTE

  • 2,5 kg vinete ( coapte, curatate si scurse )
  • 2,5 kg ardei capia - de preferat rosu ( copti, curatati si scursi )
  • 2 kg ceapa
  • 800 g pasta de tomate ( 240R )
  • 500 g ciuperci conservate
  • 1 litru ulei
  • piper macinat
  • cimbru
  • 3-4 foi de dafin
  • sare
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de vinete:

Vinetele si ardeii se coc , apoi se curata ( vinetele de coaja, ardeii de coaja si de seminte ) si se pun la scurs , pe un gratar. Abia acum le cantarim pentru zacusca.


Ceapa se curate de foile uscate, se spala si se toaca solzisori ( eu am folosit robotul ).


Punem intr-o oala incapatoare litrul de ulei , ceapa tocata si doua linguri de sare , amestecam totul si calim ceapa la foc mic, pana devine translucida. Scurgem ciupercile , le tocam marunt si le adaugam peste ceapa, calind totul inca 5 minute. Amestecam din cand in cand cu o paleta de lemn, pentru prajire uniforma si pentru a evita lipirea de peretii vasului.


Vinetele si ardeiul capia scurse le maruntim ( eu am folosit robotul , intrucat imi place ca ardeiul sa se simta in zacusca, nu sa fie bullion ) si le punem peste ceapa si ciupercile calite, amestecand bine pentru omogenizare. Presaram piper si cimbru dupa gust, adaugam si 3-4 frunze de dafin si din acest moment fierbem ( mai degraba prajim ) totul cca. 2 ore , fara a uita sa amestecam compozitia, din cand in cand ( dar destul de des :)) ) pentru a nu se lipi.


Pe toata perioada prepararii focul trebuie sa fie mic .


Cand uleiul incepe sa se ridice la suprafata adaugam pasta de tomate, omogenizam si mai fierbem totul inca vreo 30 minute, la foc mic. Gustam si completam gustul de sare si piper, daca este cazul.


Asezam borcanele goale, spalate si uscate, in tava aragazului pe care o introducem in cuptorul incalzit pentru 5-10 minute. In acest fel borcanele vor fi sterilizate si nici nu se vor sparge cand vom turna zacusca fierbinte.


Scoatem tava cu grija si umplem borcanele cu zacusca. Intrucat uleiul se ridica la suprafata, amestecam din cand in cand in oala, pentru omogenizare. Punem capacele , tinute 1-2 minute in apa clocotita, apoi introducem iar tava in cuptor , la foc mic, pentru 5-10 minute, dupa care stingem focul si lasam tava cu borcanele in cuptorul inchis, pana a doua zi .


Peste iarna se pastreaza la temperatura constanta, ferite de caldura si umezeala ( in camara, beci… )


P.S. Costel a simtit pe pielea lui cat de greu este sa faci zacusca :))))

 

TIPS-URI

1

Numarul de portii se refera la nr. de borcane de 400 g fiecare .

2

Gustul legumelor este mult mai bun daca acestea se coc la foc de surcele, fata de cele coapte pe aragaz sau in cuptor .

3

Desi la inceput vi se va parea ca uleiul nu este suficient , nu trebuie sa adaugati in plus, intrucat pe parcursul fierberii acesta se va ridica la suprafata, fiind suficient pentru o zacusca reusita.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de vinete" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (38)

diaconta 1

01.09.2014, 09:29

Harnica mai esti

Rocsi 1

01.09.2014, 20:39

Harnicuta foc esti fata draga

Lavinia 1

02.09.2014, 19:52

ce buna,abia astept sa fac si eu

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Ciorba de pui cu taietei de casa
  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură cu brânză şi fructe de padure

de oanapl 5

ieri la 22:59

Desert tort cu crema de lamaie, capsuni si jeleu din vin sau 7 ani de bucatareala ori hlizeala pe Bucataras.ro

ieri la 19:17

Înghețată de caise confiate

de RODIMUR 4

ieri la 16:20

Desert tort cu crema de capsuni si glazura oglinda de ciocolata

de Oana 8

ieri la 16:08

Inghetata tirasmisu

de Lau 9

ieri la 13:06

RETETA RECOMANDATA
Zacusca de vinete