Caracatita in sos picant

de Gusti in Fructe de mare, 17 Oct 2010 | 8755 vizualizari

 

Anca si Sylvia mi-au trezit curiozitatea si pofta de ... "caracatita". M-am interesat din timp la sursa (Real Afi Cotroceni - vineri seara vine marfa proaspata la raionul de peste), asa ca simbata am achizitionat o frumusete de caracatita de 1 kilogram.

 

INGREDIENTE

  • Pentru court-buillon:
  • 2 cepe mici
  • 2 morcovi
  • o telina
  • zeama de la 1/2 lamiie
  • o legatura mica de patrunjel
  • 2-4 linguri de otet
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • o crenguta de cimbru
  • Pentru sosul stil portughez:
  • ulei de masline
  • 1/2 ceapa taiata marunt
  • 1/2 fenicul (nu-i obligatoriu, mie imi place)
  • 2-3 catei de usturoi taiati marunt
  • 1-2 pahare de vin alb sec
  • 1-2 pahare de sos de rosii
  • cimbru
  • foaie de dafin
  • piper
  • 1/4 - 1/2 lamiie curatata de coaja, taiata felii subtiri
  • 1 lingura de miere
  • 1 ardei iute taiat marunt se amesteca in sos daca se vrea picant
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caracatita in sos picant:

Caracatita mea avea maruntaiele scoase, la fel si osul (pentru cele cu maruntaie explica AICI Sylvia modul de curatare), asa ca am pus-o la fiert in "court-buillon" pentru 40-60 de minute (la foc domol - vezi ABC-ul fructelor de mare scris de Radu Popovici). Este fiarta cind furculita intra usor in ea. (eu am portionat caracatita, n-am pus-o intreaga in oala)

Court-bouillonul se prepara din 1-2 cepe (le-am taiat in 4), 2 morcovi (tot la fel taiati mai mare), telina, sare, piper boabe ... (vezi rubrica de ingrediente).

Am taiat marunt o jumatate de ceapa, o jumatate de fenicul, 3 catei de usturoi si le-am pus la calit intr-o nuca de unt. In timp ce se rumeneau, am feliat bratele caracatitei si le-am adaugat in tigaie, amestecind la foc iute. Se condimenteaza cu sare si piper (eu i-am pus si o crenguta de cimbru si putin chili). Apoi am adaugat un pahar de vin alb sec si am mai lasat la fiert 5 minute la foc domol.

Acum pregatesc sosul cu legume .... Am ales din cartea Arta completa a gatitului un sos stil portughez!

Am pus la ceapa, feniculul si usturoiul la calit, la foc iute, dupa 3-4 minute am adaugat vinul, sosul si condimentele, le-am lasat la foc normal 5 minute. Apoi am adaugat caracatita amestecind inca 5 minute. La final am pus lamiia si lingura de miere.

Am avut garnitura de orez fiert.

 

TIPS-URI

1

 Dupa ce s-a terminat de fiert, am taiat partea mai subtire a tentaculelor, le-am maruntit si le-am pus intr-o marinata (ulei de masline, ceapa taiata marunt, zeama de la o lamiie, sare, piper, chilli) si le-am bagat la rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Caracatita in sos picant" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (43)

elena1988 1

08.02.2011, 14:16

jolygina 1

25.03.2011, 20:02

AnyCostescu 1

07.02.2013, 12:47

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rux

Rux 9

12420 puncte

oanapl

8690 puncte

Rocsi

8420 puncte

Constelatialeu

7600 puncte

mihaelar63

5970 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Chec After Eight
  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

  • 25

    S

  • 26

    D

  • 27

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!