Cozonac cu nuca,cacao si rahat

de Pasiune pentru bucatarie in Dulciuri, 3 Mai 2011 | 6959 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 100 g margarina
  • 2 oua
  • 7 g drojdie
  • 150 g zahar
  • 200 ml lapte caldut
  • 630-650 g faina(tip 480 )
  • Vanilie
  • Coaja rasa de lamiae,portocala
  •  Umplutura:
  • 3 albusuri
  • 100 g zahar
  • Un praf de sare
  • 150 g nuci macinate
  • 300 g rahat
  • 4 linguri cacao
  • Vanilie
  •  1 galbenus
  • 1 lingura lapte
  • Zahar tos
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca,cacao si rahat:

Umplutura:


Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare,adaugand treptat zaharul. Peste spuma de albusuri se pune cacaua si 1 lingura de nuci macinate. Se amesteca cu o lingura de lemn avand grija sa nu se lase compozitia.


Aluat:


Margarina se topeste intr-o cratita pe foc mic,apoi se adauga laptele si se incalzesc impreuna. Ouale se bat cu un tel impreuna cu zaharul si vanilia. Peste oua se toarna amestecul caldut de margarina si lapte; se amesteca pana ce zaharul se dizolva.


Manual:


Faina se amesteca cu drojdia si un praf de sare si se face o adancitura in mijloc. In adancitura se toarna cate putin din compozitia lichida si se amesteca cu telul sau cu lingura de lemn atat cat se poate. Dupa ce am incorporat tot lichidul si am obtinut un aluat incepem framantarea. Aluatul se framanta 15-20 minute pana este perfect neted si elastic. Aluatul se acopera cu un prosop de bucatarie si se pune intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul (aprox 1 ora).


Maina de paine:


In cuva masinii se pune amestecul lichid si un praf de sare,peste se toarna faina(630 g pentru inceput) si drojdia. Se seteaza masina pe programul de framantare si dospire (1,5 ora). In timp ce masina framanta uitati-va si daca mai este nevoie mai adaugati faina.


Aluatul dospit se imparte in 2 bucati egale.


Una dintre cele 2 bucati mari de aluat le-am impartit in 2. Una dintre bucati se intinde intr-un dreptunghi 30x30. Pe toata suprafata se intinde umplutura de cacao,se presara nucule maruntite si bucatele de rahat. Se ruleaza cat mai strans; ruloul se taie pe jumatate,pe lungime obtinad 2 jumatati de rulou care se impletesc.


Impletitura obtinuta se pune in tava(tapetata cu hartie de copt),pe o jumatate. La fel se procedeaza si cu cealalta parte de aluat(partea mica) si se aseaza pe cealalta jumatate din tava.


Cealalta parte de aluat(partea mare) se intinde intr-un dreptunghi(30x30),se acopera cu umplutura de cacao,se presara nuca si bucatele de ragat si se ruleaza. Ruloul se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se porneste cuptorul si 2 ochiuri de la aragaz.


Tavile se aseaza langa aragaz si se lasa acolo pana isi maresc volumul (30-45 minute).


Galbenusul de ou se maesteca cu 1 lingura lapte si se ung cozonacii. Peste cozonacul neimpletit se presara zahar tos.


Tavile se introduc in cuptor si se coc cozonacii 40-45 minute(pana se rumenesc,dar nu tineti focul tare decat in primele 15 minute) la temperatura medie. Tavile se scot din cuptor si se acopera cu un prosop umed; se lasa 15 minute sa se racoreasca ,apoi se scot din tavi. Este bine sa fie taiat dupa ce s-a racit complet.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca,cacao si rahat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (24)

MIUTA 1

03.05.2011, 23:02

Suuuper bun

Anamaria7 1

03.05.2011, 23:29

o incantare

aziz 1

04.05.2011, 08:36

arata de nu se poate

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert briose cu ciocolata si ness
  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu branza si dulceata de zmeura

de oanapl 5

ieri la 22:51

Tortellini ( bicolori ) de casa, cu ciuperci si cascaval

de Ina 7

ieri la 21:46

Pizza dulce

ieri la 18:37

Pizza fetelor

ieri la 18:06

RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac pufos cu finetti si nuca