Leusteanul-minunata aroma a ciorbelor

Postat de burdulea56 in Condimente pe 7 Aug 2010, 00:34

Leusteanul-minunata aroma a ciorbelor

Usor de recunoscut, leusteanul are culoarea verde viu si un  miros inconfundabil, devenind astfel foarte folosit la ciorbe si preparate cu carne de miel, carora le da un gust si o aroma aparte.

Este o planta europeana, descoperita si folosita pentru prima data in bazinul Marii Mediterane, (in Italia, Grecia si Franta). Aceasta planta condiment este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri si se cultiva pentru frunzele si semintele sale folosite foarte bine in arta culinara, nelipsita in bucataria romanilor, frunzele fiind cele mai utilizate. Planta atinge inaltimea de 1 - 2,5 m. Leusteanul are un binecunoscut efect in indigestii si tulburari stomacale, in raceli, gripe, anorexie, diferite intoxicatii si reactii alergice.

Uleiul care se obtine din leustean are capacitatea de a scade tensiunea si  de a stimula diureza. Pentru persoane care se confurnta cu dureri de stomac, medicii si naturistii recomanda ceai preparat din seminte de leustean.

Frunzele de leustean se usuca si se pot pastra tot timpul iernii, in saci de panza, pungi de hartie sau borcane.

Frunzele leusteanului contin: uleiuri volatile, terpinol, vitamina A, vitamina B si vitamina C, iar in radacina sunt prezente: taninuri, saruri minerale si grasimi. Este recomandat in crizele biliare, deoarece normalizeaza activitatea colecistului.

In bucataria noastra, romaneasca, leusteanul este un ingredient al borsurilor si ciorbelor, insa el poate fi consumat si in supe sau in mancarurile de cartofi dand acestora o aroma deosebita, cu conditia sa fie adaugat dupa ce s-a terminat procesul termic al preparatului.

Toata lumea stie ca in fiecare an, aceasta minunata planta aromata este prezenta pe tarabele precupetelor, in preajma Sarbatorilor Pastelui, dand ocazia priceputelor gospodine sa dezmierde gustul drobului si a nelipsitei ciorbe de miel.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 27 %
499.99 lei
364.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (10)

05.01.2011, 23:52

f_miha, Roberta, eu ca si Mira, il folosesc aproape la orice, ne place tare mult gustul in combinatii cu rosii sau cartofi.

13.02.2011, 16:05

ador leusteanul

13.02.2011, 16:15

si eu

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Ciorba de pui cu taietei de casa
  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!