Coltunasi cu branza - Varenyky

de Catalina L in Dulciuri, 30 Aug 2016 | 890 vizualizari

 

Varenyky sau colțunașii sunt un preparat culinar care constă din bucăți de aluat umplute cu brânză, carne tocată, gem, dulceață etc. și fierte în apă.
Colțunașii ucrainieni si romani sunt identici cu pierogi din bucătăria poloneză, si foarte similari cu pelmeni din bucătăria rusească, bansh din bucătăria mongoleză, jiaozi (în cantoneză gaau) sau húndùn (în cantoneză wonton) din bucătăria chinezească, manti din bucătăria turcească și cea kazahă, momo din bucătăria nepaleză și cea tibetană, chuchvara din bucătăriauzbecă, mandu din bucătăria coreană, gyoza din bucătăria japoneză și ravioli din bucătăria italiană .
Cu toate că se întâlnesc și variantele de colțunași umpluți cu carne, brânză sărată, cartofi sau alte legume, spre deosebire de țările vecine, în România majoritatea colțunașilor au umpluturi dulci și sunt considerați deserturi.
În unele regiuni din Bucovina și Transilvania aceștia sunt cunoscuți sub numele de piroști sau piroște (singular piroșcă), iar în regiuni din Moldova sub numele de chiroște (singular: chiroașcă).
Adesea colțunașii sunt serviți cu smântână sau sosuri.
Eu ii prefer fierbinti cu unt si zahar tos.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/08/coltunasi-cu-branza-varenyky.html

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 350 g de făină
  • 1 ou
  • 1 linguriță de sare
  • 15-20 cl de apă calduta

Pentru umplutura:

  • 200 g de brânză cremoasa (de vaci proaspătă, de tartinat etc.)
  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 lingura cu zahăr

unt si zahar tos

Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coltunasi cu branza - Varenyky:

Se amestecă făina cu sarea, se adauga oul si putina apa si se amesteca pana se incorporeaza toata faina. Aluatul se framanta cu mana pana ce nu se mai lipeste de degete.


Apoi se intinde pe planseta bine infainata si se decupeaza discuri de 10 cm cu un pahar sau cu o forma.


Fiecare disc se umple cu branza de vaci, bine scursa de zer, amestecata cu galbenus si cu putin zahar dupa gust.


Se inchid coltunasii si se pun la fiert in apa clocotita cu sare.


Se fierb 10 minute amestecand cu o lingura de lemn ca sa nu se lipeasca intre ei sau de fundul oalei.


Din momentul in care s-au ridicat la suprafata coltunasii sunt gata.


Se strecoara si se scurg de apa in exces.


Se pune imediat peste ei unt sau smantana proaspata si zahar tos.


Se servesc imediat sau se pot reincalzi la bain marie.


Pofta Buna !

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Coltunasi cu branza - Varenyky" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Panini Maker Large

- 18 %
389.99 lei
319.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (11)

dantes 1

01.09.2016, 07:34

Buni!

MotanLaOale 1

01.09.2016, 17:21

mirela0911 1

03.09.2016, 19:34

Servesc o portie de la tine!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Oana

8060 puncte

AlexTeacher

7030 puncte

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Gogonele murate in saramura
  • 11

    MI

  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Visinica