Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao

de Valclaudia in Mancaruri de post, 30 Noi 2014 | 2285 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 250 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 500 ml apa minerala la temperatura camerei
  • 100 ml ulei
  • 50 g margarina topita
  • coaja de la 1 lamaie
  • 1 cubulet de drojdie proaspata
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingura pudra cacao
  • 2 sticlute esenta de rom
  • pentru sosul maro: 50 gr. margarina, 2 lingurite de cacao,100 gr. zahar pudra,2 linguri nuca macinata sau nuca de cocos
  • 200 gr. curmale deshidratate fara samburi
  • 100 gr. stafide Sultana
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao:

Punem drojdia cu un praf de sare si 1 lingurita de zahar intr-un castron. Amestecam pana devine lichida.


Adaugam apa minerala la temperatura camerei, zaharul, coaja de lamaie rasa,zaharul vanilat si uleiul.


Punem rand pe rand faina proaspat cernuta, amestecam pana obtinem un aluat elastic.


Din cand in cand adaugam putina margarina topita,pana nu se mai lipeste aluatul de maini.


Adaugam pudra de cacao, amestecam cu grija sa nu se uniformizeze culoarea aluatului, daca dorim sa obtinem un aspect marmorat. Daca dimpotriva, doriti sa obtineti o culoare uniforma, framantati aluatul pana obtineti o culoare uniforma.


Lasam aluatul acoperit, in loc ferit de curenti pana isi dubleaza volumul (1 ora l-am lasat eu)


Intr-un bol separat punem stafidele si curmalele la hidratat in doua sticlute esenta de rom.


Sosul maro il preparam astfel: punem intr-o craticioara margarina la topit cu zaharul pudra, nuca macinata (sau nuca de cocos) si pudra de cacao. Amestcam pana se omogenizeaza bine ingredientele.


Dupa ce aluatul a dospit il impartim in doua parti egale.


Ungem doua tavi de cozonac cu ulei,le tapetam usor cu faina.


Intindem pe masa de lucru infainata cele doua parti de aluat / de grosimea unui deget.


Ungem cu o pensula din silicon suprafata aluatului cu sos maro, apoi asezam din loc in loc stafide si curmale hidratate in esenta de rom.


Rulam strans cozonacii,ii asezam in tavile unse.


Acoperim cozonacii si ii mai lasam la dospit inca 20-30 minute.


Preincalzim cuptorul la 175 grade.


Dam cozonacii la cuptor pentru 45-50 minute pana se rumenesc frumos.


Primele 30 minute nu deschidem cuptorul. Dupa treizeci de minte intoacem tavile sa se coaca uniform cozonacii.


Dupa ce s-au copt ii scoatem din forme si ii lasam acoperiti cu un prosop curat de bucatarie pana se racesc complet, apoi taiem felii si servim.


Pofta buna!






 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (14)

Bucataras Medi 1

01.12.2014, 11:07

bun.

merisor 1

01.12.2014, 22:01

Ce bun!

MOKUSKA 1

02.12.2014, 09:23

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Zacusca cu ciuperci
  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu stafide, de post