Cozonac cu crema de mac si rahat

de Rocsi in Prajituri, 20 Ian 2011 | 7574 vizualizari

 

Nu este reteta mea...e reteta mamei prietenului..mai iau de la ea unele retete ca face niste dulciuri tare gustoase...asa ca am facut si eu dupa reteta ei...

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 350 gr zahar
  • 500 ml lapte
  • 5oua pentru aluat si 1 ou pentru uns
  • 200 ml ulei
  • 70 gr drojdie
  • 1 esenta rom
  • coaja de portocala rasa
  • o lingurita rasa sare
  • umplutura:
  • un castron ,mai mare,plin cu mac
  • lapte
  • 5-6 linguri zahar pudra
  • 1 esenta rom
  • 3 albusuri de ou
  • 1 lingura si jumatate cacao
  • rahat
  • cativa miezi de nuca
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu crema de mac si rahat:

Cu cateva ore inainte de a prepara aluatul,se cerne faina si se lasa descoperita  intr-o camera incalzita.
se dizolva drojdia in putin lapte caldut . Se amesteca cu o lingura-2 faina pana se obtine o plamadeala de consistenta unei smantani mai groase. Drojdia astfel preagatita se acopera si se lasa la dospit.

Se separa  galbenusurile  de albusuri. Se sareaza galbenusurile  si se amesteca bine . Se adauga zaharul cu esenta de rom si coaja de portocala rasa. Se freaca cu o lingura de lemn,pana cand compozitia devine spumoasa. Jumatate din albusuri  se bat spuma. Se adauga galbenusurie in faina,se amesteca turnand cate putin lapte caldut pana se incorporeaza toata faina. Se pun si albusurile batute spuma,se amesteca bine 15 min,apoi se adauga plamadeala crescuta,pana la dublarea volumului. Se framanta aluatul bine si se bate cam jumate de ora apoi se toarna si uleiul caldut putin cate putin. Se framanta coca inca 15 min. Se lasa la crescut ,acoperit cu un prosop de bucatarie ,la loc cald,pana aluatul se dubleaza.

Se face umplutura:

Albusurile se bat cu 5-6 linguri zahar pudra ,spuma. Macul se amesteca cu cacaua . Se pune lapte putin cate putin,pana obtinem consistenta umpluturii dorita. Punem si esenta de rom,iar la urma albusurile spuma. Rahatul il taiem patratele si il amestecam cu compozitia de mac. Dupa ce aluatul a crescut ,pregatim cozonacii.

Ungem 3 tavi cu unt(daca aveti tavi mai mari ,atunci va ies doar 2 cozonaci) si se tapeteaza cu hartie de copt. Pe masa de lucru presarati niste faina alba. Aluatul il impartiti in 3 parti egale. Din fiecare parte de aluat se intinde o foaie,se pune umplutura de mac. Se ruleaza sul si se aseaza in tavi. Pe mijlocul fiecaruia ,se infing sferturi de miez de nuca. Se ung cu ou batut si se dau in cuptorul incins,la o temperatura potrivita. Ii lasam sa se coaca bine.

Cand sunt gata ii scoatem la racorit . Ii presaram cu putin zahar pudra ,apoi serviti!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu crema de mac si rahat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

RuxyRux 1

23.01.2011, 22:19

Rocsiii de cozonac chiar nu m-a saturat

Rocsi 1

23.01.2011, 22:34

ruxy

adry88 1

21.05.2011, 15:39

vreau si eu o felie

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Tosca