Caltaboş ( Gâlbaş )

de Ina in Mancaruri cu carne, 14 Dec 2013 | 7810 vizualizari

 

Va prezint metoda de preparare a caltabosului ( sau gâlbaşului ), asa cum se face in zona noastra, a Baraganului.

 

INGREDIENTE

  • maţe crete, de porc
  • 500 g carne tocata amestec
  • o cescuta de orez
  • 2-3 oua
  • o ceapa
  • condimente pentru sarmale
  • sare
  • piper
  • foi de dafin
  • cimbru
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caltaboş ( Gâlbaş ):

Mai intai curatam bine matele de porc. Eu le intorc cu interiorul spre exterior si frec mai intai cu sare grunjoasa ( 1-2 pumni de sare la fiecare bucata de mat ), pe un suport solid ( tocator ), folosindu-ma de podul palmei. . Cutitul il folosesc doar pentru a inlatura usor mizeria lasata. La matele crete nu e necesar cutitul, pentru ca acestea se rup foarte usor.


Cand sarea va indeparta toata mizeria , spalam matele in apa calduţă , apoi in apa cu bicarbonat de amoniu. Repetam operatiunea cu bicarbonat de amoniu, dupa care vom pastra matele in apa cu otet si rondele de ceapa, pana le vom gati.


Preparam carnea pentru caltabos ca pe cea de sarmale: amestecam carnea cu orezul spalat, ouale, ceapa tocata si usor calita, sare si condimente .


Scoatem matele din apa cu otet si ceapa, le spalam in apa calduta si le umplem cu compozitia de carne . Nu vom umple matul decat pe jumatate ( il lasam mai lesinat, asa :)) ) , pentru a lasa loc orezului sa se umfle la fierbere. In caz contrat, matul se va rupe in timpul fierberii.


Legam matele la capete cu un fir de ata, le asezam in oala. Punem in oala apa cat sa cuprinda 2/3 din inaltimea caltabosului, 2-3 frunze de dafin, cateva boabe de piper , cimbru si sare .


Punem caltabosul la fiert, la foc potrivit, pana ce orezul se umfla si totul este fiert. Pe la jumatatea timpului de fierbere rasucim caltabosul in oala, pentru firebere uniforma.


In timpul fierberii vom strapunge din loc in loc matul cu o scobitoare, pentru a evita ruperea acestuia.

 

TIPS-URI

1

Cel mai bun caltabos se face folosind matul gros

Daca ti-a placut reteta noastra "Caltaboş ( Gâlbaş )" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (34)

Ina 1

15.12.2013, 20:26

Simona, noua ne place foarte mult, mai ales lui Costel

Ina 1

15.12.2013, 20:27

Cris, ideal este sa-l fierbi in cuptor, sa se rumeneasca usor deasupra

Aurelia 07_07 1

19.12.2013, 23:21

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert prajitura cu ciocolata alba
  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!