"Bamyah"-Mancare de bame cu carne de vita-specific arabeasca

de Mihaela11_jo in Vita, 27 Iul 2011 | 15437 vizualizari

 

„Bama este o plantă cu fructe comestibile din familia Malvaceelor (din care fac parte și bumbacul, arborele de cacao și hibiscul). Numele științific este Abelmoschus esculentus; la noi este uzitat mai des sinonimul său Hibiscus esculentus.
Este o plantă anuală care crește până la 2 m înălțime. Frunzele au 10–20 cm lungime și sunt late, palmate, având 5–7 lobi. Florile au un diametru de 4–8 cm, cu 5 petale gălbui, adesea cu o pată roșie la baza fiecărei petale. Fructul este o capsulă verde și păroasă cu lungimea de 8-20 cm și conține numeroase semințe.
„Numele de bamă provine din arabul bāmyah care stă la originea numelor plantei în Orientul Mijlociu, Balcani, Iran, Grecia, nordul Africii și Rusia. În vest este cunoscută sub numele de okra, cuvânt de origine africană.
Florile de bamă
Deși felul său de răspândire este nedocumentat, planta este aparent originară din Etiopia. Egiptenii și maurii din secolele XII-XIII foloseau denumirea arabă a plantei, ceea ce sugerează o origine orientală. Din Arabia, planta s-a răspândit pe malurile Mediteranei și spre est. Ulterior planta a fost introdusă în America de Sud (semnalată în Brazilia în 1658) și apoi America de Nord (1748 în zona Philadephiei).
Bama este cultivată în zonele tropicale și temperate mai calde pentru fructele sale fibroase care au forma unor păstăi verzi cu semințe rotunde albe. Fructele sunt culese necoapte (lungime sub 10 cm) și mâncate ca legume. Frunzele pot fi folosite la îngroșarea supelor.
În Siria, Egipt, Grecia, Iran, Iraq, Iordania, Liban, Turcia și Yemen bamele sunt folosite mai ales pentru prepararea unor supe groase cu alte legume și cu carne. De asemenea este folosită în bucătăriile indiană, braziliană și caraibeană.”
Wikipedia-Enciclopedia libera

 

INGREDIENTE

  • 1 kg bame
  • 1 ceapa de marime medie  
  • 1 capatana de usturoi  
  • 1 kg carne de vita( sau de oaie)  
  • ulei de porumb  
  • 1 lingurita chimin macinat  
  • 1 lingurita nucsoara  macinata  
  • 1 lingurita cimbru uscat  
  • 1/2 lingurita condiment”all spice”  
  • 3 rosii mari
  • sare dupa gust  
  • piper proaspat macinat dupa gust  
  • 4-5 linguri de otet rosu  
  • 1 mana de frunza de coriandru verde
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Bamyah"-Mancare de bame cu carne de vita-specific arabeasca:

Bamelor li se taie coditele , se spala si se stropesc cu otetul, pentru a reduce textura mucilaginoasa.

Se lasa cca o ora sa stea apoi se usuca.

Intr-o tigaie mai adanca( tip wok) se incinge uleiul si se prajesc pe rand bamele, pana iau o culoare aurie.

Se scot pe hartie absorbanta de bucatarie pentru a se scurge surplusul de ulei.

Acelsi ulei se pune intr-o oala de fiert sub presiune si se caleste mai intai ceapa 2-3 minute, apoi se adauga carnea de vita , taiata in bucatele de 3-4 cm, pana isi schimba culoarea.

Se adauga apa fierbinte, se sareaza si condimenteaza; rosiile se oparesc, se decojesc si se taie marunt si se adauga la supa.

Se lasa la fiert la foc mic 40 de minute.

Se deschide cratita de fiert sub presiune si se adauga bamele; se mai lasa la fiert cca 15 minute.

Usturoiul se curata, se taie marunt si se caleste in ulei pana ia o culoare aurie.

Se adauga la supa la ultimele clocote, impreuna cu frunza de coriandru verde, taiata marunt.

Se serveste cu garnitura de orez fiert, masline negre, muraturi si optional suc de lamaie.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Pastaile de bame mai mari de 4-5 cm sunt prea deja  lemnoase , asa ca aveti grija cand le cumparati.

2

Folosirea uleiului in care s-au calit bamele la prajirea cepei si a carnii da un plus de savoare mancarii.

Daca ti-a placut reteta noastra ""Bamyah"-Mancare de bame cu carne de vita-specific arabeasca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

Sylvia 1

10.08.2011, 13:25

wow ce imi place reteta, am vazut si pe aici leguma ata dar nu stiam cum sa o prepar, acum am o reteta

Mihaela11_jo 1

13.08.2011, 09:15

Eduard
Sylvie
Se poate si cu carne de pui
http://www.bucataras.ro/retete/bame-cu-pui-la-cuptor-15910.html

Rahela Velicu 1

13.06.2021, 14:27

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Beef Bourguignon