Berbecut la protap

de Panacris in Oaie, 18 Noi 2012 | 18978 vizualizari

 

De un an Zmeul cel mare, vrea sa preparam si noi un berbecut la protap. I-a venit randul acum in luna noiembrie, fiindca plina de evenimente in familia noastra! Va impartasesc reteta, dar, va asigur ca trebuie multa rabdare si drag ptr ca sa iasa totul perfect;)

 

INGREDIENTE

  • Berbecut curatat si fara organe de cca. 18 kg,
  • lemn de fag 4 legaturi,
  • carbuni cca. 30 kg
  • Ptr bait:
  • ulei de masline 500 ml,
  • vin alb demisec 500 ml,
  • ceapa galbena 4-5 bucati,
  • usturoi 4 capatani,
  • oreagno 100 g,
  • lamai 4-5 bucati,
  • piper 5 g,
  • sare iodata
  • Ptr. sosul in timpul coacerii:
  • ulei de maslione 500 ml,
  • otet alb 300 ml,
  • sare iodata,
  • piper proapat macinat,
  • zeama de lamaie de cca. 1 kg de lamai,
  • vin alb demisec 500 ml.
  • Ptr pensula de uns:
  • cimbru 2-3 fire,
  • busuioc 2-3 fire,
  • menta proaspata 2-3 fire.

Ptr umplutura:

  • praz 2000 g,
  • mere 1000 g,
  • masline 500g,
  • ardei kapia 4 bucati,
  • usturoi 3 capatani,
  • slanina afumata 300 g,
  • lamai 5 bucati,
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Berbecut la protap:

Pentru o asemenea lucrare, trebuie sa te pregatesti cel putin cu o saptamana inainte ( noi am inceput cu 2 sapt :D) ) . In prima saptamana se construieste protapul si se fac cumparaturile ptr ingredeinte;)


Berbecutul se achizitioneaza inaite cu 3 zile de festin. Se curata de grasimi si diverese impuritati. Intre timp se pregateste baitul, din ingredientele de mai sus. Se maseaza bine berbecutul, apoi se aseaza la odhina intr-un vas incapator, ca sa stea intins. Se acopera cu folie, asezand peste el ceva gretutati, ca sa stea cufundat in zeama, lasandu-se la rece. Zilnic se intoarece de pe o parte pe alta. In a treia zi se scoate din bait, se infige in protap si se prajeste la jar incins cca. 5 ore, invartindu-se continuu.


Zmeul cel mare a facut o instalatie super, montand un motoras ;) Se amesteca ingredientele ptr sosul de uns in timpul coacerii, si totodata se confectioneaza o pensula bio, din fire de cimbru, busuioc, menta si rozmarin (acest ingredient mi-a lispit ;) ), se unge berbecutul mereu cu sosul de mai sus, ca sa nu se crape, in timpul coacerii.


Burta berbecutului se poate umple cu diverse legume si fructe. Legumele se curata, se taie marunt se amesteca cu un praf de sare si ulei de masline, apoi se pun in burta berbecutului, care se coase cu sarma subtire. Se purcede la copt la jar incins, avand tot timpul grija ca berbecutul sa fie uns cu sos.


Dupa cca. 5 ore, de copt, se poate consuma alaturi de mamaliguta, cartofi copti in jar si salata de sezon. Bineinteles ca intre timp musafirii sau delectat cu numeroase aperitive si o delicioasa ciorba de burta ;) Ptr un asemenea eveniment trebuie sa va inarmati cu multa rabdare si buna dispozitie ;)


Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Berbecut la protap" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (42)

Sim0na 1

19.11.2012, 21:00

Mai Cris, asta da rasfat culinar!!! BRAVO!!! Avem si noi in plan un protap in zona gratarelor.. dar... poate la anu Sper sa-l cumparam de-a gata, ca daca se apuca al meu de facut.. vre-o 2 luni vor dura masuratorile si schitele ) Prea tipicar..
Fur si eu o pulpita, ca tare-mi mai place..

kukibella 1

11.12.2012, 11:13

mihaelar63 1

10.11.2013, 17:26

I-am aratat imaginile la sot , si-acum se gandeste sa achizitioneze si el un berbecut

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Ciorba de pui cu taietei de casa
  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu branza si fructe de padure

de oanapl 5

ieri la 22:59

Desert tort cu crema de lamaie, capsuni si jeleu din vin sau 7 ani de bucatareala ori hlizeala pe Bucataras.ro

ieri la 19:17

Înghețată de caise confiate

de RODIMUR 4

ieri la 16:20

Desert tort cu crema de capsuni si glazura oglinda de ciocolata

de Oana 8

ieri la 16:08

RETETA RECOMANDATA
Mansaf(cea mai veche mincare beduina)