Cozonac

de Teo in Dulciuri, 30 Dec 2009 | 6543 vizualizari

 

un desert nelipsit din casa mea de sarbatori....

 

INGREDIENTE

  • 3 kg faina
  • 1 1/2 l lapte
  • 1 kg zahar
  • 8 oua
  • 2 lamai
  • 1 praf de sare
  • drojdie cat 2 nuci
  • 1 pachet praf de copt
  • 1 pahar de ulei

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Cantitatile prezentate sunt pentru 6 forme de cozonac.

Se pun la dospit 100 g zahar, 1 ou, drojdia, ingrosate cu faina.

Intre timp se dizolva zaharul pe foc unde s-a asezat laptele.

Coca se framanta doar cu galbenusurile, albusurile se folosesc la crema.

Dupa ce s-a dizolvat zaharul in lapte si s-a dospit maiaua se framanta coca, avand grija sa nu opariti drojdia.

La sfarsit se adauga galbenusurile, coaja de lamaie, praful de sare si uleiul. Dupa ce am terminat de framantat se rupe coca in 8-10 bucatele si se framanta din nou. Se acopera si se lasa la dospit 1 ora.

Intre timp pregatim CREMA din:

8 albusuri

10 linguri de zahar

coaja rasa de portocala

1 pachet de cacao

200 g nuca macinata

200 g stafide

1/2 kg rahat

esenta de rom

Se bat albusurile cu zaharul apoi se ingroasa cu celelalte ingrediente.

Se intinde o foaie peste care punem crema, apoi o rulam; la fel procedam si cu a doua foaie. Se trece apoi la impletirea cozonacului. Se lasa in tava o jumatate de ora la dospit. Se ung cu ou si se presara zahar. Ultimii 2 cozonaci se aseaza mai tarziu in tava ca sa nu se treaca cu dospitul (poate cand sunt aproape copti primii).

 

 

 

 

 

TIPS-URI

1

Praful de copt ii ajuta sa se coaca bine in mijloc.

2

Cozomacul se incearca daca s-a copt cu un betisor (de la matura) pe care am infasurat ata subtire. Daca ramane coca pe ata mai trebuie lasati in cuptor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (49)

Ina 1

20.06.2010, 11:23

cred ca-mi trebuie, ca nu-mi aduc aminte cum e asta

Teo 1

19.01.2015, 21:54

Multumesc pentru sprijin!

Teo 1

19.01.2015, 21:54

Multumesc pentru sprijin!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

noiinbucatarie

7630 puncte

Rocsi

7550 puncte

anca_rm

7200 puncte

oanapl

6290 puncte

Valclaudia

6150 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert bomboane Raffaello
  • 23

    J

  • 24

    V

  • 25

    S

  • 26

    D

  • 27

    L

  • 28

    MA

  • 29

    MI

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!