Cozonac cu nuca si rahat

de raluka93 in Dulciuri, 26 Dec 2013 | 904 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • sare
  • 250 g zahar
  • 1 pachet margarina Unirea
  • 50 g drojdie
  • coaja de la 1 lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Umplutura:
  • 750 nuca macinata
  • zahar pudra
  • esenta de rom
  • 1 pachet de scortisoara
  • 1 pachet cacao
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si rahat:

Faci o maia din putin lapte caldut, faina si 50 g drojdie si o lasi sa creasca acoperita.Pui intr-un lighean faina de calitate foarte buna, cernuta.Amesteci laptele caldut cu coaja de lamaie, 250 g zahar si zaharul vanilat, apoi il torni treptat peste faina din lighean, framantand cu mana pana se inmoaie faina.Dupa ce ai terminat de framantat cu laptele, pui maiaua, care intre timp a crescut si o framanti din nou.Apoi pui cele 3 galbenusuri, pe care le-ai frecat putin in prealabil cu o lingurita de sare si framanti din nou.


La urma adaugi treptat in aluat margarina topita putin.Framantati din nou, la inceput incet, pana patrunde margarina, iar apoi cu multa putere.Cand incepe sa se ia de pe maini aluatul de cozonac, nu mai este nevoie de framantat.In timp ce bati bine aluatul, storci zeama de lamaie pentru fragezirea aluatului si-l lasi sa creasca.Ungi formele de cozonac si le tapetezi cu faina.Cand aluatul din lighean a crescut destul de mult, abia atunci iti ungi mainile cu putin ulei si iei cate o bucata mai potrivita din aluatul crescut si intinzi o foaie mai groasa.Umpli cu nuca macinata, amestecata cu cacao, zahar pudra, zahar vanilat, esenta de rom, scortisoara si rahat, apoi rulezi si pui in forme.Mai lasi in forme sa mai creasca aproximativ o jumatate de ora, apoi ungi cu ou batut pe deasupra.Dai cozonacii la cuptor (care a fost incalzit in prealabil) la foc potrivit pentru 45 de minute.



Din 1 kg de faina mie imi ies 3 cozonaci, dar in forme potrivite.


Pofta buna!


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (4)

Rocsi 1

26.12.2013, 21:42

Bun!

Geanina87 1

26.12.2013, 22:08

tanyapatap 1

27.12.2013, 17:54

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

6950 puncte

Rocsi

6410 puncte

 merisor

5050 puncte

Constelatialeu

4410 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Carne de vitel in sos de legume

de oanapl 5

ieri la 22:43

Melcisori cu telemea, la cuptor

de RODIMUR 4

ieri la 21:27

Turtite la tigaia grill

de RODIMUR 4

ieri la 19:23

RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu umplutura de nuci, migdale si halva