Sosul de soia

Postat de Miha in Alimente pe 10 Noi 2009, 10:47

Sosul de soia

Este preparat prin metode naturale, printr-un proces ce dureaza cateva luni. Prima data sunt macinate boabele sau amestecul de boabe de soia, apoi sunt amestecate cu mucegai, apa si sare.. Dupa toate acestea urmeaza procesul de fermentare. Proteinele vegetale sunt descompuse enzimatic, producand caracteristica picanta si culoarea bruna. La modul ideal, terciul obtinut se proceseaza dupa cateva luni sau chiar dupa 1 an, dar in prezent se foloseste un proces in cate sosul de soia este produs in doar cateva zile. Culoarea si gustul acestor sosuri obtinute rapid sunt determinate de siropul de porumb, coloranti caramel si arome artificiale, care ar trebui specificate pe ambalaj.

Sosul de soia chinezesc se prepara numai din boabe de soia.Exista 2 tipuri de sos: deschis si inchis la culoare. Cel inchis la culoare poate fi pastrat mai mult timp, iar gustul sau este mai putin pregnant.

Sosul de soia japonez are in compozitie doar boabe de soia si grau si la fel ca si sosul chinezesc exista in 2 variante: inchis si deschis la culoare. Cel deschis la culoare este mai sarat, dar mai putin pregnant la gust si nu poate fi pastrat mult timp.

Ketjap Benteng este un sos de soia indonezian, cu condimente, ierburi aromatice si zahar. Se poate distinge intre sosul usor indulcit cu 'asin" si cel intens indulcit cu "mains".

Sos Hoisin este un sortiment chinezesc de sos de soia, care contine pasta de soia, usturoi, ulei de susan, otet, chilli si condimente. Are culoarea rosie si se serveste cu rata de Beijing.

Teriyaki este un sos de soia japonez special. Pe langa celelalte sosuri el mai contine vin si condimente asiatice. Ideal pentru grill si marinate. Carnea se caramelizeaza si capata o culoare frumoasa datorita zaharului din compozitie.

Tamari  este un tip de sos de soia produs cu ajutorul fermentarii acidului lactic. este mai putin iute si mai putin sarat decat sosul de soia obisnuit. Nu contine grau.

Miso este o pasta bruna obtinuta din boabe de soia si este foarte populara in Japonia. Este folosita la prepararea supei Miso. Se dizolva in apa si se gateste cu orez, legume si carne.

Gustul sosurilor de soia este sarat, picant si usor dulce, in functie de sortiment si se pot asezona atat mancarurile calde cat si cele reci.

Atentie la continutul de sare si la iuteala unora dintre aceste condimente.

Este cel mai important condiment in bucataria asiatica, bun la mancarurile cu carne, peste si legume.

In special este potrivit pentru marinarea mancarii tofu, condimentarea sosurilor si supelor. De asemenea, este pus in sushi.

De obicei, nu mai este necesara adaugarea de sare in mancare

Se gaseste de cumparat la supermarket, imbuteliat. De preferat ar fi sa achizitionati sticle mici, pentru ca-si pierde foarte repede aroma. Se pastreaza la frigider.

Retete recomandate:

Tagliatelle aromate de casa cu legume

Mancare chinezeasca

Piept de pui cu alune

Pui cu mango

 

 

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 20 %
299.99 lei
239.99 lei

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!