Babgulyas la ceaun

de Rita Ilies in Vita, 18 Dec 2013 | 17800 vizualizari

 

Mi-a luat ceva timp până să mă apuc de scris rețeta, pentru că un Babgulyas la ceaun nu faci în fiecare zi. E o nebunie!
Îmi amintesc cel mai bun Babgulyas pe care l-am servit în România, la Tășnad, pe terasa hotelului Alystra. Un castron plin de arome, foarte aspectuos și proaspăt.
Sunt de părere că n-are rost să te-apuci de gulyas dacă nu-l faci într-un ceaun mare și ars de-atâta gătit în el. Ceaunul face parte din ”ingredientele” principale.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg și jumătate carne de vită
  • 700 g ciolan afumat
  • 1 kg fasole albă ( bob mare )
  • 10-12 l de apă
  • 5 linguri ulei
  • 2 cepe mari
  • 2 căței de usturoi
  • 5 morcovi potriviți
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină țelină
  • 2 rădăcini păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 2 roșii mari
  • 1 lingură chimen
  • 3 frunze dafin
  • frunze de pătrunjel
  • 1 lingură pastă de ardei iute
  • sare
  • piper
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Babgulyas la ceaun:

   Se face o tocăniță din carnea de vită și ceapa tăiate cuburi. Se adaugă cățeii de usturoi întregi, apoi legumele tăiate după bunul plac, foile de dafin și jumătate din cantitatea de chimen. Apa se adaugă treptat.

   Când tocănița capătă consistență, se adaugă fasolea și afumătura tăiată bucăți potrivite, apoi restul de apă. Fasolea trebuie ținută în apă caldă cel puțin 3-4 ore înainte de-a o găti, astfel, Babgulyasul va fi gata într-un timp mult mai scurt.

   Când apa scade și legumele sunt aproape fierte, adăugăm cealaltă jumătate din cantitatea de chimen, pasta de ardei iute și piperul. Potrivind astfel gustul, mai lăsăm la foc iute până când fasolea va fi fiartă și ea.

   La final adăugăm sarea și verdeața de pătrunjel. Se servește cu ardei iute.    Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Babgulyas la ceaun" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (13)

Rocsi 1

18.12.2013, 21:39

Ioii ce bunatate

Panacris 1

20.12.2013, 10:21

Rita Ilies 1

20.12.2013, 10:48

Și-acum, pe frigul ăsta aș scoate ceaunul la treabă! Merită din plin!

COMENTEAZA

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Gulas unguresc