Balmos

de mirela0911 in Aperitive / Garnituri, 4 Aug 2020 | 9299 vizualizari

 

Am fost plecata in weekend la munte si am luat de la o stana de acolo, din varful muntelui, jantuiala pentru balmos. Am lasat-o 2 zile afara (adica nu am tinut-o la frigider) pentru a se acri si azi am pregatit un balmos ... bun de tot.

 

INGREDIENTE

  • 2 litri de jantuiala
  • 1 lgt cu varf cu sare
  • 100 g unt
  • 100 g smantana grasa
  • 400 g faina malai
  • 100 g branza framantata de oaie/vaca
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Balmos:

Dupa cum am spus, jantuiala trebuie sa fie acrisoara.

Se pune jantuiala intr-o oala de 3 litri si se da la foc, nu direct pe flacara, cu plita dedesubt, altfel se va afuma. Cand incepe sa fiarba, se adauga sarea, untul si smantana. Se lasa sa dea cateva clocote. 

Se cerne faina de malai. Se presara deasupra cam un pumn de faina apoi se toarna restul de malai, formandu-se o movilita. Cu ajutorul unei linguri, se ia din jantuiala si se toarna peste movilita de faina. Se lasa sa fiarba la foc domol timp de 20 de minute.

Cand este gata, cu ajutorul facaletului se amesteca totul bine timp de cateva minute, pana incepe sa se desprinda usor de pe marginile oalei, iar balmosul are un aspect lucios. In timpul amestecarii, se adauga si branza framantata.

Cand este gata, cu dosul lingurii se dezlipeste de pe marginilie oalei, se lasa cateva secunde la foc iute apoi se rastoarna dintr-o miscare intr-un bol sau farfurie mai adanca.

Se poate servi ca atare, cu smantana sau merge perfect langa o ciorba de fasole verde sau salata verde.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Jantuiala trebuie tinuta sa se acreasca, altfel nu va avea gustul autentic de balmos.

2

Faina de malai folosita nu este din aceea grisata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Balmos" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Aperitiv tartine cu salata de oua