Manual pentru pastrarea vitaminelor

Postat de SanatateAcasa in Alimente pe 4 Mai 2012, 14:10

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza

Fructele si legumele constituie surse importante de vitamine si minerale, iar pentru buna functionare a organismului, acestea trebuie consumate zi de zi. Cum trebuie gatite corect? Din pacate, multi romani nu gatesc alimentele corect, tocmai din aceasta pricina apar si probleme de sanatate, carentele de vitamine, sau mai grav, se poate ajunge si la spitalizare, din pricina unui sistem imunitar slabit.

Metode sanatoase de gatit

Evitati sa prajiti carnea. Carnea fripta pe gratar contine mai multe vitamine.

In ceea ce priveste legumele si fructele, mai ales cand vreti sa gatiti salate, ori placinte, evitati sa le dati pe razatoare. Daca procedati astfel, nu va faceti un obicei din asta, vitaminele si mineralele nu se asimileaza in aceasta forma.

Nu exagerati cu spalarea! Nu spalati excesiv fructele si legumelor.

Nu fierbeti legumele! Legumele trebuie fierte doar la aburi, ceea ce presupune o fierbe incompleta, adica nu se implica apa, ci doar aburi. Legumele astfel sunt inmuiate putin, doar asa, ca sa fie mai usor consumate. Pentru a se pastra crocante, legumele trebuie mai apoi spalate cu multa apa rece, aceasta le revigoreaza, le pastreaza.

Pastrati apa de fierbere pentru prepararea supei, aceasta dintai contine vitamine si minerale.

Nu gatiti alimentele la temperatura ridicata, alegeti variantele sanatoase. De asemenea, evitati sa tineti mancare amult timp pe foc, cum se intampla in cazul multor ciorbe.

Reguli privind alegerea alimentelor

Intotdeauna trebuie cumparate fructe si legume proaspete. Daca puteti, cumparati fructele si legumele, de la un producator local, mai ales daca stiti ca nu foloseste pesticide.

Nu alegeti alimente care au fost depozitate in raft de cateva zile, chiar daca va fac cu ochiul. Alegeti-le doar pe cele proaspete.

Daca partea financiara va permite, alegeti produse bio. Chiar daca sunt mai scumpe, acestea sunt sanatoase, nu contin chimicale. Totusi, ati putea alege calitatea, in defavoarea cantitatii, adica mult si prost. Cu alte cuvinte, putin si bun.

Reguli privind depozitarea

Fructele si legumele trebuie pastrate in sertarase speciale, in frigider.

In ceea ce priveste laptele, acesta nu trebuie sa stea la lumina, isi va pierde proprietatile.

Daca aveti mancare veche in frigider, evitati sa o reincalziti. Resturile, in special cele vechi, ori prost pastrate, sunt periculoase.

Alegeti alimentele congelate! Chiar daca acestea sunt congelate, sunt in multe cazuri mai sanatoase decat conservele. In ceea ce priveste produsele alimentare congelate, acestea sunt aduse in aceasta stare in conditii sigure, pe cand sunt proaspete. Pentru ca sunt congelate, acesta pot fi mai usor transportate. Dar, multe fructe si legume, desi vanzatorul zice ca sunt proaspete, pot fi vechi.

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola