Cozonac

de BuniMaria in Dulciuri, 30 Dec 2009 | 6887 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1kg.faina trei zerouri
  • 300 g.zahar
  • 200 ml.ulei
  • 50 g unt
  • 50 g smantana
  • 500 ml. lapte
  • 5 oua
  • 1 lingurita sare
  • 20 g zahar vanilinat sau esenta de vanilie
  • 50 g. drojdie
  • 10 ml esenta de rom
  • 20-30 g.coaja  rasa de lamaie si portocala
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 200 g rahat
  • 1 lingura cacao
  • albusurile care au ramas
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Se cerne faina in vasul de framantat,se face maiaua:2linguri de faina se oparesc cu 50ml.lapte fierbinte intr-un vas,Se amesteca bine laptele cu faina sa rezulte o pasta moale,se lasa la racit,apoi se adauga drojdia si se amesteca bine,se acopera si se lasa la cald sa creasca.Odata cu laptele se pune si 1 lingura de zahar si 1lingurita sare.Pana creste maiaua ,se separa galbenusurile de albusuri punandu-se in doua vase separate.Se bat bine galbenusurile cu zaharul si se pun in vasul cu faina, apoi .se adauga maiaua crescuta,se pun mirodeniile,apoi laptele se pune treptat pana se incorporeaza faina.Se framanta aluatul,adaugandu-se o treime din albusurile batute spuma.Se framanta cam un sfert de ora .dupa care se adauga treptat grasimile.Se topeste untul,se incalzeste smantana ,si se adauga putin cate putin,apoi se adauga uleiul tot treptat.Sa avem grija ca toate ingredientele sa fie caldute.Aluatul se framanta bine de cineva cu forta ,aducandu-l dinspre margine spre centru.Se lucreaza la el cam 45 de minute si e gata cand se desprinde de pe maini si de pe vas.Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la crescut.Sa avem grija sa fie cald in bucatarie.In timp ce creste aluatul,pregatim umplutura.In nuca macinata se pune restul de albus,100gzahar ,1lingura de cacao,10mlesenta de rom.Se amesteca bine compozitia,apoi se taie rahatul bucati subtiri.Se imparte aluatulin 4 parti egale,se intinde foaia dreptunghiular ,se pune nuca ,se intinde ,iar deasupra se pune rahatul,impartindu-se in 4,ca si nuca Se ruleaza foiile si se impletesc doua cate doua.Se ung tavile,se pune hartie de copt,ca sa nu se arda ,se pun cozonacii in tavi si se lasa iar la crescut vreo jumatate de ora,se ung cu ou batut,si se presara zahar tos.Se dau in cuptorul incins se lasa la copt 50 min.Dupa 0 jumatate de ora se intorc tavile.Atentie!cuptorul e incins la inceput ,dar dupa 10-15min.se regleaza la foc mediu sau mic ,depinde de cuptor cum coace.

 

TIPS-URI

1

Din nuca,cacao si albusurile batute spuma se face ca o crema

2

E important ca ouale sa fie scoase din frigider cu 24 ore inainte de pregatire.,faina sa stea la cald,iar laptele caldut.Ca sa fie fraged aluatul eu framant cu chisleag, adica laptele e pus la prins cu..    2-3 zile inainte.Ca sa-l putem lucra usor ,aluatul sa fie mai consistent ,adica mai vartos cum am spune noi moldovenii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (4)

Teo 1

31.12.2009, 19:30

BUNIMARIA ,ma bucur ca astazi am concurat la cozonac;sunt sigura ca ,e mai bun cel facut de o moldoveanca;felicitari, si ''La multi ani!''

aziz 1

07.04.2011, 17:20

ce bunatate si ce frumosssss am mirosit eu ca vine din zona mea

Zamfira 1

25.08.2012, 21:18

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Oana

8060 puncte

AlexTeacher

7030 puncte

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Gogonele murate in saramura
  • 11

    MI

  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

RETETA RECOMANDATA
Baclava