Ciorba de burta

de mihaelar63 in Ciorbe, 17 Feb 2016 | 4815 vizualizari

 

Buna mai este ciorbita de burta te unge la suflet si la... interior . Prefer sa o prepar fara multe galbenusuri. Consider ca acestea sunt un atentat la sanatate :D . De aceasta data am ales sa pun si mai  mai putin usturoi. Burta am cumparat-o de la magazinul de prezentare a unui abator care sacrifica vaci.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg burta ( curatata si nefiarta ]
  • 1 os cu maduva de la genunchiul vitelului
  • 4 morcovi mici
  • 3 foi dafin
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 felie telina
  • 1 ceapa
  • 1 lingura boabe piper
  • 1 lamaie-zeama
  • 2 linguri mustar
  • 3 cani smantana
  • 3 galbenusuri
  • 6 catei usturoi
  • 4 ardei iuti colorati diferit
  • ardei iute in otet
  • sare
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de burta:

  1. Curatati si spalati bine bucatile de burta. Se pot opari cu apa fierbinte. La mine nu a fost necesar, burta fiind foarte bine curatata si proaspata.
  2. Spalati  osul cu maduva.
  3. Curatati si spalati legumele.
  4. Se pune la fiert in 3 l apa  bucatile  de burta, osul cu maduva, morcovii, patrunjelul, ceapa si felia de telina intregi. Se sareaza.
  5. Se aduga  piperul si foile de dafin. Se fierbe aproximativ o ora pana burta incepe sa fie patrunsa.
  6. Scoateti bucatile de burta din zeama fierbinte si le scurgeti .
  7. Se lasa sa se raceasca usor. Atat cat le puteti manipula si se curata de pelitele pe partea neteda , opusa celei franjurate.
  8. Operatiunea de curatare se face cat burta este calda. Dupa racire se intareste si este mai dificil.
  9. Taiati burta in benzi lungi cu grosimea de 5 cm, apoi fiecare banda, cum ati taia taitei.
  10. Strecurati zeama in care a fiert burta. Daca doriti puteti pune inapoi legumele taiate ( reteta clasica nu prevede aceasta ) .
  11. Scoteti maduva din os cat acesta este cald. Taiati maduva marunt si o transferati in zeama impreuna cu "tateii" de burta
  12. Lasati sa fiarba a foc mic pana burta va fi bine patrunsa - nici prea fiarta nu este buna, se va imprastia si va arata ca niste ate.
  13. Omogenizati  intr-un bol mare, smantana cu gabenusuri, mustar, zeama lamaie si putina sare. Aceasta operatiune se poate face cu mixerul.
  14. Peste amestecul cu smantana adugati cam 500 ml zeama fierbinte, treptat si amestecand.
  15. Reduceti intensitatea fierberii la zeama cu burta si adugati amestecand mix-ul cu smantana si usturoiul pisat .
  16. Taiati rondele de ardei iuti colorati la servire.
  17. Gustati si dregeti ciorba cu sare, lamaie sau otet de la ardeii iuti conservati.
  18. Serviti ciorba de burta la masa impreuna cu ardei iuti proaspeti - acestia pot fi pusi intr-un pahar cu apa .
  19. Pentru doritori se servesc si ardei iuti in otet, lamaie, hrean  razuit in otet si  smantana suplimentara .
  20. Sa aveti pofta buna !!

 

TIPS-URI

1

Nu recomand sa dati culoare cu morcov razuit, prajit si adugat la ciorba. va infuenta dand un gust prea dulceag.

2

Daca doriti sa dati usoara culoare se poate pisa 2-3 catei usturoi care se arunca in ulei usor incins impreuna cu cateva firicele de boia rosie . Imediat se stinge cu zeama calda si se pune in ciorba.

3

Am invatat sa fac ciorba de burta in tinerete cand am avut ocazia sa fiu in apropierea unui maestru in arta culinara. Se stia ca in Cluj se manca cea mai buna ciorba de burta la restaurantul Casei Armatei. Complimentul suprem l-am primit de la prieteni care auspu ca nici acolo nu au mancat asa ceva de bun.

4

De atunci am redus din galbenusuri, piper, ardei iute si usturoi, dorind un preparat mai light care sa fie si pe placul doamnelor/ domnisoarelor sau copiilor.

5

Pentru cei mari care doresc sa se repare, nu uitati !!!! Dati pe gat un paharel mic de tarie - preferabil de palinca. Acesta este tabietul ciorbei de burta reparatoare!!!! :D

6

Ciorba de burta este mai buna adoua zi dupa preparare cand gusturile s-au intrepatruns. Veti sti ca ati preparat o ciorba hranitoare daca aceasta rece are consistenta unei piftii [ racituri ].

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de burta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

Tabita _ 1

18.02.2016, 14:58

mihaelar63 1

18.02.2016, 21:04

Multumesc Tabita

mihaelar63 1

18.02.2016, 21:12

Dantes stiu ca iti este pe plac Domnii sunt cei mai mari amatori

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de burta the best :)