Dovlecelul-sursa de vitamine si minerale

Postat de SanatateAcasa in Alimente pe 7 Iun 2012, 23:09

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza
Dovlecelul-sursa de vitamine si minerale

Fraged, de un verde pal, zemos si cu iz fresh de iti vine sa il mananci din ochi, dovlecelul este o alta leguma iubita, mai ales pe timp de vara. Folosit in diverse preparate delicioase si racoritoare, exact ca o oaza in zilele fierbinti de vara, dovlecelul este o leguma bogata in nutrienti, pe care specialistii o recomanda cu mare caldura.

Astampara senzatia de foame

Dovlecelul este o leguma minunata! Bogat in fibre si apa, dovlecelul regleaza senzatia de foame, un aspect foarte important pentru aceia pofticiosi din fire, care nu se pot limita doar la o portie. O cana cu bucati de dovlecel nu au mai mult de 35 de calorii si respectiv 10% din doza zilnica de fibre. Fibrele sunt grozave prin prisma faptului ca se absorb lent, regleaza digestia si previn problemele care pot sa apara pe fondul unei digestii greoaie. Dar, asa cum am spus, astampara senzatia de foame. Cu alte cuvinte, dovlecelul poate fi consumat cu succes, caci nu ingrasa.

Scade nivelul de colesterol din sange

Un nivel ridicat de colesterol rezoneaza cu un risc major de boli de inima. Din pacate, speranta de viata este subrezita inca de la dezvoltarea unei astfel de boli, iata de ce un regim de viata sanatos, echilibrat trebuie implementat inca de la depistarea diagnosticului. Din fericire exista alimente care ajuta la scaderea nivelului de colesterol, dandu-i organismului o mana de ajutor in lupta cu boala.

Dovlecelul reuseste prin aportul de fibre sa scada nivelul de colesterol LDL, adica colesterolul nociv. Mai precis,  fibrele ataca acidul din bila, acela pe care ficatul il secreta pentru arderea  grasimilor. Astfel, ficatul este determinat sa produca mai mult acid din bila, reusind astfel sa descomopuna mai usor colesterolul din sange. Iar vitamina A si C din dovlecel impiedica oxidarea colesterolului, ceea ce ar putea culmina printr-o depunere de grasimi pe peretii arterelor, ducandu-se la aparitia aterosclerozei.

Previne cancerul

Fibrele sunt iarasi benefice. De data aceasta, fibrele reusesc sa mentina o digestie buna prin miscari in intestine, iata de ce fibrele reusesc sa scada incindenta de cancer la colon. Toxinele sunt pur si simplu eliminate. Iar vitaminele A, C si acidul folic din dovlecel ajuta in preventia stresului care duce la oxidare celulara, adica instaleaza cancerul.

Mentine sanatatea prostatei

Nutrientii din dovlecel militeaza pentru sanatatea intregului organism, motiv pentru care specialistii recomanda aceasta leguma, caci au observat rezultate spectaculoase la barbatii bolnavi de cancer la prostata. Mar precis, nutrientii din dovlecel au ajutat in reducerea simptomelor bolii, adesea care se manifesta prin dureri la urinat si imposibilitatea de a avea contact sexual.

Previne inflamatia

Cuprul, vitamina A si C din dovlecel nu actioneaza doar ca antioxidanti, stimuland sistemul imunitar si scazand astfel frecventa de boli si infectii. Aestea joaca si rol de agenti inflamatori, intervenind in astm, osteoartrita, artrita reumatoida dar si alte boli inflamatorii.

Scade riscul atacului de cord

Bolile de inima sunt la ora actuala factorul numarul unu de deces in lume, moartea poate surveni prin infact sau atac de cord. Atacul de cord poate fi prevenit prin consumul de dovlecel.  Astfel, o cana cu bucati de dovlecel contine 10% din doza zilnica de magneziu, un mineral esential pentru functia neurologica dar si pentru sanatatea inimii. Iar acidul folic face echipa buna cu magneziul reusind sa scada nivelul de acid homocistein, o substanta care, in procent mare, poate declansa atacul de cord.

Reduce tensiunea

Potasiul, mineral esential pentru un sistem cardiorespirator, scade hipertensiunea, mentinand un flux normal al sangelui. Bineinteles, odata controlat factorul nociv, riscul de acutizare a problemei scade.

Sursa excelenta de magneziu

Dovlecelul este realmente o famacie verde. Bogat in fibre, in minerale,  vitamine si antioxidanti, dovlecelul determina organismul sa functioneze la parametri normali. Iar procentul de magneziu nu este unul de neglijat, 19% din doza zilnica.  Si chiar este un mineral esential, intrucat participa in multe reactii, respectiv in descompunerea proteinelor, carbohidratilor, in reactia de producere a hormonilor sexuali, dar si in descompunerea grasimilor si a colesterolului. Scade nivelul de stres care grabeste oxidarea celulara, dar ajuta si mentinerea elasticitatii pielii. Asa ca serviti din plin vara aceasta dovlecel, pentru a va bucura de beneficiile pe care le ofera aceasta leguma spectaculoasa!

 poza: www.euforia.tv

http://www.sxc.hu/

sursa: http://sanatate-acasa.net  Sanatate acasa

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!