Buche de Noel (tort ptr Craciun)

de Doralinda in Torturi, 21 Dec 2013 | 4439 vizualizari

 

Isi are originea undeva in Germania prin anii 1800 si ceva, cand localnicii unui sat, s-au gandit sa faca un foc mare in centru ptr a se incalzi si cei mai nevoiasi, acest rit, ramanand in fiecare an ca "Sarbatoarea Focului", dar bineinteles cu timpul am evoluat si nu se mai aprinde focul in mijlocul satelor,dar ptr a onora aceasta sarbatoare, fac torturi sub forma de buturuga de lemn. Aceast preparat se gaseste in mai toate patiseriile si in Franta, dar si in Grecia (Kormos chocolatas). Aceasta frumoasa poveste am auzit-o cand am insotit fetitele la teatru unde era sarbatorit Mos Craciun cu 5 diferite traditii din diferite tari.....

 

INGREDIENTE

  • Ptr blat:
  • 4 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • 100 gr faina
  • 100 gr zahar
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • 100 ml coniac
  • Ptr crema :
  • 600 gr ciocolata ptr topit
  • 500 gr smantana
  • 250 ml lapte
  • Cateva elemente ptr decor
  • zahar pudra
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Buche de Noel (tort ptr Craciun):

Cu ajutorul mixerului, batem la o viteza media albusurile cu zaharul ca ptr bezea, pana devine dura.oprim mixerul, punem coaja de le lamaie, apoi galbenusurile care au fost amestecate putin inainte. Amestecam compozitia cu o spatula si NU cu mixerul, apoi punem faina cernuta in prealabil, amestecam bine. Punem intr-o tava, hartie de copt, apoi turnam compozitia in forma dreptunghiulara, si dam la cuptorul preincalzit la 180 C ptr cca 10-12 min (depinde de cuptorul fiecaruia) . Cand e gata, lasam sa se raceasca.


Ptr crema, incalzim laptele pana la primul clocot, si turnam peste ciocolata care am rupt-o in bucatele mici, amestecand pana la omogenizare. Smantana o batem cu mixerul ca ptr frisca, apoi turnam in ciocolata topita, amestecand bine, dupa care punem la frigider ptr cca 1 ora.


Dezlipim usor hartia de copt de pe blat, si punem jumatate din compozita de ciocolata, dupa care rulam cu ajutorul hartiei de copt, lasam asa impachetata in hartie si punem la frigider ptr cca 30 min. Pregatim decorarea in tava finala, taiem 2 capete pe diagonala din rolou si le atasam la tort, apoi cu ajutorul unui cutit cu lama mai mare, ungem cu crema de ciocolata (ii va da un aspect mai natural) si decoram dupa plac.



 

TIPS-URI

1

Nu e neaparat nevoie sa puneti coniac, daca nu doriti!

2

am afisat reteta originala, dar cred ca ptr crema e de ajuns doar jumatate din cantitate, mie mi-a mai ramas ptr un tortulet. Oricum se poate pastra la frigider cateva zile bune.

3

zaharul il presarati in momentul servirii deoarece, se va topi dupa cateva minute.

4

daca vedeti blatul meu, nu s-a rulat bine, si nu din cauza ca nu e pufos, dar am lasat blatul pana a doua zi descoperit, si s-a intarit putin, deci, indicat e sa faceti tortul intr-o singura zi....

Daca ti-a placut reteta noastra "Buche de Noel (tort ptr Craciun)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (59)

Doralinda 1

23.12.2013, 00:57

Crisulina!!!! Esti tare dulce! Iti multumesc frumos!!!

Doralinda 1

23.12.2013, 00:58

Delia, iti multumesc frumos!

Doralinda 1

23.12.2013, 00:58

Marcela

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Dovlecei la borcan pentru iarna
  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Rulada leopard cu crema de ciocolata