Leusteanul-minunata aroma a ciorbelor

Postat de burdulea56 in Condimente pe 7 Aug 2010, 00:34

Leusteanul-minunata aroma a ciorbelor

Usor de recunoscut, leusteanul are culoarea verde viu si un  miros inconfundabil, devenind astfel foarte folosit la ciorbe si preparate cu carne de miel, carora le da un gust si o aroma aparte.

Este o planta europeana, descoperita si folosita pentru prima data in bazinul Marii Mediterane, (in Italia, Grecia si Franta). Aceasta planta condiment este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri si se cultiva pentru frunzele si semintele sale folosite foarte bine in arta culinara, nelipsita in bucataria romanilor, frunzele fiind cele mai utilizate. Planta atinge inaltimea de 1 - 2,5 m. Leusteanul are un binecunoscut efect in indigestii si tulburari stomacale, in raceli, gripe, anorexie, diferite intoxicatii si reactii alergice.

Uleiul care se obtine din leustean are capacitatea de a scade tensiunea si  de a stimula diureza. Pentru persoane care se confurnta cu dureri de stomac, medicii si naturistii recomanda ceai preparat din seminte de leustean.

Frunzele de leustean se usuca si se pot pastra tot timpul iernii, in saci de panza, pungi de hartie sau borcane.

Frunzele leusteanului contin: uleiuri volatile, terpinol, vitamina A, vitamina B si vitamina C, iar in radacina sunt prezente: taninuri, saruri minerale si grasimi. Este recomandat in crizele biliare, deoarece normalizeaza activitatea colecistului.

In bucataria noastra, romaneasca, leusteanul este un ingredient al borsurilor si ciorbelor, insa el poate fi consumat si in supe sau in mancarurile de cartofi dand acestora o aroma deosebita, cu conditia sa fie adaugat dupa ce s-a terminat procesul termic al preparatului.

Toata lumea stie ca in fiecare an, aceasta minunata planta aromata este prezenta pe tarabele precupetelor, in preajma Sarbatorilor Pastelui, dand ocazia priceputelor gospodine sa dezmierde gustul drobului si a nelipsitei ciorbe de miel.

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (10)

05.01.2011, 23:52

f_miha, Roberta, eu ca si Mira, il folosesc aproape la orice, ne place tare mult gustul in combinatii cu rosii sau cartofi.

13.02.2011, 16:05

ador leusteanul

13.02.2011, 16:15

si eu

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

katty

5202 puncte

Panacris

4841 puncte

Rocsi

4199 puncte

RODIMUR

3311 puncte

mirela0911

3310 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Vinete aperitiv

de RODIMUR 7

ieri la 20:03

Gem de gutui cu lavanda

ieri la 16:45

Supa gulas la slow cooker Crock Pot

de katty 6

pe 19.10 la 19:48