Ciorba de raci oltenesti

de Lia_ in Ciorbe, 2 Apr 2014 | 10370 vizualizari

 

Este ciorba mea de post preferata. Nimic nu o egaleaza. Reteta de ciorba de raci este una foarte veche, traditionala in zona Olteniei si astazi putine gospodine o mai prepara, numai cei ai locului o mai stiu. Cand sunt uscati, coaja lor este foarte subtire, asa cum va arat in fotografii si de retinut ca nu sunt ardei iuti. Toamna se culeg, se insira pe o ata si se lasa la uscat, la soare si vant, pentru a fi folositi pe timpul iernii si in postul Pastelui. Primavara, cei de prin sate prepara mancaruri din verdeturile anotimpului: urzici, dragavei, macris, stevie, stir, frunze de ceapa verde. Recunosc, nu ma impac cu toate, sunt bucuroasa cand aflu retete noi care sa le imbogateasca gustul. Retetei de raci insa, nu ii aduc nici o imbunatatile, pentru ca nu are nevoie. Ciorbele, oltenii le prefera mai acrisoare. Le acresc cu zeama de varza, suc de rosii, agurida sau corcoduse verzi. Preferate sunt ciorbele de pasare, legume de sezon, praz, loboda, stevie.

 

INGREDIENTE

  • 16 bucati ardei raci de cca. 4-6cm lungime
  • 500 g praz sau ceapa galbena
  • 300 g faina
  • dupa nevoie 50-100ml apa
  • 2 morcovi potriviti
  • 1 pastarnac
  • 500 ml zeama de varza (plus inca 1 litru chiar, pentru dres/umplut dupa gust)
  • ulei de floarea soarelui
  • bulion dupa gust (am pus doua linguri)
  • 100 ml pasta de rosii
  • sare, piper, marar, cimbru, patrunjel
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de raci oltenesti:

1. Intr-o cratita pui 1/2 apa la clocotit in care vei opari pentru cateva minute racii uscati ca sa ii decupezi mai usor. Poti sa ii dai cateva clocote daca sunt prea crocanti si se sparg la taiere, dar nici prea moi sa nu fie. In nici un caz nu trebuie sa se inmoaie, ca sa poata fi umpluti. Scoti cotorul si cureti semintele sub jet de apa. Le crestezi varful ca sa nu se sparga la fiert (o mica fanta, nu le tai varful) si ii pui cu gura in jos la scurs.


2. Tai ceapa (sau partea alba a prazului) marunt. O calesti intr-o tigaie mare in 3 linguri de ulei incins. Cand ceapa devine sticloasa, tragi tigaia deoparte si scoti intr-o farfurie echivalentul unei cepe ca sa o pui in zeama.


3. Pui sare, piper, pasta de rosii si amesteci pentru omogenizare.


4. Adaugi faina toata, amesteci si daca este prea uscat (depinde cat de hidratate sunt legumele) picuri apa rece pana obtii un amestec consistent cu care vei umple racii. Gusta de sare. Este extem de delicios deja.


5. Umpli ardeii cu compozitia de mai sus, dar nu la refuz pentru ca un pic se mai umfla compozitia. Unii ii sigileaza in acest capat cu faina pentru evita ca umplutura sa iasa din ardei, dar nu functioneaza asta tot timpul. Eu n-am sigilat.


6. Intr-o oala, se pune la fiert zeama de varza + 1.5 sau 2 litri apa.


7. Tai morcovii rondele, pastarnacul cubulete.


8. Cand apa clocoteste, pui morcovul, pastarnacul si ceapa calita oprita in farfurie.


9. Dupa cateva clocote, pui bulionul (am pus doua linguri) si alta zeama de varza sau apa, daca zeama este prea sarata/acra. Tragi oala de pe foc alaturi si asezi racii cu grija (cu paleta cu gauri pentru spumuit). Lasi sa fiarba la foc mic, ca sa nu se sparga, cam 30 de minute.


10. Adaugi verdeata si mai dai un clocot.


Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Nu este vorba de vietatile raci cu clesti, sunt niste ardei-gras rosii care nu sunt iuti cum au crezut cativa :). Sunt destul de micuti, se cultiva special pentru acest fel de mancare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de raci oltenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (30)

merisor 1

04.04.2014, 08:24

Tare buna cred ca este!

Panacris 1

04.04.2014, 20:47

Interesant! Am tot auzit de rețeta asta, dar nu i-am dat importanță Acum dragă Lia, mi-ai deschis apetitul Tare aș gusta și eu

Sidy 1

06.04.2014, 08:05

Tare interesanta reteta Q Nu am mancat niciodata si nici nu am vazut asemenea ardei....Dar, merita incercata !

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert briose cu ciocolata si ness
  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu branza si dulceata de zmeura

de oanapl 5

ieri la 22:51

Tortellini ( bicolori ) de casa, cu ciuperci si cascaval

de Ina 7

ieri la 21:46

Pizza dulce

ieri la 18:37

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de toamna